L 167 Forslag til lov om ændring af lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet, lov om Planklagenævnet, lov om fremme af vedvarende energi og forskellige andre love.

(Effektivisering af sagsbehandlingen i Planklagenævnet, Miljø- og Fødevareklagenævnet og Energiklagenævnet m.v.).

Af: Erhvervsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Direkte til 3. beh.

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-04-2024

Skriftlig fremsættelse (24. april 2024)

20231_l167_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (24. april 2024)

Erhvervsministeren (Morten Bødskov):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet, lov om Planklagenævnet, lov om fremme af vedvarende energi og forskellige andre love (Effektivisering af sagsbehandlingen i Planklagenævnet, Miljø- og Fødevareklagenævnet og Energiklagenævnet m.v.)

(Lovforslag nr. L 167)

Verden er forandret. Der er krig i Europa, større forsyningsusikkerhed og skærpet konkurrence om grønne investeringer og arbejdspladser. Det skaber et behov for at finde nye balancer.

Hastighed i tilladelsesprocesser er blevet et konkurrenceparameter. Samtidig skal Danmark blive mere selvforsynende med grøn energi, så vi kan gøre os uafhængige af russisk gas. Derfor skal lovforslaget bidrage til hurtigere opstilling af vedvarende energi (VE) i Danmark ved at sikre en smidigere sagsbehandling af klager over solcelle- og vindmølleprojekter, så det hurtigere kan afklares, om projektet kan realiseres.

Lovforslaget indeholder et forslag om, at nævnene, hvis en klage vedrører afgørelser af betydning for etablering af et vindmølle- eller solcelleprojekt, skal begrænse deres prøvelse til de forhold, der er klaget over. Det foreslås endvidere, at nævnene i disse sager skal lade 1. instansens vurdering af behovet for etablering af VE indgå med betydelig vægt.

Lovforslaget indeholder desuden et forslag om, at nævnene generelt skal have mulighed for at fastsætte frister for indsendelse af tilstrækkelige oplysninger til, at en klage kan behandles i tilfælde, hvor en klager kun har indgivet en foreløbig, utilstrækkelig klage, samt frister for afgivelse af udtalelser, fremlæggelse af oplysninger mv. i forbindelse med sagens behandling. Herudover skal nævnene have mulighed for at beslutte, at en klager ikke kan fremsætte yderligere klagepunkter, og at sagens parter ikke kan afgive yderligere udtalelser eller fremkomme med yderligere oplysninger, når nævnene vurderer, at sagen er tilstrækkeligt oplyst.

Lovforslaget fremsættes efter 1. april, da anbefalingerne fra den nationale energikrise stab (NEKST) først blev givet til regeringen den 14. december 2023. Forslaget ønskes gennemført i indeværende folketingsår for at sikre fremdrift i den grønne omstilling.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.