L 40 Forslag til lov om ændring af fondsbeskatningsloven, kildeskatteloven, kursgevinstloven, selskabsskatteloven og skatteforvaltningsloven.

(Lempelse af udbyttebeskatningen af visse unoterede porteføljeaktier).

Af: Skatteminister Benny Engelbrecht (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Ændringsforslag til 2. behandling

Afgivet: 01-12-2014

Ændringsforslag nr. 1 af stillet den 01.12.2014 uden for betænkningen

20141_l40_aendringsforslag_beh21428265.pdf
Html-version

Ændringsforslag stillet den 1. december 2014 uden for betænkningen

Til § 4

Af Lisbeth Bech Poulsen (SF):

1) I det under nr. 1 foreslåede § 13, stk. 2, indsættes som 5. pkt.:

»1. pkt. finder kun anvendelse på skattefri porteføljeakti?er, der er udstedt af selskaber, der skattemæssigt er hjemmehørende i en fremmed stat, der er medlem af EU eller EØS, på Færøerne, i Grønland eller i en stat, som har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark, der omfatter udbyttebeskatning.«

[Nedsættelsen af udbyttebeskatningen skal kun gælde for porteføljeaktier i selskaber uden for skattely]

Bemærkninger

Til nr. 1

Med lovforslaget nedsættes udbyttebeskatningen af unoterede porteføljeaktier, uanset om det aktieudstedende selskab skattemæssigt er hjemmehørende i et skattely og det pågældende selskab ikke betaler selskabsskat. Efter SF's opfattelse skal man ikke give skattelettelser for investeringer i skattely, og det er efter partiets mening en fejl, at der er indført skattefrihed for aktieavance på unoterede porteføljeakti?er udstedt af selskaber i skattely.

Efter SF's opfattelse vil lovforslaget uden det stillede ændringsforslag sende et helt forkert signal i forhold til de internationale bestræbelser, der er, for at modvirke udnyttelse af skattely. Selskaber i skattely betaler normalt ikke selska?bsskat eller betaler en meget beskeden selskabsskat. Lovforslagets nedsættelse af selskabers beskatning af udbytte på unoterede porteføljeaktier bygger på den forestilling, at der er tale om udbytte fra selskaber, hvor grundlaget for udbyttet - selskabets indtjening - er beskattet i selskabets hjemland, og at udbyttet vil blive beskattet, når det udloddes til de ultimative personaktionærer m.v.

Men i de tilfælde, hvor det selskab, hvori der investeres, ikke betaler selskabsskat, er der ingen begrundelse for, at der skal ske nedsættelse af det danske investorselskabs udbytte fra dette selskab. SF er klar over, at dette ændringsforslag ikke løser problemerne med skattely, men det er et lille, men nødvendigt supplement til de initiativer, som regeringen i forbindelse med finanslovsaftalen har taget i kampen mod udnyttelse af skattely.