L 92 Forslag til lov om fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse.

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 16-12-2009

Skriftlig fremsættelse (16. december 2009)

20091_l92_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (16. december 2009)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse

(Lovforslag nr. L 92).

Lovforslaget følger op på aftalen indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om udmøntning af globaliseringsmidlerne til innovation og iværksætteri mv. for 2010-2012. Med lovforslaget etableres en fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse. Fonden skal fremme virksomhedsrettet innovation gennem grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse. Fonden skal have særligt fokus på små og mellemstore virksomheder.


Fondens midler skal anvendes til at fremme den virksomhedsrettede innovation inden for følgende indsatsområder:


1) Anvendelse og formidling af brugerdrevne innovationsmetoder,

2) markedsmodning og kommercialisering af nye grønne løsninger,

3) grøn innovation og eksport,

4) omstilling i hårdt ramte områder samt

5) markedsudvikling af offentlige sundheds- og velfærdsløsninger.



Fonden tilføres i alt 760 mio. kr. fra globaliseringsreserven i 2010-2012. Herudover vil de midler (50 mio. kr.), der blev afsat med Erhvervspakken i september 2009 til små og mellemstore virksomheder til markedsudvikling af offentlige velfærdsløsninger, også kunne administreres af fonden.


Fonden ledes af en professionel bestyrelse med bred erhvervsmæssig indsigt, og med viden om og erfaring med brugerdreven innovation, markedsmodning og kommercialisering samt regional udvikling på det grønne område og velfærdsområdet. Bestyrelsen har mulighed for at nedsætte rådgivende udvalg, som det kendes fra fx Forebyggelsesfonden og udarbejder en årlig handlingsplan for anvendelsen af midlerne.


Lovforslaget skønnes at have positive økonomiske konsekvenser for erhvervslivet, da fonden forventes at styrke virksomhedernes innovation og dermed konkurrenceevne. Da lovforslaget bl.a. skal bidrage til at fremme udvikling og udbredelse af nye grønne løsninger, forventes det at få positive miljømæssige konsekvenser.


Af hensyn til at midlerne kan komme ud og virke og skabe vækst og beskæftigelse, ønskes lovforslaget vedtaget, så det kan træde i kraft 4. februar 2010. Lovforslaget er sendt i høring parallelt med fremsættelsen.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale forslagene til det Høje Tings velvillige behandling.