L 42 Forslag til lov om ændring af ejendomsværdiskatteloven og ligningsloven.

(Beskatning af fast ejendom i udlandet).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-10-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l42_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (30. oktober 2008)

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af ejendomsværdiskatteloven og ligningsloven (Beskatning af fast ejendom i udlandet).

(Lovforslag nr. L 42).

Der er behov for at tilpasse ejendomsværdiskattelovens og ligningslovens bestemmelser om beskatning af fast ejendom beliggende i udlandet til EU-retten efter dommen i Jäger-sagen. Desuden foreslår regeringen en justering af reglerne om nedslag i ejendomsværdiskatten for skatter betalt i udlandet, således at der fremover vil kunne gives nedslag for den nye svenske "fastighetsavgift". Det kan der ikke i øjeblikket. Endelig foreslår regeringen, at der skabes bedre rammer for private tilskud til bygningsarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger.


EF-Domstolen underkendte i Jäger-sagen nogle tyske regler om værdiansættelse ved beskatning af fast ejendom beliggende i udlandet. Dommen indebærer, at en medlemsstat ikke kan beskatte ejendomme beliggende i andre medlemsstater hårdere end ejendomme beliggende på medlemsstatens eget territorium.


Dette er i øjeblikket tilfældet for ejendomsværdiskattens vedkommende, hvor udenlandske ejendomme beskattes på grundlag af handelsværdien pr. 1. januar 2001 eller pr. anskaffelsestidspunktet, hvis dette ligger senere. Danske ejendomme beskattes på grundlag af ejendomsvurderingen pr. 2001 eller 2002, og det vil i praksis give en lavere beskatning.


Derfor foreslås det, at der for udenlandske ejendomme tilvejebringes et beskatningsgrundlag, der svarer til niveauet for en dansk ejendomsvurdering i 2001/2002, således at danske og udenlandske ejendomme bliver ligestillet.


Dernæst foreslås en teknisk ændring af bestemmelserne om nedslag for udenlandske skatter i den danske ejendomsværdiskat. Sverige har ændret sin ejendomsbeskatning, således at den nye skat - "fastighetsavgiften" - ikke falder ind under den gældende lempelsesbestemmelse. Det foreslås at ændre bestemmelsen, således at den nye svenske skat kan omfattes.


Endelig foreslås det at objektivisere visse bestemmelser om skattefrihed for tilskud til bygningsarbejde på fredede og bevaringsværdige bygninger, således at skattefritagelse ikke længere kræver Skatterådets godkendelse.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslagets bemærkninger, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.