L 25 Forslag til lov om ændring af lov om offentlige veje.

(Sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler).

Af: Transportminister Lars Barfoed (KF)
Udvalg: Trafikudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 08-10-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l25_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (8. oktober 2008)

Transportministeren (Lars Barfoed):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om offentlige veje (Sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler)

(Lovforslag nr. L 25).

Lovforslaget vedrører sikkerheden i jernbaneoverkørsler og har til formål at sikre en klar ansvarsdeling mellem de forskellige aktører på vej- og jernbaneområdet samt et effektivt tilsyn.


Lovforslaget går nærmere ud på at ophæve den nugældende bestemmelse om, at det er vejbestyrelsen eller vejmyndigheden, som efter forhandling med vedkommende jernbanestyrelse og politi, udarbejder forslag om sikkerheden i jernbaneoverkørslerne. Forslaget er, at ministeren i stedet får en bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler om ministerens godkendelse.


Hensigten er, at det administrativt fastsættes, at det er jernbaneinfrastrukturforvalteren (Banedanmark), som har ansvaret for sikkerheden i jernbaneoverkørslen og dermed også er den, som med den fornødne inddragelse af vejbestyrelser og vejmyndigheder stiller forslag om sikkerheden til ministerens godkendelse. Hermed bringes retstilstanden i overensstemmelse med dels forudsætninger i gældende EU-regler, om hvad der hører til jernbanen, dels praksis på området. Ministerens bemyndigelse skal efter forslaget også omfatte regler om tilsynet med sikkerheden og klageadgangen til Jernbaneklagenævnet over afgørelser, der træffes på området.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale forslaget til Tingets hurtige og velvillige behandling.