L 215 Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms.

(Forlængelse af den midlertidige udskydelse af betalingsfristerne for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 15-05-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l215_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (15. maj 2009)

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms (Forlængelse af den midlertidige udskydelse af betalingsfristerne for A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms).

(Lovforslag nr. L 215).

Baggrunden for lovforslaget er, at likviditeten i erhvervslivet fortsat er presset på grund af finanskrisen. Regeringen har derfor vurderet, at der er behov for en mere lempelig afvikling af den udskydelse af betalingsfristerne, som regeringen fremlagde i februar 2009.


Forslaget har til formål at forlænge den midlertidige udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms med henblik på gradvist at vende tilbage til de normale betalingsfrister.


De længere betalingsfrister for betaling af indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms, som regeringen fremlagde i februar 2009, ophører med udgangen af august, hvor de normale betalingsfrister genindføres.


Normalisering af betalingsfristerne betyder, at virksomheder, der betaler moms månedligt, skal betale moms for to måneder samtidig. Tilsvarende betyder ophøret, at virksomheder, der har ansatte, skal betale indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag for to måneder samtidig.


For at undgå disse dobbeltbetalinger forslår regeringen en forlængelse af betalingsfristerne med henblik på en lempelig afvikling af betalingsfrister. Der foreslås også en forlængelse af betalingsfristen for mellemstore virksomheders betaling af momsen for juli kvartal.


Lovforslaget ønskes hastebehandlet. Det forudsætter flere dispensationer fra reglerne i Folketingets forretningsorden.


Ønsket om dispensationer er foranlediget af, at den nuværende økonomiske situation tilsiger, at virksomhederne kan få problemer med at skaffe likviditet til betalingen af de dobbelte rater af indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms, som skal betales allerede ved udgangen af august 2009. Lovforslaget, som er af lempende karakter, skal have virkning for disse betalinger i august 2009, og på den baggrund ønskes forslaget behandlet inden Folketinget går på sommerferie.


Idet jeg henviser til lovforslagets bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige og hurtige behandling.