L 152 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse og andre love. (Ny organisering af affaldssektoren).

Af: Miljøminister Troels Lund Poulsen (V)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 26-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l152_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (26. februar 2009)

Miljøministeren (Troels Lund Poulsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse (Ny organisering af affaldssektoren)

(Lovforslag nr. L 152).

Danmark har i dag en velfungerende affaldssektor. Affaldet fra danske husholdninger og virksomheder bliver for en stor dels vedkommende genanvendt eller forbrændt og udnyttet til opvarmning af vores huse. Farligt affald bliver håndteret forsvarligt. Danskerne tager selv i høj grad ansvar for miljøet, når de sorterer deres affald og afleverer det på genbrugsstationerne. Internationalt set er Danmark på mange måder i front på affaldsområdet.


Men sektoren kan blive endnu bedre. Analyser har vist, at der årligt kan spares store beløb til direkte gavn for virksomheder, borgere og myndigheder, uden at miljøet bliver forringet.


Lovforslaget, der bygger på en bred politisk aftale mellem regeringspartierne og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre, indeholder forslag til at skabe en mere effektiv, fremtidssikret dansk affaldssektor. Målet er at styrke konkurrencen på genanvendelsesmarkedet, forenkle reglerne, skabe større gennemsigtighed på deponerings- og forbrændingsområdet og styrke innovationen.


Det foreslås, at virksomhederne fremover kan vælge mellem anlæg, der kan genanvende affaldet forsvarligt, og som konkurrerer på pris og kvalitet. Samtidig skabes der mulighed for at overdrage ansvaret for behandling af affaldet til en godkendt affaldsindsamler. Endelig får virksomhederne i hele landet adgang til de kommunale genbrugspladser og skal betale et gebyr for det. På den måde bliver myndighedsstyringen af affaldet til genanvendelse mindre, og flere opgaver løses af markedet. De nye regler om overdragelse af affald og ansvar til indsamlere og lige adgang til genbrugspladserne for virksomheder sikrer, at det er enkelt at komme af med affaldet, så det ikke ender i vejkanten.


Forslag om regelforenkling og ens gebyrprincipper skal gøre det nemt og billigt for borgerne at komme af med affaldet, ligesom borgere og virksomheder skal kunne se, hvad de får for pengene, når de betaler for at komme af med deres affald. De foreslåede regler vil give færre, og mere ensartede kommunale affaldsregulativer, og et samlet system for affaldsdata, der erstatter byrdefulde dobbeltindberetninger.


Efter forslaget skal forbrændings- og deponeringsanlæg deltage i årlig benchmarking, og der kan fastsættes krav om, at anlæggene skal aflægge funktionsopdelte regnskaber og etablere åbningsbalancer efter ens retningslinjer.


Endelig rummer forslaget redskaber til at fremme den nyeste teknologi ved at stille krav til behandlingen af affaldet og give udvalgte nye miljøteknologier til affaldsbehandling et løft, så vi løser miljømæssige udfordringer og samtidig giver danske virksomheder et konkurrencemæssigt forspring.


Målet er, at den nye regulering kan træde i kraft i 2010.


Idet jeg i øvrigt kan henvise til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, skal jeg anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.