L 31 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove. (Diverse EU-tilpasninger af skattelovgivningen m.v.).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Delt

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-12-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l31_fremsaettelsestale (html)

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om

(Lovforslag nr. L 31).

Forslaget er en genfremsættelse af L 20 fra 1. samling af folketingsåret 2007-2008. Dog er forslaget fra L 20 om sondringen mellem børsnoterede og unoterede aktier ikke medtaget. Det samme gælder L 20´s forslag om ophævelsen af den ekstraordinære adgang til genoptagelse af landsskatteretskendelser. Følgende forslag er ikke genfremsættelse fra L 20: Detailregler for delsalg af lagerbeskattede aktier og investeringsbeviser mv. i skattefri investeringsselskaber. Lagerbeskatning af køberetter mellem familiemedlemmer til fast ejendom.


Lovforslaget indeholder en justering af en række skatteregler for at sikre, at skattelovgivningen er i overensstemmelse med EU-retten.


I lovforslaget indgår således en ophævelse af reglerne om virksomhedernes fradragsret for visse udgifter til repræsentation i eksportøjemed over for udenlandske forretningsforbindelser og en ophævelse af reglerne om det særlige fradrag for eksportmedarbejdere i forbindelse med rejse og ophold i udlandet. Der indføres regler om, at velgørende foreninger, som er godkendt i andre EU/EØS lande, kan modtage gaver og løbende ydelser efter de samme regler, som gælder for danske velgørende foreninger. Endvidere nedsættes beskatningen af udbyttebetalinger m.v. til modtagere i udlandet, således at beskatningen ikke er højere, end hvis betalingen var til en modtager i Danmark. Som det sidste punkt ændres indkomstreguleringen for pensionisters nedslag i ejendomsværdiskatten, således at også udbytter af udenlandske aktier kan fragå i indkomstgrundlaget.


Endelig indeholder lovforslaget en række elementer, som har til formål at opnå en mere hensigtsmæssig indretning af skattereglerne.


Det drejer sig bl.a. om indførelse af en regel om, at en udenlandsk lønmodtager, som er socialt sikret i et andet EU/EØS land, kan få fradrag for udenlandske arbejdsgiverafgifter ved dansk beskatning. Reglen vil f.eks. få betydning for en lønmodtager med bopæl i Sverige og hovedbeskæftigelse i Danmark samt bibeskæftigelse i Sverige. Endvidere kan nævnes, at det foreslås at indføre lagerbeskatning af køberetter til fast ejendom, ligesom lovforslaget indeholder en række mindre justeringer i beskatningen af investeringsforeninger.


Ophævelsen af fradraget for udenlandsk repræsentation og det særlige fradrag for eksportmedarbejdere anslås skønsmæssig at medføre et årligt merprovenu på 35 mio. kr.


Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.