L 62 Forslag til lov om seniorjob.

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 03-11-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l62_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (3. november 2006)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om seniorjob

(Lovforslag nr. L 62).

Forslaget udmønter en del af velfærdsaftalen og hænger sammen med forslaget om at ophæve de forlængede dagpenge, jf. det samtidigt fremsatte forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, integrationsloven og lov om påligning af indkomstskat til staten.

Forslaget indebærer, at personer, der har højst 5 år tilbage, før de når efterløns­alderen, og som mister dagpengeretten i henhold til § 55, stk. 2, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. garanteres et seniorjob i bopælskommunen. Seniorjobbet ophører ved efterlønsalderens indtræden.

Ansættelsen sker på overenskomstmæssige vilkår, og kommunen får et tilskud på 110.000 kr. om året. Ansættelsen skal medføre en nettoudvidelse af antallet af ansatte i den pågældende kommunale virksomhed.

Kommunen har pligt til at ansætte en person i seniorjob senest 2 måneder efter, at personen anmoder om det. Dog efter 1 måned, hvis der er tale om tilbage­venden til seniorjob efter en periode med ordinær ansættelse. Overholder kommunen ikke fristen, skal kommunen betale en kompen­sation til personen, der svarer til dagpengene fratrukket evt. arbejdsindtægter.

Personer i seniorjob optjener ikke ret til dagpenge og skal være parate til at tage imod et formidlet ordinært arbejde. Afslår man et sådant, mistes retten til fortsat seniorjob.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2008.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.