L 19 Forslag til lov om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond.

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 04-10-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l19_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (4. oktober 2006)

 

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond

(Lovforslag nr. L 19).

Lovforslaget har til formål at fastlægge rammerne for administrationen af tilskud til Danmark fra Den Europæiske Regionalfond (Regionalfonden) og Den Europæiske Socialfond (Socialfonden).

Lovforslaget skal bringe den danske administration af Regionalfonden og Socialfonden i overensstemmelse med de af Europaparlamentet og Rådet vedtagne nye EU-regler, som skal gælde for den nye strukturfondsperiode 2007-2013.

I forhold til den eksisterende lovgivning vil administrationen af Regionalfonden og Socialfonden blive samordnet. De opgaver, der på nuværende tidspunkt i forbindelse med administrationen af Regionalfonden varetages af amterne og de regionale udvalg, overføres til regionerne og de regionale vækstfora. Regionerne og de regionale vækstfora skal varetage tilsvarende opgaver for så vidt angår Socialfonden.

Forslaget er opbygget som en bemyndigelseslov og indeholder overordnede regler om regionalfonds- og socialfondsadministrationens struktur og ansvarsfordeling. Lovforslaget indeholder bestemmelser om bl.a. overvågningsudvalg og de regionale vækstforas rammer for at indstille til staten om anvendelsen af regionalfonds- og socialfondsmidler til regionale initiativer. Lovforslaget indeholder endvidere bestemmelser om medfinansiering af initiativer, legalitetskontrol, grænseoverskridende samarbejde, tilsyn, kontrol og straf. Herudover indeholder lovforslaget bestemmelser om afgørelseskompetence for de regionalfonds- og socialfondsmidler, der fordeles i konkurrence mellem de regionale vækstfora.

De økonomiske konsekvenser ved flytningen af de administrative opgaver mellem stat, amter og regioner er afklaret i forbindelse med kommunalreformen. Lovforslaget er en rammelov, der ikke vurderes at have selvstændige økonomiske eller administrative konsekvenser for erhvervslivet. Lovforslaget har ingen direkte miljømæssige konsekvenser. Miljøhensynet indgår i de operationelle programmer som et tværgående hensyn i de støtteberettigede initiativer under strukturfondene.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. januar 2007.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg på regeringens vegne anbefale forslaget til Folketingets velvillige behandling.