L 104 Forslag til lov om ændring af lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, lov om fleksydelse og integrationsloven.

(Kommunernes kontrolmuligheder).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 13-12-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20061_l104_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (13. december 2006)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, lov om fleksydelse og integrationsloven. (Kommunernes kontrolmuligheder).

(Lovforslag nr. L 104).

Med lovforslaget foreslås det, at der indsættes en bestemmelse i lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, samt en bestemmelse i lov om fleksydelse og i integrationsloven. Bestemmelserne indsættes med den virkning, at de kan anvendes på de tilskud og ydelser, der udbetales af kommunerne efter lov om aktiv socialpolitik, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om sygedagpenge og lov om fleksydelse, samt integrationsloven.

Med lovforslaget får kommunerne samme muligheder for at registersamkøre data og kræve oplysninger fra private uden samtykke fra borgerne, som Arbejdsdirektoratet i dag kan for medlemmer af arbejdsløshedskasser.

Lovforslaget supplerer de gældende regler om kommunernes muligheder for at indhente oplysninger efter lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Kommunerne har efter retssikkerhedsloven hjemmel til at foretage registersamkøring i kontroløjemed alene for så vidt angår oplysninger om økonomiske forhold indhentet hos andre offentlige myndigheder og arbejdsløshedskasser. Hjemlen omfatter ikke oplysninger om ikke-økonomiske forhold.

Med lovforslaget får kommunerne hjemmel til at kræve andre nødvendige oplysninger fra andre offentlige myndigheder samt fra arbejdsløshedskasserne. Afkrævningen sker uden samtykke til brug for kontrol af en enkelt sag eller generel kontrol. De indhentede oplysninger kan registersamkøres, når dette er nødvendigt for at kontrollere, om betingelserne for at modtage ydelser er opfyldt.

Herudover giver lovforslaget kommunerne hjemmel til brug for kontrol af en enkelt sag eller generel kontrol at kræve nødvendige oplysninger fra private arbejdsgivere, pensionskasser, livsforsikringsselskaber og pengeinstitutter. Afkrævningen sker ligeledes uden samtykke. Oplysningerne indhentes med henblik på at kontrollere om, der sker fejl eller misbrug i forbindelse med udbetaling af ydelser. Disse oplysninger kan ikke benyttes til registersamkøring.

Det foreslås, at forslaget træder i kraft den 1. april 2007.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.