L 97 Forslag til lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer.

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 24-02-2005

Lovforslag som fremsat

20042_l97_som_fremsat (html)

L 97 (som fremsat): Forslag til lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer.

Fremsat den 24. februar 2005 af skatteministeren (Kristian Jensen)

Forslag

til

Lov om administration af Det Europæiske Fællesskabs
forordninger om narkotikaprækursorer

§ 1. Skatteministeren kan fastsætte de regler, der er nødvendige for anvendelsen her i landet af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer.

Stk. 2. Skatteministeren kan fastsætte regler om fravigelse af reglerne i forordningerne i det omfang disse indeholder adgang hertil.

§ 2. Bestemmelserne i denne lov og bestemmelserne fastsat i henhold til denne lov administreres af told- og skatteforvaltningen.

§ 3. Told- og skatteforvaltningen har, hvis det skønnes nødvendigt, til enhver tid mod behørig legitimation og uden retskendelse, adgang til at foretage eftersyn i forretningslokaler, der benyttes af personer eller virksomheder, der er omfattet af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1. Told- og skatteforvaltningen har på samme måde adgang til, hvis det skønnes nødvendigt, at efterse de pågældendes vare- og lagerbeholdning, forretningsbøger, øvrige regnskabsmateriale, korrespondance m.v. De pågældende virksomheder og de personer, der er beskæftiget i virksomheden, skal efter anmodning yde told- og skatteforvaltningen bistand ved foretagelse af de nævnte eftersyn. I det omfang oplysningerne som nævnt i 2. pkt. er registreret elektronisk, omfatter forvaltningens adgang til disse oplysninger også en elektronisk adgang hertil.

Stk. 2. Det materiale, der er nævnt i stk. 1, skal efter anmodning fra told- og skatteforvaltningen udleveres eller indsendes hertil.

Stk. 3. Politiet yder told- og skatteforvaltningen bistand til gennemførelse af kontrollen efter stk. 1. Justitsministeren kan efter forhandling med skatteministeren fastsætte nærmere regler herom.

§ 4. Med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der forsætligt eller groft uagtsomt:

1) Undlader at give de oplysninger, der kræves i henhold til Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1. Det samme gælder den, der giver urigtige eller vildledende oplysninger.

2) Undlader at efterkomme krav om registrering, om mærkning eller om erklæringer i henhold til de forordninger, der er anført i Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1.

3) Overtræder bestemmelser om udførsel i Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1.

4) Overtræder et forbud om indførsel fra eller udførsel til tredjelande af narkotikaprækursorer.

5) Undlader at opfylde krav om erhvervelse af licens i henhold til Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1.

6) Undlader at give oplysninger om usædvanlige ordrer eller transaktioner i henhold til Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1.

7) Undlader at opfylde krav om dokumentation, herunder om opbevaring af dokumentation, i henhold til Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1.

8) Overtræder § 3, stk. 1, 3 pkt. og § 3, stk. 2.

Stk. 2. Med samme straf som anført i stk. 1 straffes den, som modtager eller skaffer sig eller andre del i en vinding, der er erhvervet ved en af stk. 1, nr. 1- 6, omfattet overtrædelse, samt den, som ved opbevaring, transport, hjælp til afhændelse eller på lignende måde virker til at sikre en anden udbyttet af en sådan overtrædelse. Overtrædelse af dette stykke kan straffes, når overtrædelsen kan tilregnes den pågældende som forsætlig.

Stk. 3. I regler, der fastsættes i medfør af loven, kan der fastsættes straf af bøde for den, der forsætligt eller groft uagtsomt overtræder reglerne.

Stk. 4. For overtrædelse af stk. 1, og regler udstedt i medfør af loven kan der pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

§ 5. Skønnes en overtrædelse af § 4 ikke at ville medføre højere straf end bøde kan told- og skatteforvaltningen give den pågældende meddelelse om, at sagen kan afgøres uden retslig forfølgning, hvis den pågældende erklærer sig skyldig i overtrædelsen og rede til inden for en nærmere angivet frist at betale en i meddelelsen anført bøde. Fristen kan efter anmodning forlænges.

Stk. 2. Med hensyn til den i stk. 1 nævnte tilkendegivelse finder retsplejelovens § 930, jf. § 926, tilsvarende anvendelse.

Stk. 3. Betales bøden i rette tid, eller bliver den efter vedtagelse inddrevet eller afsonet, bortfalder videre forfølgning.

Stk. 4. Ransagning i sager om overtrædelse af bestemmelser i Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1 skal ske i overensstemmelse med reglerne i lov om rettens pleje om ransagning i sager, som efter loven kan medføre frihedsstraf.

§ 6. Loven træder i kraft den 18. august 2005.

Stk. 2. De kompetencer, der efter denne lov er henlagt til told- og skatteforvaltningen, tilkommer i perioden fra den 18. august til og med den 30. september 2005 de statslige told- og skattemyndigheder.

Stk. 3. Lov nr. 479 af 30. juni 1993 ophæves.

§ 7. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Formål og baggrund

Lovforslaget er en følge af, at Rådets direktiv nr. 92/109/EØF ophæves og erstattes af Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 273/2004. Rådets forordning (EØF) nr. 3677/90 med senere ændringer ophæves og erstattes ligeledes af en ny forordning, Rådets forordning (EF) nr. 111/2005, der finder anvendelse fra den 18. august 2005, dvs. samtidig med Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 273/2004 finder anvendelse.

Forslaget har til formål at give skatteministeren hjemmel til at fastsætte de regler, der er nødvendige for told- og skatteforvaltningens administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer.

Det drejer sig om følgende forordninger om narkotikaprækursorer:

1. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 af 11. februar 2004 om narkotikaprækursorer, jf. EU-Tidende 2004 nr. L 47, s. 1 og

2. Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 af 22. december om 2004 om regler for overvågning af handel med narkotikaprækursorer mellem Fællesskabet og tredjelande, jf. EU-Tidende 2005 nr. L 22, s. 1.

Narkotikaprækursorer er en betegnelse for gængse kemiske varer (stoffer), der har mange lovlige anvendelsesformål, men som også kan anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika, herunder til fremstilling af ecstacy. Størsteparten af handelen med disse narkotikaprækursorer er således fuldt ud lovlig. Som varer, der er optaget på forordningernes liste over narkotikaprækursorer kan bl.a. nævnes: Efedrin, acetone, eddikesyre, saltsyre og svovlsyre.

Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer tager sigte på at sikre en rimelig balance mellem samfundets ønske om at forhindre, at narkotikaprækursorerne anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika og erhvervslivets ønske om en handel uden forhindringer.

Det Europæiske Fællesskabs forordninger er baseret på FN€™s konvention af 19. december 1988 om bekæmpelse af ulovlig handel med narkotika og psykotrope stoffer. Ifølge konventionens artikel 12 skal der indføres hensigtsmæssige foranstaltninger til at overvåge fremstilling og distribution af narkotikaprækursorer.

Forordningerne er direkte anvendelige i medlemslandene. Det kan dog være nødvendigt, at udstede nationale bestemmelser til supplering af en forordnings bestemmelser eller vedrørende administrationen af disse bestemmelser.

Således forudsætter forordningerne om narkotikaprækursorer bl.a., at medlemslandene fastsætter sanktioner for overtrædelse af forordningernes bestemmelser, samt fastsætter bestemmelser, der kan give de kompetente myndigheder adgang til erhvervsdrivendes forretningslokaler for at skaffe dokumentation for uregelmæssigheder.

Erfaringsmæssigt ændres Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer hyppigt, bl.a. fordi der ofte er behov for at justere den etablerede overvågnings- og kontrolordning bl.a. med nye varer.

På denne baggrund er det fundet hensigtsmæssigt at foreslå en administrationslov, hvori skatteministeren får hjemmel til at fastsætte de regler, der er nødvendige for anvendelsen her i landet af de omhandlede forordninger. De gældende forordninger er optrykt som bilag til lovforslaget. Det drejer sig om:

1. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 er optrykt som bilag 1 til lovforslaget. Forordningen erstatter Rådets direktiv nr. 92/109/EØF af 14. december 1992, EF-Tidende 1992, L 370, s. 76 om fremstilling og markedsføring af visse stoffer, der benyttes ved ulovlig fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer. Forordningen omfatter enhver form for afhændelse mod eller uden vederlag af registrerede stoffer i EU; eller oplagring, fremstilling, produktion og forarbejdning af, handel med, distribution af eller mæglervirksomhed vedrørende disse stoffer med henblik på afhændelse i EU.

2. Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 er optrykt som bilag 2 til lovforslaget. Forordningen omfatter indførsel til og udførsel fra EU€™s toldområde, samt virksomhed med henblik på formidling af køb, salg eller levering af registrerede stoffer udøvet af fysiske eller juridiske personer, der tilstræber indgåelse af en aftale mellem to parter, eller som handler på vegne af mindst en af disse parter uden af få stofferne i deres besiddelse eller påtager sig at styre en sådan transaktion. Forordningen erstatter Rådets forordning (EØF) nr. 3677/90 af 13. december 1990 med senere ændringer, jf. EF-Tidende 1990, L 357, s. 1.

Det er samtidig foreslået, at lov nr. 479 af 30. juni 1993 med senere ændringer om fremstilling og handel med visse varer, der benyttes ved ulovlig fremstilling og handel med narkotika og psykotrope stoffer (prækursorer) ophæves, idet det vedtagne lovforslag vil erstatte den gældende lov. Lov nr. 479 af 30. juni 1993 indeholder bestemmelser til gennemførelse af Rådets direktiv nr. 92/109, EF-Tidende 1992 L370, s. 1, samt visse bestemmelser til gennemførelse af Rådets forordning nr. 3677/90 af 13. december 1990.

2. Lovforslagets indhold

Lovforslaget tager sigte på at give skatteministeren hjemmel til at fastsætte de regler, der er nødvendige for told- og skatteforvaltningens administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer. Som anført under punkt 1, drejer det sig om Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 af 11. februar 2004 om narkotikaprækursorer, og om Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 af 22. december om 2004 om regler for overvågning af handel med narkotikaprækursorer mellem Fællesskabet og tredjelande.

Lovforslaget indeholder derudover en bestemmelse om, at loven administreres af told- og skatteforvaltningen. Det er dog foreslået, at loven indtil den 1. oktober 2005 administreres af de statslige told- og skattemyndigheder.

Endvidere indeholder lovforslaget en bestemmelse om, at told- og skatteforvaltningen €" uden retskendelse €" har adgang til de erhvervsdrivendes forretningslokaler med henblik på at fremskaffe dokumentation for uregelmæssigheder.

Lovforslaget indeholder endelig en bestemmelse om straf ved overtrædelse af lovens, herunder forordningernes, bestemmelser. Straffebestemmelsen er baseret på straffebestemmelsen i Lov om euforiserende stoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 391 af 21. juli 1969, som senest ændret ved lov nr. 445 af 9. juni 2004.

Der henvises i øvrigt til bemærkningerne under de enkelte bestemmelser.

3. Økonomiske konsekvenser

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

4. Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Gennemførelsen af forslaget forventes at medføre engangsudgifter for staten på 25.000 kr.

Derudover har lovforslaget ikke administrative konsekvenser for staten.

Forslaget har ingen administrative konsekvenser for kommuner og amtskommuner.

5. Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for erhvervslivet.

Det kan bemærkes, at i alt 222 virksomheder er omfattet af lovgivningen, herunder EU-lovgivningen om narkotikaprækursorer.

6. Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget har været tilsendt Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering med henblik på en vurdering af, om forslaget skal forelægges et af Økonomi- og Erhvervsministeriets virksomhedspaneler.

Forslaget giver skatteministeren bemyndigelse til at fastsætte nærmere krav til virksomhederne, bl.a. i forbindelse med erhvervelse af licens til handel med de omfattede varer, og i forhold til hvilke oplysninger virksomhederne kan blive pålagt at fremskaffe i forbindelse med deres handel med de omfattede varer.

Da disse regler ikke er fastlagt, har Styrelsen ikke fundet det hensigtsmæssigt at forelægge forslaget for et virksomhedspanel.

En sådan undersøgelse vil imidlertid kunne gennemføres, når kravene til virksomhederne ligger klar.

Forslaget har ingen administrative konsekvenser for erhvervslivet.

7. Miljømæssige konsekvenser

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

8. Forholdet til EU-retten

Forordningerne, Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 og Rådets forordning (EF) nr. 111/2005, er direkte anvendelige i medlemslandene. Det kan dog være nødvendigt at udstede nationale bestemmelser til supplering af en forordnings bestemmelser eller om administration af disse bestemmelser.

Ved lovforslaget bemyndiges skatteministeren til at fastsætte de bestemmelser, der er nødvendige til administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer.

Herudover indeholder forslaget bestemmelser, der er nødvendige for at sætte told- og skatteforvaltningen i stand til at administrere og kontrollere de nævnte bestemmelser i forordningerne samt om straf for overtrædelse af visse af forordningernes bestemmelser.

Høring

Lovforslaget har været sendt til høring hos:

Advokatrådet, Apotekerforeningen, Dansk Handel & Service, Dansk Industri, Forbrugerrådet, Foreningen af registrerede revisorer, Foreningen af statsautoriserede revisorer, HTS (Handels-, Transport- og Serviceerhvervene).

Lovforslaget har endvidere været til høring hos medlemmerne af det Toldudvalg, der er nedsat af Told- og Skattestyrelsen

De høringssvar, der er modtaget fra organisationerne samt kommentarer hertil, er kort gengivet i skemaet nedenfor:

Organisation

Bemærkninger til forslaget €" høringssvar

Kommentarer til høringssvar

Advokatrådet

Ingen bemærkninger

 

Danmarks Apotekerforening

Foreningen opfordrer til, at de kommende administrative regler, herunder reglerne om registrering af apotekere bliver udformet på en sådan måde, at apotekernes administration heraf begrænses mest muligt. Told- og skattestyrelsen opfordres til at inddrage foreningen i forbindelse med udarbejdelsen af de administrative regler i det omfang, apotekerne omfattes heraf.

 

Som anført i lovforslagets bemærkninger vil de administrationsbestemmelser, som det vil være nødvendigt af fastsætte også omfatte spørgsmålet om særlig (frivillig) registrering af apotekere.

 

Told- og skattestyrelsen vil inddrage Danmarks Apotekerforening i udarbejdelsen af de administrative bestemmelser, idet man er opmærksom på foreningens ønske om, at apotekernes administration begrænses mest muligt.

 

Dansk Handel & Service

Umiddelbart ingen bemærkninger

 

 

Dansk Industri

Støtter, at skatteministeren får hjemmel til at fastsætte de nødvendige regler for told- og skatteforvaltningens administration af EU€™s forordninger om narkotikaprækursorer.

 

Det bemærkes principielt, at tilstrækkelige retssikkerhedsmæssige hensyn bør varetages, når told- og skatteforvaltningen gives adgang til de erhvervsdrivendes forretningslokaler uden retskendelse med henblik på at skaffe dokumentation for uregelmæssigheder.

 

Told- og skatteforvaltningens anvendelse af bestemmelsen om adgang uden retskendelse vil ske i overensstemmelse med konklusionerne i retssikkerhedskommissions betænkning. Det indebærer bl.a., at parten forud for gennemførelse af en beslutning om iværksættelse af tvangsindgreb skal underrettes skriftligt herom, og at denne underretning bl.a. skal indeholde oplysninger om det faktiske og retlige grundlag. Det foreslås dog også, at myndigheden i tilfælde, hvor der er behov for øjeblikkelig indgriben fra myndighedens side, kan give den nævnte meddelelse mundtligt.

 

Foreningen af Registrerede Revisorer

P.t. ingen bemærkninger

 

 

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer

Ingen bemærkninger

 

 

HTS

Ingen bemærkninger

 

 

Samlet vurdering af lovforslagets konsekvenser

 

Positive konsekvenser

Negative konsekvenser

Økonomiske konsekvenser for stat, amter og kommuner

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for stat, amter og kommuner

Ingen

Gennemførelsen af forslaget forventes at medføre engangsudgifter på ca. 25.000 kr. for staten.

 

Lovforslaget har ingen administrative konsekvenser for amter og kommuner.

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Ingen

Ingen

Miljømæssige konsekvenser

Ingen

Ingen

Administrative konsekvenser for borgerne

Ingen

Ingen

Forholdet til EU-retten

Lovforslaget er en følge af, at Rådets direktiv nr. 92/109/EØF af 14. december 1992 ophæves og erstattes af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 af 11. februar 2004. Denne forordning vil sammen med Rådets forordning nr. 111/2005 udgøre EU€™s regelsæt om narkotikaprækursorer.

 

Forordningerne er direkte anvendelige i medlemslandene. Det kan dog være nødvendigt at udstede nationale bestemmelser til supplering af en forordnings bestemmelser eller om administration af disse bestemmelser.

 

Ved lovforslaget bemyndiges skatteministeren til at fastsætte de bestemmelser, der er nødvendige til administration af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer.

 

Herudover indeholder forslaget bestemmelser, der er nødvendige for at sætte told- og skatteforvaltningen i stand til at administrere og kontrollere de nævnte bestemmelser i forordningerne samt om straf for overtrædelse af visse af forordningernes bestemmelser.

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

Til § 1

Det foreslås, at skatteministeren kan fastsætte de regler, der er nødvendige for anvendelsen her i landet af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer. På denne måde foreslås fastsættelsen af supplerende regler om Det Europæiske Fællesskabs forordninger forenklet på et område, der er præget af hyppige ændringer.

Forordningerne giver i visse tilfælde de kompetente myndigheder i EU€™s medlemsstater mulighed for at fastsætte specifikke bestemmelser, der er nødvendige for administrationen af forordningerne. Som et eksempel herpå kan nævnes, at de kompetente myndigheder enten kan begrænse en licens gyldighed eller forpligte de erhvervsdrivende til med mellemrum at godtgøre, at betingelserne for at meddele licensen forsat er opfyldt, jf. artikel 3, stk. 5, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 273/2004 om narkotikaprækursorer.

De administrationsbestemmelser, som det vil være nødvendigt at fastsætte, er især følgende:

1. Om krav til erhvervelse af licens, herunder også om begrænsning af licensens gyldighed.

2. Om suspension af en licens.

3. Om særlig (frivillig) registrering af apoteker m.v.

4. Om fremskaffelse af oplysninger om alle ordrer på de stoffer, der er omfattet af forordningerne eller transaktioner, i hvilke sådanne varer indgår.

5. Om eventuelt forbud mod indførsel af de omhandlede stoffer fra tredjelande.

Den gældende lov indeholdt en bestemmelse om, at de statslige told- og skattemyndigheder kan forbyde indførsel af varer fra tredjelande og udførsel af varer fra tredjelande, jf. den gældende lovs § 6. Denne bestemmelse er aldrig blevet anvendt.

Til § 2

Det foreslås, at bestemmelserne i den foreslåede lov, samt bestemmelser, der er fastsat i henhold til den foreslåede lov, administreres af told- og skatteforvaltningen. Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til § 6, stk. 2.

Til § 3

Det foreslås, at told- og skatteforvaltningen får hjemmel til €" uden retskendelse - at foretage eftersyn i de virksomheder, der er omfattet af loven. Eftersynet er begrænset til virksomhedens forretningslokaler. Der gives hjemmel til at efterse virksomhedens vare- og lagerbeholdning, regnskabsmateriale, korrespondance m.v.

Baggrunden herfor er, at det i forordningerne bl.a. er fastsat, at medlemslandene træffer de nødvendige foranstaltninger til at sætte deres kompetente myndigheder i stand til at udføre deres kontrol- og overvågningsopgaver. Det gælder bl.a. bestemmelser om adgang til de erhvervsdrivendes forretningslokaler med henblik på at fremskaffe dokumentation for uregelmæssigheder.

Bestemmelsen, der i sin ordlyd svarer til § 10 i den gældende lov om prækursorer, giver således adgang til indgreb, der er omfattet af grundlovens § 72.

En effektiv kontrol med lovens overholdelse kan alene ske, såfremt told- og skatteforvaltningen har adgang til at foretage gennemsyn i virksomhederne af varebeholdninger og forretningsbøger m.v. Det vil således ikke være tilstrækkeligt med en almindelig bestemmelse om oplysningspligt for de virksomheder, der er omfattet af loven. Det er derimod ikke nødvendigt at lade hjemlen omfatte adgang til lokaler, som anvendes privat.

Forslaget indebærer således, at der kun er adgang til lokaler, som alene anvendes til privat brug, hvis der foreligger en udtrykkelig tilladelse fra boligens indehaver.

Altovervejende er situationen den, at virksomhederne uden videre accepterer at give told- og skatteforvaltningen adgang til at foretage eftersyn i virksomhedens lokaler. Disse situationer rejser ingen problemer.

For at sikre gennemførelsen af en generel og effektiv kontrol også i de særlige tilfælde, hvor en virksomhed ikke ønsker at give told- og skatteforvaltningen adgang til eftersyn er der behov for at sikre en adgang, der er uafhængig af et eventuelt samtykke til kontrol. Hvis en virksomhed kunne modsætte sig told- og skatteforvaltningens eftersyn, ville formålet med den generelle kontrol gå tabt. Erfaringen viser, at det er undtagelsestilfælde, at der ikke gives adgang til en virksomheds forretningslokaler.

Opstår der før eller i forbindelse med kontrollen en rimelig begrundet mistanke om, at der er begået strafbart forhold vil politiet blive tilkaldt og kontrol vil da blive foretaget efter retsplejelovens regler, hvilket er i overensstemmelse med lov om retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter.

Bestemmelsen vil finde anvendelse på de virksomheder, der er omfattet af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af lovforslagets § 1, stk. 1. I handlen med tredjelande drejer det sig om virksomheder, der indfører eller udfører de omhandlede varer, finansielt medvirker til planlægning af køb, salg eller levering af narkotikaprækursorer. I den interne EU-handel drejer det sig om virksomheder, der sælger, oplagrer, fremstiller, producerer, forarbejder og distribuerer de omhandlede varer.

Til § 4

Den foreslåede bestemmelse svarer i sit indhold til straffebestemmelsen i § 11 i den gældende lov om prækursorer. Den foreslåede strafferamme svarer således fortsat til straffebestemmelsen i Lov om euforiserende stoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 369 af 21. juli 1969, som senest ændret ved lov nr. 445 af 9. juni 2004.

Det er i forordningerne fastsat, at medlemslandene fastsætter sanktioner for overtrædelse af forordningernes bestemmelser.

Den foreslåede bestemmelse omfatter bøde eller fængsel indtil 2 år, ved overtrædelse af bestemmelserne i Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer eller regler udstedt i medfør af § 1, stk. 1. Der foreslås straffet for forsætlige og groft uagtsomme forhold.

I § 4, stk. 1, nr. 1, er der foreslået straf for at undlade at give oplysninger, herunder at give urigtige eller vildledende oplysninger eller fortie oplysninger. Det drejer sig bl.a. om overtrædelse af forordningens bestemmelse om at give meddelelse om den ansvarlige medarbejders navns m.v.

I § 4, stk. 1, nr. 2, er der foreslået straf for at undlade at efterkomme krav om registrering, om mærkning af varer eller om erklæringer. Det drejer sig bl.a. om at undlade at sikre sig, at de registrerede varer er mærket, inden de leveres.

I § 4, stk. 1, nr. 3, er der foreslået straf for overtrædelse af bestemmelserne om udførsel. Det drejer sig bl.a. om betingelser for tilladelse til udførsel (eksporttilladelse).

I § 4, stk. 1, nr. 4, er der foreslået straf for overtrædelse af bestemmelserne om forbud om indførsel fra eller udførsel til tredjelande. Et sådant forbud kan fastsættes i en bekendtgørelse, jf. bemærkningerne til lovforslaget § 1.

I § 4, stk. 1, nr. 5, er der foreslået straf for overtrædelse af bestemmelserne om erhvervelse af licens. Det drejer sig bl.a. om overtrædelse af kravet erhvervelse af licens som betingelse for at være i besiddelse af eller sælge m.v. visse af de omhandlede varer.

I § 4, stk. 1, nr. 6, er der foreslået straf for overtrædelse af bestemmelserne om at den erhvervsdrivende skal give told- og skatteforvaltningen oplysninger om usædvanlige ordre eller transaktioner. Der tænkes i den forbindelse - som også nævnt i forordningerne €" på de tilfælde, hvor der er grund til at formode, at varerne vil blive benyttet til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

I § 4, stk. 1, nr.7, er der foreslået straf for overtrædelse af bestemmelserne om dokumentation. Det drejer sig bl.a. om overtrædelse af bestemmelserne om, at den erhvervsdrivende skal sikre, at alle transaktioner er behørigt dokumenteret.

I § 4, stk. 1, nr. 8, er der foreslået straf for overtrædelse af bestemmelserne i lovforslagets § 3 om, at de pågældende virksomheder og det hos dem beskæftigede personale skal €" efter anmodning - yde told- og skatteforvaltningen bistand ved foretagelse af et eftersyn. Det er endvidere foreslået straf, såfremt regnskabsmateriale m.v. ikke udleveres eller indsendes på told- og skatteforvaltningens begæring.

De foreslåede bestemmelser i § 4, stk. 2-4, svarer i deres indhold til § 11, stk. 2-4 i den gældende lov om prækursorer. Bestemmelserne vedrører strafansvaret for personer, der bl.a. virker til at sikre en anden udbyttet af en overtrædelse af loven, strafansvaret for overtrædelse af de regler, der fastsættes i medfør af loven samt juridiske personers strafansvar.

Til § 5

Det foreslås, at overtrædelsessager afgøres administrativt mod betaling af bøder i de tilfælde, hvor den pågældende erkender sig skyldig. En tilsvarende processuel bestemmelse findes i den gældende lov om prækursorer. Endvidere findes tilsvarende bestemmelser i toldloven og i lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v.

Bestemmelsen vil finde tilsvarende anvendelse ved overtrædelse af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer.

Til § 6

Det er i stk. 1 foreslået, at loven træder i kraft den 18. august 2005, der er ikrafttrædelsestidspunktet for Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 og for Rådets forordning (EF) nr. 111/2005.

Der er i stk. 2 foreslået indsat en overgangsbestemmelse, hvorefter de statslige told- og skattemyndigheder administrerer lovforslagets bestemmelser og de bestemmelser, der er fastsat i henhold til lovforslaget fra lovens ikrafttræden, den 18. august 2005 til og med den 30. september 2005. Dette skal ses i lyset af, at det i forbindelse med udmøntningen af regeringens kommunalreform er foreslået, at myndighedsbetegnelsen "de statslige told- og skattemyndigheder" ændres til: "told og skatteforvaltningen".

Det er i stk. 3 foreslået, at lov nr. 479 af 30. juni 1993 om lov om fremstilling og handel med visse varer, der benyttes ved ulovlig fremstilling og handel med narkotika og psykotrope stoffer (prækursorer), ophæves.

Til § 7

Det foreslås, at loven ikke finder anvendelse for Færøerne og Grønland.

Færøerne og Grønland er ikke omfattet af EU-lovgivningen, og således heller ikke af Det Europæiske Fællesskabs forordninger om narkotikaprækursorer.


Bilag 1

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004
af 11. februar 2004
om narkotikaprækursorer
(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 95,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg,

efter proceduren i traktatens artikel 251,  og

ud fra følgende betragtninger:

(1) De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af ulovlig handel med narkotika og psykotrope stoffer, i det følgende benævnt "FN-konventionen", der blev vedtaget i Wien den 19. december 1988, blev godkendt af Fællesskabet, for så vidt angår de områder, der hører under Fællesskabets kompetence, ved Rådets afgørelse 90/611/EØF.

(2) Kravene i FN-konventionens artikel 12 vedrørende handel med prækursorer (dvs. stoffer, der ofte anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer) er, for så vidt angår handelen mellem Fællesskabet og tredjelande, opfyldt ved Rådets forordning (EØF) nr. 3677/90 af 13. december 1990 om foranstaltninger til modvirkning af ulovlig anvendelse af visse stoffer til fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer.

(3) Ifølge artikel 12 i FN-konventionen skal der indføres hensigtsmæssige foranstaltninger til at overvåge fremstilling og distribution af prækursorer. Dette kræver, at der vedtages foranstaltninger vedrørende medlemsstaternes indbyrdes handel med prækursorer. Sådanne foranstaltninger indførtes ved Rådets direktiv 92/109/EØF af 14. december 1992 om fremstilling og markedsføring af visse stoffer, der benyttes ved ulovlig fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer.  Det skønnes, at en forordning bedre end det gældende direktiv vil kunne sikre, at harmoniserede regler finder anvendelse samtidigt i alle medlemsstaterne.

(4) I forbindelse med udvidelsen af Den Europæiske Union er det vigtigt at erstatte direktiv 92/109/EØF med en forordning, da enhver ændring af det gældende direktiv og dets bilag medfører, at 25 medlemsstater vil skulle vedtage nationale gennemførelsesforanstaltninger.

(5) På sin 35. samling i 1992 besluttede De Forenede Nationers Kommission for Narkotiske Midler at tilføje nye stoffer på listerne over stoffer i bilaget til konventionen. For at afsløre eventuel ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer i Fællesskabet og for at sikre, at der anvendes fælles regler for overvågning på fællesskabsmarkedet, bør der fastsættes tilsvarende bestemmelser i denne forordning.

(6) Bestemmelserne i FN-konventionens artikel 12 bygger på en ordning for overvågning af handelen med de pågældende stoffer. Størsteparten af handelen med disse stoffer er fuldt ud lovlig. Dokumentation og mærkning i forbindelse med forsendelser af disse stoffer bør være tilstrækkelig tydelig. Det er tillige vigtigt både at give de kompetente myndigheder de fornødne aktionsmidler og i FN-konventionens ånd at udarbejde ordninger for nært samarbejde med de berørte erhvervsdrivende og udvikle metoder for indsamling af oplysninger.

(7) Foranstaltningerne vedrørende sassafrasolie fortolkes i dag forskelligt i Fællesskabet, fordi olien i visse medlemsstater betragtes som en blanding, der indeholder safrol og derfor kontrolleres, mens andre medlemsstater betragter olien som et naturprodukt, der ikke er underkastet kontrol. En løsning ville være at indsætte en henvisning til naturprodukter i definitionen af "registrerede stoffer", hvorefter sassafrasolien kan underkastes kontrol; kun de naturprodukter, hvoraf der let kan udskilles registrerede stoffer, bør være omfattet af definitionen.

(8) Stoffer, der hyppigt benyttes ved ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer, bør opføres i et bilag.

(9) Det bør sikres, at fremstilling eller brug af visse registrerede stoffer, der er opført i bilag I, gøres betinget af besiddelse af en licens. Levering af disse stoffer bør endvidere kun tillades, hvis de personer, til hvem de skal leveres, har en licens og har underskrevet en aftagererklæring. De nærmere bestemmelser om aftagererklæringen bør fastsættes i bilag III.

(10) Der bør træffes foranstaltninger til at tilskynde de erhvervsdrivende til at indberette mistænkelige transaktioner, der omfatter registrerede stoffer, der er opført i bilag I, til de kompetente myndigheder.

(11) Der bør træffes foranstaltninger til at sikre bedre kontrol med handelen inden for Fællesskabet med de registrerede stoffer, der er opført i bilag I.

(12) Alle transaktioner, der fører til markedsføring af stoffer, der er registreret i kategori 1 og 2 i bilag I, bør være behørigt dokumenteret. Erhvervsdrivende bør indberette alle mistænkelige transaktioner, der omfatter stoffer, der er opført i bilag I, til de kompetente myndigheder. Dette gælder dog ikke transaktioner, der omfatter stoffer i kategori 2 i bilag I, når de pågældende mængder ikke overstiger de mængder, der er angivet i bilag II.

(13) Et betydeligt antal andre stoffer, hvoraf mange forhandles lovligt i store mængder, er blevet identificeret som prækursorer til ulovlig fremstilling af syntetisk narkotika og psykotrope stoffer. Hvis disse stoffer underkastes samme strenge kontrolforanstaltninger som de stoffer, der er opført i bilag I, vil det føre til unødige handelshindringer i form af erhvervsudøvelseslicenser og dokumentation af transaktioner. Der bør derfor på fællesskabsplan fastlægges en mere smidig ordning for underretning af medlemsstaternes kompetente myndigheder om sådanne transaktioner.

(14) Det fremgår af Den Europæiske Unions narkotikahandlingsplan, der blev godkendt på Det Europæiske Råds møde i Santa Maria da Feira den 19.-20. juni 2000, at der skal udarbejdes en samarbejdsprocedure. For at fremme samarbejdet mellem medlemsstaternes kompetente myndigheder og den kemiske industri navnlig med hensyn til de stoffer, som ikke er omhandlet i denne forordning, men alligevel kan anvendes til ulovlig fremstilling af syntetisk narkotika og psykotrope stoffer, bør der udarbejdes en vejledning til brug for den kemiske industri.

(15) Det vil være hensigtsmæssigt, at medlemsstaterne fastsætter sanktioner for overtrædelse af denne forordnings bestemmelser. Da handel med narkotikaprækursorer kan føre til ulovlig fremstilling af syntetisk narkotika og psykotrope stoffer, bør medlemsstaterne blandt de sanktioner, der findes i henhold til deres nationale lovgivning, kunne vælge dem, der har størst afskrækkende virkning.

(16) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelsen af denne forordning, vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen.

(17) Målene med denne forordning, nemlig at harmonisere overvågningen af handelen med narkotikaprækursorer og undgå, at de anvendes til ulovlig fremstilling af syntetisk narkotika og psykotrope stoffer, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, og de kan derfor på grund af handelens internationale dimension og dens skiftende karakter bedre gennemføres på fællesskabsplan; Fællesskabet kan således vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(18) Rådets direktiv 92/109/EØF, Kommissionens direktiv 93/46/EØF  og 2001/8/EF,  2003/101/EF  samt Kommissionens forordning (EF) nr. 1485/96  og (EF) nr. 1533/2000  bør ophæves -

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

Anvendelsesområde og mål

Denne forordning indfører harmoniserede foranstaltninger til kontrol og overvågning inden for Fællesskabet af visse stoffer, der hyppigt anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer, med henblik på at hindre ulovlig anvendelse af disse stoffer.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

a) "registrerede stoffer": de stoffer, som er opført i bilag I, herunder blandinger og naturprodukter, der indeholder sådanne stoffer. Herfra er undtaget lægemidler som defineret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF af 6. november 2001 om oprettelse af en fællesskabskodeks for humanmedicinske lægemidler,  farmaceutiske præparater, blandinger, naturprodukter og andre præparater, der indeholder registrerede stoffer, men er sammensat på en sådan måde, at disse stoffer ikke let kan benyttes eller udskilles ved hjælp af let anvendelige eller økonomisk fordelagtige midler

b) "ikke-registrerede stoffer": stoffer, som ikke er opført i bilag I, men hvis anvendelse ved ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer er blevet fastslået

c) "markedsføring": enhver form for afhændelse mod eller uden vederlag af registrerede stoffer i Fællesskabet; eller oplagring, fremstilling, produktion og forarbejdning af, handel med, distribution af eller mæglervirksomhed vedrørende disse stoffer med henblik på afhændelse i Fællesskabet

d) "erhvervsdrivende": fysisk eller juridisk person, som er beskæftiget med markedsføring af registrerede stoffer

e) "Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler": det udvalg, der er nedsat ved enkeltkonventionen angående narkotiske midler af 1961, som ændret ved protokollen af 1972

f) "særlig licens": en licens, der er udstedt til en bestemt type erhvervsdrivende

g) "særlig registrering": en registrering, der er foretaget for en bestemt type erhvervsdrivende.

Artikel 3

Krav til markedsføring af registrerede stoffer

1. Erhvervsdrivende, som ønsker at markedsføre de registrerede stoffer, der er nævnt i kategori 1 og 2 i bilag I, skal udpege en medarbejder, der skal være ansvarlig for handelen med registrerede stoffer, give de kompetente myndigheder meddelelse om medarbejderens navn, og hvorledes denne kan kontaktes mv., og skal straks give dem meddelelse om alle senere ændringer i disse oplysninger. Medarbejderen skal sikre, at den handel med registrerede stoffer, der foretages af den erhvervsdrivende, finder sted i overensstemmelse med denne forordnings bestemmelser. Medarbejderen skal være bemyndiget til at repræsentere den erhvervsdrivende og til at træffe de beslutninger, der er nødvendige for at udføre de ovenfor specificerede opgaver.

2. Der skal stilles krav om, at erhvervsdrivende skal erhverve en licens udstedt af de kompetente myndigheder, før de må være i besiddelse af eller markedsføre de i kategori 1 i bilag I registrerede stoffer. Særlige licenser kan udstedes af de kompetente myndigheder til apoteker, apoteker for veterinærmedicinske lægemidler, visse typer af offentlige myndigheder eller væbnede styrker. Sådanne særlige licenser skal kun være gyldige til brug af prækursorer, der falder inden for de pågældende erhvervsdrivendes officielle opgaver.

3. Erhvervsdrivende, der er indehavere af en licens som omhandlet i stk. 2, må kun levere de registrerede stoffer i kategori 1 i bilag I til fysiske eller juridiske personer, der er indehavere af en sådan licens, og som har underskrevet en aftagererklæring i henhold til artikel 4, stk. 1.

4. Når de kompetente myndigheder skal vurdere, om de skal udstede en licens, skal de navnlig tage hensyn til ansøgerens kompetence og retskaffenhed. Licensen afslås, hvis der er rimelig grund til at betvivle egnetheden og pålideligheden hos ansøgeren eller den medarbejder, der er ansvarlig for handelen med registrerede stoffer. Licensen kan suspenderes eller tilbagekaldes af de kompetente myndigheder, hvis der er rimelig grund til at antage, at indehaveren ikke længere er egnet til at være licensindehaver, eller at betingelserne for udstedelsen ikke længere er opfyldt.

5. De kompetente myndigheder kan enten begrænse licensens gyldighed til højst tre år eller forpligte de erhvervsdrivende til med mellemrum på højst tre år at godtgøre, at betingelserne for at meddele licensen fortsat er opfyldt, jf. dog artikel 14. I licensen skal være nævnt den eller de transaktioner, for hvilke den er gyldig, samt de pågældende stoffer. Særlige licenser i henhold til stk. 2 udstedes principielt med ubegrænset gyldighed, men kan suspenderes eller tilbagekaldes af de kompetente myndigheder i henhold til stk. 4, tredje punktum.

6. Erhvervsdrivende, der deltager i markedsføringen af de registrerede stoffer i kategori 2 i bilag I, skal inden markedsføringen underrette de kompetente myndigheder om adressen på de lokaler, hvor de fremstiller eller handler med disse stoffer, og straks ajourføre disse oplysninger, jf. dog artikel 6. Apoteker, apoteker for veterinærmedicinske lægemidler, visse typer af offentlige myndigheder eller væbnede styrker kan omfattes af en særlig registrering. Sådanne registreringer vil kun være gyldige for brug af prækursorer, der falder inden for de pågældende erhvervsdrivendes officielle opgaver.

7. De kompetente myndigheder kan kræve, at de erhvervsdrivende skal betale et gebyr for at ansøge om licens eller registrering. Sådanne eventuelle gebyrer opkræves på en ikke-diskriminerende måde og må ikke overstige omkostningerne ved behandlingen af ansøgningen.

Artikel 4

Aftagererklæring

1. Erhvervsdrivende, der er etableret i Fællesskabet, og som til en aftager leverer et registreret stof i kategori 1 eller 2 i bilag I til denne forordning skal indhente en erklæring fra aftageren om det eller de specifikke anvendelsesformål for de registrerede stoffer, jf. dog artikel 6 og 14. For hvert registreret stof kræves en separat erklæring. Denne erklæring skal være i overensstemmelse med modellen i punkt 1 i bilag III. Når det drejer sig om juridiske personer, skal erklæringen udfærdiges på brevpapir med brevhoved.

2. En erhvervsdrivende, som regelmæssigt til en aftager leverer et registreret stof i kategori 2 i bilag I til denne forordning, kan acceptere, at ovennævnte erklæring om enkelttransaktioner erstattes af én enkelt erklæring for flere transaktioner med dette registrerede stof i løbet af et tidsrum på højst et år, forudsat at den erhvervsdrivende finder det godtgjort, at følgende kriterier er opfyldt:

a) aftageren har af den erhvervsdrivende fået leveret stoffet mindst tre gange i de foregående tolv måneder

b) den erhvervsdrivende har ingen grund til at formode, at stoffet vil blive anvendt til ulovlige formål

c) de bestilte mængder er ikke usædvanlige for denne aftager.

Denne erklæring skal være i overensstemmelse med modellen i punkt 2 i bilag III. Når det drejer sig om juridiske personer, skal erklæringen udfærdiges på brevpapir med brevhoved.

3. Erhvervsdrivende, der leverer registrerede stoffer i kategori 1 i bilag I, forsyner en kopi af erklæringen med stempel og dato og bekræfter dermed, at den er i overensstemmelse med originalen. Denne kopi skal altid ledsage stoffer i kategori 1, der transporteres inden for Fællesskabet, og skal efter anmodning forevises de myndigheder, som er ansvarlige for at kontrollere køretøjers indhold under transport.

Artikel 5

Dokumentation

1. Erhvervsdrivende sikrer, at alle transaktioner, der fører til markedsføring af stoffer, der er registreret i kategori 1 og 2 i bilag I, er behørigt dokumenteret i overensstemmelse med stk. 2 til 5, jf. dog artikel 6. Denne forpligtelse gælder ikke for erhvervsdrivende, der er indehavere af særlige licenser eller er omfattet af en særlig registrering i henhold til artikel 3, stk. 2, henholdsvis stk. 6.

2. Handelsdokumenter såsom fakturaer, manifester, administrative dokumenter, transportdokumenter og andre forsendelsesdokumenter skal indeholde tilstrækkelige oplysninger til sikker identifikation af:

a) navnet på det registrerede stof, således som det er angivet i kategori 1 og 2 i bilag I

b) mængde og vægt af det registrerede stof og, når der er tale om en blanding eller et naturprodukt, mængde og vægt, hvis kendt, af blandingen eller naturproduktet samt mængde og vægt eller procentdel af vægten af det eller de stoffer, der er opført i kategori 1 og 2 i bilag I, og som indgår i blandingen

c) navn og adresse på leverandør, distributør, modtager og om muligt andre erhvervsdrivende, der er direkte involveret i transaktionen, jf. artikel 2, litra c) og d).

3. Dokumentationen skal tillige indeholde en aftagererklæring, jf. artikel 4.

4. Erhvervsdrivende skal opbevare udførlig dokumentation for deres aktiviteter, i det omfang det er nødvendigt for at opfylde de forpligtelser, der påhviler dem i henhold til stk. 1.

5. Den dokumentation, som er omhandlet i stk. 1 til 4, opbevares i mindst tre år regnet fra udgangen af det kalenderår, i hvilket den i stk. 1 nævnte transaktion fandt sted, og skal på anmodning af de kompetente myndigheder straks kunne stilles til deres rådighed med henblik på kontrol.

6. Dokumentationen kan også opbevares i form af reproduktioner på et billedmedium eller andre datamedier. Det skal sikres, at de lagrede data:

a) svarer til dokumentationen i form og indhold, når de gøres læsbare, og

b) til enhver tid er umiddelbart tilgængelige, straks kan gøres læsbare og kan analyseres automatisk i hele den periode, der er anført i stk. 5.

Artikel 6

Undtagelser

De i artikel 3, 4 og 5 opregnede forpligtelser gælder dog ikke transaktioner, der omfatter de registrerede stoffer i kategori 2 i bilag I, når de pågældende mængder over en periode på et år ikke overstiger de i bilag II angivne mængder.

Artikel 7

Mærkning

Erhvervsdrivende sikrer sig, at de registrerede stoffer i kategori 1 og 2 i bilag I er mærket, inden de leveres. Mærkningen skal angive stoffernes navne som anført i bilag I. De erhvervsdrivende kan herudover anvende deres sædvanlige etikettering.

Artikel 8

Indberetning til de kompetente myndigheder

1. Erhvervsdrivende underretter omgående de kompetente myndigheder om ethvert forhold, såsom usædvanlige ordrer eller transaktioner vedrørende registrerede stoffer, der er bestemt til at skulle markedsføres, som giver grund til at formode, at disse stoffer kan blive benyttet til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

2. Erhvervsdrivende giver i sammenfattet form de kompetente myndigheder de oplysninger om deres transaktioner, der omfatter registrerede stoffer, som er specificeret i de gennemførelsesbestemmelser, der vedtages i henhold til artikel 14.

Artikel 9

Vejledning

1. For at fremme samarbejdet mellem de kompetente myndigheder, de erhvervsdrivende og den kemiske industri, navnlig med hensyn til ikke-registrerede stoffer, udarbejder og ajourfører Kommissionen efter proceduren i artikel 15, stk. 2, en vejledning til brug for den kemiske industri.

2. Vejledningen skal navnlig indeholde:

a) information om, hvordan mistænkelige transaktioner identificeres og indberettes

b) en løbende ajourført liste over ikke-registrerede stoffer, således at industrien frivilligt kan kontrollere handelen med disse stoffer

c) andre nyttige oplysninger.

3. De kompetente myndigheder drager omsorg for, at vejledningen og listen over ikke-registrerede stoffer uddeles regelmæssigt på en efter deres opfattelse hensigtsmæssig måde og i overensstemmelse med vejledningens mål.

Artikel 10

De kompetente myndigheders beføjelser og forpligtelser

1. Med henblik på at sikre, at artikel 3-8 anvendes korrekt, træffer hver medlemsstat de nødvendige foranstaltninger med henblik på at sætte deres kompetente myndigheder i stand til at udføre deres kontrol- og overvågningsopgaver, især:

a) at fremskaffe oplysninger om alle ordrer på registrerede stoffer eller transaktioner, i hvilke registrerede stoffer indgår

b) at få adgang til de erhvervsdrivendes forretningslokaler med henblik på at fremskaffe bevis for uregelmæssigheder

c) om nødvendigt at tilbageholde sendinger, der ikke opfylder denne forordning.

2. De kompetente myndigheder skal respektere fortrolige forretningsoplysninger.

Artikel 11

Samarbejde mellem medlemsstaterne og Kommissionen

1. Hver medlemsstat udpeger den eller de kompetente myndighed(er), der skal sikre gennemførelsen af denne forordning, og underretter Kommissionen herom.

2. Med henblik på anvendelsen af denne forordning, og med forbehold af artikel 15, finder bestemmelserne i Rådets forordning (EF) nr. 515/97 af 13. marts 1997 om gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og om samarbejde imellem disse og Kommissionen med henblik på at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne,  navnlig bestemmelserne vedrørende fortrolighed, tilsvarende anvendelse. De(n) kompetente myndighed(er), der er udpeget i henhold til stk. 1 i denne artikel, optræder som kompetente myndigheder, som omhandlet i artikel 2, stk. 2, i forordning (EF) nr. 515/97.

Artikel 12

Sanktioner

Medlemsstaterne fastsætter sanktioner for overtrædelse af denne forordnings bestemmelser og træffer de nødvendige foranstaltninger til at sikre, at de iværksættes. Sanktionerne skal være effektive, stå i et rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning.

Artikel 13

Meddelelser fra medlemsstaterne

1. For at muliggøre eventuelle nødvendige tilpasninger af ordningen for overvågning af handelen med registrerede og ikke-registrerede stoffer meddeler de kompetente myndigheder i hver medlemsstat hvert år Kommissionen alle relevante oplysninger om gennemførelsen af de overvågningsforanstaltninger, der er fastsat i denne forordning, navnlig for så vidt angår stoffer, der ofte anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer, samt metoder, der anvendes ved ulovlig anvendelse og fremstilling.

2. Kommissionen udarbejder i overensstemmelse med artikel 12, stk. 12, i FN-konventionen og i samråd med medlemsstaterne en sammenfatning af de i stk. 1 nævnte meddelelser, som forelægges for Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler.

Artikel 14

Gennemførelse

Hvor det er nødvendigt, vedtages følgende foranstaltninger til gennemførelse af denne forordning efter proceduren i artikel 15, stk. 2:

a) Fastlæggelse af krav og betingelser for meddelelse af licens som fastsat i artikel 3 og enkeltheder i forbindelse med licensen.

b) Fastlæggelse i fornødent omfang af betingelserne vedrørende dokumentation og mærkning af blandinger og præparater, der indeholder stoffer opført i bilag I, som omhandlet i artikel 5-7.

c) Ændring af bilag I til denne forordning som følge af, at tabellerne i bilaget til FN-konventionen ændres.

d) Ændring af tærskelværdierne i bilag II.

e) Fastlæggelse af krav og betingelser for aftagererklæringer som omhandlet i artikel 4 samt de nærmere bestemmelser vedrørende deres anvendelse. Herunder også regler om afgivelse af aftagererklæringer elektronisk, såfremt det er hensigtsmæssigt.

f) Andre foranstaltninger, der er nødvendige for en effektiv anvendelse af denne forordning.

Artikel 15

Udvalg

1. Kommissionen bistås af det udvalg, der er nedsat ved artikel 10 i forordning (EØF) nr. 3677/90.

2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 4 og 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

Perioden i artikel 4, stk. 3, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til tre måneder.

3. Udvalget vedtager selv sin forretningsorden.

Artikel 16

Oplysninger om foranstaltninger truffet af medlemsstaterne

Hver medlemsstat underretter Kommissionen om de foranstaltninger, den vedtager i henhold til denne forordning, navnlig foranstaltninger vedtaget i henhold til artikel 10 og 12. Den giver også meddelelse om alle senere ændringer.

Kommissionen meddeler disse oplysninger til de øvrige medlemsstater. Den evaluerer gennemførelsen af forordningen tre år efter, at den er trådt i kraft.

Artikel 17

Ophævelse

1. Rådets direktiv 92/109/EØF, Kommissionens direktiv 93/46/EØF, 2001/8/EF og 2003/101/EF samt Kommissionens forordning (EF) nr. 1485/96 og (EF) nr. 1533/2000 ophæves.

2. Henvisninger til de ophævede direktiver eller forordninger betragtes som henvisninger til denne forordning.

3. Gyldigheden af de fortegnelser, der er oprettet, samt af de licenser og aftagererklæringer, der er udstedt i henhold til de ophævede direktiver eller forordninger, berøres ikke.

Artikel 18

Ikrafttrædelse

Denne forordning træder i kraft den 18. august 2005, bortset fra artikel 9, 14 og 15, som træder i kraft på dagen for denne forordnings offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende, således at de foranstaltninger, der er fastsat i disse artikler, kan vedtages. Foranstaltningerne træder tidligst i kraft den 18. august 2005.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Strasbourg, den 11. februar 2004.

 

På Europa-Parlamentets vegne

På Rådets vegne

P. Cox

M. McDowell

Formand

Formand

 

 

_______________

 


BILAG I

Registrerede stoffer, jf. artikel 2, litra a)

KATEGORI 1

 

Stof

KN-betegnelse

(hvis anderledes)

KN-kode (1)

CAS-nr. (2)

1-phenyl-2-propanon

Phenylacetone

2914 31 00

103-79-7

N-acetylanthranilsyre

2-acetamidobenzolsyre

2924 23 00

89-52-1

Isosafrol (cis + trans)

 

2932 91 00

120-58-1

3,4-methylenedioxyphenyl-

propan-2-on

1-(1,3-Benzodioxol-5-

yl)propan-2-on

2932 92 00

4676-39-5

Piperonal

 

2932 93 00

120-57-0

Safrol

 

2932 94 00

94-59-7

Ephedrin

 

2939 41 00

299-42-3

Pseudoephedrin

 

2939 42 00

90-82-4

Norephedrin

 

ex 2939 49 00

14838-15-4

Ergometrin

 

2939 61 00

60-79-7

Ergotamin

 

2939 62 00

113-15-5

Lysergsyre

 

2939 63 00

82-58-6

Stereoisomeriske former af stoffer i denne kategori, bortset fra cathin (3), hvor sådanne former kan opnås.

Salte af stoffer i denne kategori, hvor sådanne salte kan opnås, bortset fra salte af cathin.

(1) EFT L 290 af 28.10.2002, s. 1.

(2) CAS-nummeret er »Chemical Abstracts Service Registry Number«, som er et enkelt identifikationsnummer for hvert stof. CAS­nummeret er specifikt for hver isomer og for hvert salt af hver isomer. Det bemærkes, at CAS-numrene for salte af de ovenfor anførte stoffer er forskellige fra de angivne numre.

(3) Betegnes også (+)-norpseudoephedrin, KN-kode 2939 43 00, CAS-nr. 492-39-7.

KATEGORI 2

Stof

KN-betegnelse

(hvis anderledes)

KN-kode (1 )

CAS-nr. (2 )

Eddikesyreanhydrid

 

2915 24 00

108-24-7

Phenyleddikesyre

 

2916 34 00

103-82-2

Anthranilsyre

 

2922 43 00

118-92-3

Piperidin

 

2933 32 00

110-89-4

Kaliumpermanganat

 

284161 00

7722-64-7

Salte af stoffer i denne kategori, hvor sådanne salte kan opnås.

(1) EFT L 290 af 28.10.2002, s. 1.

(2) CAS-nummeret er »Chemical Abstracts Service Registry Number«, som er et enkelt identifikationsnummer for hvert stof. CAS­nummeret er specifikt for hver isomer og for hvert salt af hver isomer. Det bemærkes, at CAS-numrene for salte af de ovenfor anførte stoffer er forskellige fra de angivne numre.

 


KATEGORI 3

Stof

KN-betegnelse

(hvis anderledes)

KN-kode (1 )

CAS-nr. (2 )

Saltsyre

Hydrogenchlorid

2806 10 00

7647-01-0

Svovlsyre

 

2807 00 10

7664-93-9

Toluen

 

2902 30 00

108-88-3

Ethylether

Diethylether

29091100

60-29-7

Acetone

 

29141100

67-64-1

Methylethylketon

Butanon

2914 12 00

78-93-3

Salte af disse stoffer, hvor sådanne salte kan opnås, bortset fra salte af saltsyre og svovlsyre.

(1) EFT L 290 af 28.10.2002, s. 1.

(2) CAS-nummeret er »Chemical Abstracts Service Registry Number«, som er et enkelt identifikationsnummer for hvert stof. CAS­nummeret er specifikt for hver isomer og for hvert salt af hver isomer. Det bemærkes, at CAS-numrene for salte af de ovenfor anførte stoffer er forskellige fra de angivne numre.

BILAG II

Stof

Tærskelværdi

Eddikesyreanhydrid

100 l

Kaliumpermanganat

100 kg

Anthranilsyre og salte heraf

Phenyleddikesyre og salte heraf

Piperidin og salte heraf

1 kg

1 kg

0,5 kg

 


BILAG III

1. Model til erklæring om enkelttransaktioner (i kategori 1 eller 2)

Aftagererklæring om de(t) specifikke anvendelsesformål for stoffer i kategori 1 og 2

(enkelttransaktioner)

 

Jeg/Vi

Navn: .....................................................................................................................

Adresse: ................................................................................................................

...............................................................................................................................

 

Referencenummer for tilladelse/licens/registrering: ....................................................

(det ikke-relevante overstreges)

 

Udstedt den .......................................

 

af .......................................................

 

 

(myndighedens navn og adresse)

...............................................................................................................................

 

ubegrænset gyldighed/udløber den ..........................................................................

(det ikke-relevante overstreges)

 

har hos:

Navn: .....................................................................................................................

Adresse: .................................................................................................................

...............................................................................................................................

 

Bestilt følgende stof:

Beskrivelse: ............................................................................................................

...............................................................................................................................

 

Kombineret nomenklatur (KN-kode): .

 

Mængde: ...........................................

Stoffet vil udelukkende blive anvendt til ...................................................................

...............................................................................................................................

 

Jeg/Vi bekræfter, at ovennævnte stof ikke gensælges eller leveres til en aftager, medmindre denne aftager forelægger en lignende erklæring om stoffets anvendelse eller for stoffer i kategori 2 en erklæring om flere transaktioner.

 

Underskrift: ........................................

 

Navn: .................................................

 

 

(blokbogstaver)

Stilling: ...............................................

 

Dato: .................................................

 


2. Model til erklæring om flere transaktioner (i kategori 2)

Aftagererklæring om de(t) specifikke anvendelsesformål for stoffer i kategori 2

(flere transaktioner)

 

Jeg/Vi

Navn: .....................................................................................................................

Adresse: ................................................................................................................

...............................................................................................................................

 

Registreringsreferencenr .........................................................................................

 

Udstedt den .......................................

 

af .......................................................

 

 

(myndighedens navn og adresse)

...............................................................................................................................

 

ubegrænset gyldighed/udløber den ..........................................................................

(det ikke-relevante overstreges)

 

har til hensigt hos:

Navn: .....................................................................................................................

Adresse: .................................................................................................................

...............................................................................................................................

 

at bestille følgende stof:

Beskrivelse: ............................................................................................................

...............................................................................................................................

 

Kombineret nomenklatur (KN-kode): .

 

Mængde: ...........................................

Stoffet vil udelukkende blive anvendt til ...................................................................

...............................................................................................................................

og mængden anses normalt for at være tilstrækkelig til .......... måneders forbrug

(maksimalt 12 måneder)

 

Jeg/Vi bekræfter, at ovennævnte stof ikke gensælges eller leveres til en aftager, medmindre denne aftager forelægger en lignende erklæring om stoffets anvendelse eller en erklæring om enkelttransaktioner.

 

Underskrift: ........................................

 

Navn: .................................................

 

 

(blokbogstaver)

Stilling: ...............................................

 

Dato: .................................................

 


Bilag 2

I

(Retsakter, hvis offentliggørelse er obligatorisk)

RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 111/2005
af 22. december 2004
om regler for overvågning af handel med narkotikaprækursorer mellem Fællesskabet og tredjelande

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR €"

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 133,

under henvisning til forslag fra Kommissionen, og ud fra følgende betragtninger:

(1) De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af ulovlig handel med narkotika og psykotrope stoffer, der blev vedtaget i Wien den 19. december 1988, i det følgende benævnt »FN-konventionen«, indgår i den verdensomspændende indsats for at bekæmpe ulovlige stoffer. Fællesskabet deltog inden for rammerne af sine beføjelser i forhandlingerne og tiltrådte konventionen på Fællesskabets vegne ved afgørelse 90/611/EØF.

(2) Artikel 12 i FN-konventionen omhandler handel med stoffer, der ofte anvendes ved ulovlig fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer. Da bestemmelserne om handel med narkotikaprækursorer vedrører Fællesskabets toldbestemmelser, bør der fastsættes fællesskabsbestemmelser for handelen mellem Fællesskabet og tredjelande.

(3) Under hensyn til at handel med disse stoffer i princippet er lovlig, stilles der i FN-konventionens artikel 12 krav om et system til overvågning af den internationale handel med narkotikaprækursorer. Der er derfor truffet foranstaltninger til at finde en passende balance mellem på den ene side ønsket om med alle midler at hindre, at narkotikaprækursorer ender hos producenter af ulovlige stoffer, og på den anden side den kemiske industris og andre virksomheders kommercielle behov.

(4) Med henblik på at opfylde kravene i FN-konventionens artikel 12 og under hensyn til rapporten fra Chemical Action Task Force, der blev nedsat ved Det Økonomiske Topmøde i Houston (G7) den 10. juli 1990, er der ved Rådets forordning (EØF) nr. 3677/90 af 13. december 1990 om foranstaltninger til modvirkning af ulovlig anvendelse af visse stoffer til fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer  indført et system til indberetning af mistænkelige transaktioner. Dette system, som er baseret på et tæt samarbejde med virksomhederne, understøttes af foranstaltninger som f.eks. dokumentation og mærkning, udstedelse af licenser til og registrering af virksomheder samt særlige eksportprocedurer og krav hertil.

(5) I forlængelse af EU's handlingsplan for bekæmpelse af narkotikamisbrug for 2000-2004, der blev godkendt af Det Europæiske Råd i Feira i juni 2000, har Kommissionen foretaget en evaluering af Fællesskabets system til overvågning af handel med narkotikaprækursorer med henblik på at drage lære af erfaringerne med anvendelsen af EF-lovgivningen på dette område.

(6) Ifølge denne evaluering og med henblik på at forbedre de kontrolmekanismer, der skal hindre ulovlig anvendelse af narkotikaprækursorer, er det nødvendigt at udvide overvågningskravene til også at omfatte virksomheder med base i Fællesskabet, der formidler handel mellem tredjelande, at indføre en særlig fællesskabsmetode for så vidt angår procedurer for udstedelse af licenser og at skærpe overvågningskravene til suspensive toldprocedurer.

(7) Procedurer for og krav til eksport bør strammes yderligere op, så kontrollen kan målrettes mod og koncentreres om de mest følsomme narkotikaprækursorer, samtidig med at uforholdsmæssigt store administrative byrder kan mindskes gennem forenklede procedurer for stoffer, der eksporteres i store mængder. Det er almindeligt anerkendt, at forudgående eksportanmeldelse er et velfungerende praktisk gennemførligt system, men der bør fastlægges en strategi, der tilstræber den optimale udnyttelse heraf.

(8) For at imødegå de tiltagende problemer med produktion af stimulanser af amfetamintypen bør importkontrolmekanismerne for de vigtigste syntetiske narkotikaprækursorer styrkes yderligere gennem fælles procedurer og krav, der gør det muligt at gennemføre kontrol af den enkelte forsendelse.

(9) For at gøre det muligt for virksomhederne at opfylde disse krav bør bestemmelser om ekstern handel med narkotikaprækursorer i videst muligt omfang bringes på linje med bestemmelserne for fællesskabsintern handel med narkotikaprækursorer, der fuldt ud er tilvejebragt, produceret eller overgået til fri omsætning i Fællesskabet.

(10) Under hensyn til de krav, det indre marked stiller, og med henblik på, at denne forordning kan få den tilsigtede virkning, bør der gennem vedtagelse af sammenlignelige og konvergerende foranstaltninger i medlemsstaterne sikres en ensartet anvendelse af bestemmelserne.

(11) Den gensidige bistand mellem medlemsstaterne og mellem medlemsstaterne og Kommissionen bør styrkes, navnlig gennem anvendelse af Rådets forordning (EF) nr. 515/97 af 13. marts 1997 om gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og om samarbejde mellem disse og Kommissionen med henblik på at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne.

(12) For at nå det grundlæggende mål, nemlig at hindre anvendelse af narkotikaprækursorer til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer, er det nødvendigt og hensigtsmæssigt at fastsætte regler for en tæt overvågning af handelen med disse stoffer mellem Fællesskabet og tredjelande. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet i traktatens artikel 5, stk. 3, går denne forordning ikke videre end, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(13) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne forordning bør vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbestemmelser, der tillægges Kommissionen.

(14) Forordning (EØF) nr. 3677/90 bør ophæves.

(15) Denne forordning respekterer de grundlæggende rettigheder og principper, som er anerkendt i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder €"

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

KAPITEL I

EMNE OG DEFINITIONER

Artikel 1

Denne forordning fastsætter regler for overvågning af handel med visse stoffer, der hyppigt anvendes til ulovlig fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer (i det følgende benævnt »narkotikaprækursorer«) mellem Fællesskabet og tredjelande med henblik på at forhindre ulovlig anvendelse af sådanne stoffer. Den finder anvendelse på import-, eksport- og formidlingsvirksomhed.

Denne forordning berører ikke særlige regler på andre områder for handel med varer mellem Fællesskabet og tredjelande.

Artikel 2

I denne forordning gælder følgende definitioner:

a) »registrerede stoffer«: stoffer, der er opført i bilaget, herunder blandinger og naturprodukter, der indeholder sådanne stoffer, dog ikke medicinske produkter som omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/83/EF,  farmaceutiske præparater, blandinger, naturprodukter og andre præparater indeholdende registrerede stoffer, der er sammensat på en sådan måde, at sådanne stoffer ikke let kan anvendes eller udskilles ved hjælp af let anvendelige eller økonomisk fordelagtige metoder

b) »ikke-registrerede stoffer«: stoffer, der, selv om de ikke er opført i bilaget, vides at have været brugt til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer

c) »import«: indførsel af registrerede stoffer, der har status som ikke-fællesskabsvarer, til Fællesskabets toldområde, herunder midlertidig oplagring, anbringelse i en frizone eller på et frilager, anbringelse under en suspensiv procedure og overgang til fri omsætning i henhold til Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92 af 12. oktober 1992 om en EF-toldkodeks

d) »eksport«: udførsel af registrerede stoffer fra Fællesskabets toldområde, herunder udførsel af registrerede stoffer, der kræver en toldangivelse, og udførsel af registrerede stoffer efter oplagring i en frizone af kontroltype I eller på et frilager som defineret i forordning (EØF) nr. 2913/92

e) »formidlingsvirksomhed«: virksomhed med henblik på formidling af køb, salg eller levering af registrerede stoffer, udøvet af fysiske eller juridiske personer, der tilstræber indgåelse af en aftale mellem to parter, eller som handler på vegne af mindst en af disse parter uden at få stofferne i deres besiddelse eller påtager sig at styre en sådan transaktion; denne definition omfatter også aktiviteter, der gennemføres af fysiske eller juridiske personer, etableret i Fællesskabet, og som indebærer køb, salg eller levering af registrerede stoffer, uden at disse stoffer indføres på Fællesskabets toldområde

f) »virksomheder«: alle fysiske eller juridiske personer, som er beskæftiget med import eller eksport af registrerede stoffer eller formidlingsvirksomhed i tilknytning hertil, herunder personer, der som selvstændige erhvervsdrivende udfærdiger toldangivelser for kunder, enten som hovederhverv eller som bierhverv

g) »eksportør«: den fysiske eller juridiske person, der har hovedansvaret for eksportvirksomheden i kraft af sin økonomiske og juridiske forbindelse til de registrerede stoffer og modtageren, og som eventuelt indgiver toldangivelsen, eller på hvis vegne denne eventuelt indgives

h) »importør«: den fysiske eller juridiske person, der har hovedansvaret for importvirksomheden i kraft af sin økonomiske og juridiske forbindelse til de registrerede stoffer og modtageren, og som indgiver toldangivelsen, eller på hvis vegne denne indgives

i) »endelig modtager«: fysiske eller juridiske personer, som de registrerede stoffer leveres til; disse personer er ikke nødvendigvis de endelige brugere

j) »udvalgsprocedure«: den i artikel 30, stk. 2, fastsatte procedure

k) »Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler«: det udvalg, der blev nedsat ved FN€™s enkeltkonvention af 1961 angående narkotiske midler, som ændret ved protokollen af 1972.

KAPITEL II

OVERVÅGNING AF HANDEL

AFDELING 1

Dokumentation og mærkning

Artikel 3

Virksomhederne skal fremlægge dokumentation for al import-, eksport- eller formidlingsvirksomhed, der omfatter registrerede stoffer, i form af told- og handelsdokumenter som f.eks. summariske angivelser, toldangivelser, fakturaer, ladningsmanifester, transport- og andre forsendelsesdokumenter.

Disse dokumenter skal omfatte følgende oplysninger:

a) det registrerede stofs navn som angivet i bilaget, eller, hvis der er tale om en blanding eller et naturprodukt, navnet herpå og navnet på alle registrerede stoffer, der er indeholdt i blandingen eller naturproduktet, jf. bilaget, efterfulgt af ordene »DRUG PRECURSORS«

b) det registrerede stofs mængde og vægt og, hvis der er tale om en blanding eller et naturprodukt, mængde, vægt og, hvis kendt, procentdel af alle deri indeholdte registrerede stoffer og

c) navn og adresse på eksportøren, importøren, den endelige modtager samt, når det er relevant, den person, der varetager formidlingen.

Artikel 4

Den i artikel 3 omhandlede dokumentation skal opbevares af virksomheden i en periode på tre år fra udgangen af det kalenderår, hvor den pågældende transaktion fandt sted. Dokumentationen skal organiseres på en sådan måde, at den i elektronisk form eller på papir på anmodning er umiddelbart tilgængelig for kontrol fra de kompetente myndigheders side. Dokumentation kan stilles til rådighed på billedmedium eller andre datamedier, såfremt dataene, når de gøres læsbare, svarer til dokumentationen i form og indhold, er tilgængelige til enhver tid, kan gøres læsbare øjeblikkelig og analyseres maskinelt.

Artikel 5

Virksomhederne sikrer, at al emballage, der indeholder registrerede stoffer, mærkes med angivelse af stoffernes navne jf. bilaget eller, hvis der er tale om en blanding eller et naturprodukt, navnet herpå og navnet på et eventuelt registreret stof, der er indeholdt i blandingen eller naturproduktet jf. bilaget. Virksomhederne kan derudover anvende deres sædvanlige mærkning.

AFDELING 2

Udstedelse af licenser til og registrering af virksomheder

Artikel 6

1. Bortset fra toldklarerere og transportvirksomheder, som udelukkende optræder i denne egenskab, skal virksomheder etableret i Fællesskabet inden for import-, eksport- eller formidlingsvirksomhed, hvori der indgår registrerede stoffer opført under kategori 1 i bilaget, være i besiddelse af en licens. Licensen skal være udstedt af de kompetente myndigheder i den medlemsstat, hvor virksomheden er etableret.

Når de kompetente myndigheder vurderer, om de skal udstede en licens, tages der hensyn til ansøgernes kompetence og hæderlighed.

Udvalgsproceduren anvendes til at fastsætte bestemmelser om tilfælde, hvor licens ikke er påkrævet, og til at fastsætte de nærmere betingelser for udstedelse af licenser og opstille en licensmodel. Disse bestemmelser sikrer systematisk og konsekvent kontrol og overvågning af virksomhederne.

2. De kompetente myndigheder kan suspendere eller tilbagekalde licensen, hvis betingelserne for dens udstedelse ikke længere er opfyldt, eller hvis der er rimelig grund til at antage, at der er risiko for ulovlig anvendelse af registrerede stoffer.

Artikel 7

1. Bortset fra toldklarerere og transportvirksomheder, som udelukkende optræder i denne egenskab, skal virksomheder etableret i Fællesskabet inden for import-, eksport- eller formidlingsvirksomhed, hvori der indgår registrerede stoffer opført under kategori 2 i bilaget, eller inden for eksport af registrerede stoffer opført under kategori 3 i bilaget, straks lade sig registrere og i påkommende tilfælde ajourføre oplysningerne om de adresser, hvor denne virksomhed finder sted. Denne forpligtelse skal opfyldes over for de kompetente myndigheder i den medlemsstat, hvor virksomheden er etableret.

2. Udvalgsproceduren anvendes til at opstille betingelserne for, at visse kategorier af virksomheder samt virksomheder, der kun eksporterer små mængder registrerede stoffer, der er opført under kategori 3, kan fritages for kontrol. Disse betingelser skal sikre, at risikoen for ulovlig anvendelse af registrerede stoffer er mindst mulig.

Artikel 8

1. Når de registrerede stoffer indføres på Fællesskabets toldområde til losning og omladning, til midlertidig oplagring, oplagring i en frizone af kontroltype I eller på et frilager, eller når de omfattes af proceduren for eksterne fællesskabsforsendelser, skal virksomheden dokumentere det lovlige formål, når de kompetente myndigheder anmoder herom.

2. Udvalgsproceduren anvendes til at opstille kriterier for, hvorledes transaktionens lovlige formål kan dokumenteres, så det sikres, at alle overførsler af registrerede stoffer inden for Fællesskabets toldområde kan overvåges af de kompetente myndigheder, samt at risikoen for ulovlig anvendelse bliver mindst mulig.

AFDELING 3

Afgivelse af oplysninger

Artikel 9

1. Virksomheder, der er etableret i Fællesskabet, giver omgående de kompetente myndigheder meddelelse om ethvert forhold som f.eks. usædvanlige ordrer eller transaktioner, hvori indgår registrerede stoffer, og som kunne tyde på, at sådanne stoffer, som er bestemt til import, eksport eller formidlingsvirksomhed, kunne blive anvendt til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

2. Virksomhederne oplyser i sammenfattet form de kompetente myndigheder om deres eksport-, import- eller formidlingsvirksomhed. Udvalgsproceduren anvendes til at fastsætte, hvilke oplysninger der kræves af de kompetente myndigheder, så de får mulighed for at overvåge denne virksomhed.

Artikel 10

1. For at lette samarbejdet mellem de kompetente myndigheder i medlemsstaterne, virksomheder etableret i Fællesskabet og den kemiske industri, navnlig for så vidt angår ikke-registrerede stoffer, fastsætter og ajourfører Kommissionen retningslinjer i samarbejde med medlemsstaterne.

2. I disse retningslinjer findes bl.a.:

a) oplysninger om, hvordan mistænkelige transaktioner opdages og indberettes

b) en jævnligt ajourført liste over ikke-registrerede stoffer, der gør det muligt for virksomhederne på frivillig basis at overvåge handelen med sådanne stoffer.

3. De kompetente myndigheder sørger for, at retningslinjerne i overensstemmelse med formålet med disse retningslinjer jævnligt meddeles rette vedkommende.

AFDELING 4

Forudgående eksportanmeldelse

Artikel 11

1. Forud for enhver eksport af registrerede stoffer opført under kategori 1 i bilaget og eksport til visse bestemmelseslande af registrerede stoffer opført under kategori 2 og 3 i bilaget, skal de kompetente myndigheder i Fællesskabet i henhold til FNkonventionens artikel 12, stk. 10, anmelde den pågældende eksport til de kompetente myndigheder i bestemmelseslandet. Udvalgsproceduren anvendes til at opstille listen over bestemmelseslandene for at minimere risikoen for ulovlig anvendelse ved at sikre systematisk og konsekvent overvågning af eksporten af registrerede stoffer til disse lande.

Bestemmelseslandet har en frist på 15 arbejdsdage til at besvare anmeldelsen, og ved udløbet af denne frist kan eksporttransaktionen godkendes af de kompetente myndigheder i eksportmedlemsstaten, hvis der ikke fra de kompetente myndigheder i bestemmelseslandet modtages meddelelse om, at hensigten med den pågældende eksporttransaktion kunne være ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

2. Hvis de registrerede stoffer skal anmeldes i overensstemmelse med stk. 1, skal den pågældende medlemsstats kompetente myndigheder inden eksport af sådanne stoffer videregive de i artikel 13, stk. 1, omhandlede oplysninger til de kompetente myndigheder i bestemmelseslandet.

Den myndighed, der giver sådanne oplysninger, skal kræve, at den myndighed i et tredjeland, som modtager oplysningerne, behandler alle handels-, virksomheds-, forretnings- eller erhvervshemmeligheder eller alle handelstransaktioner, der omhandles i disse oplysninger, fortroligt.

3. De kompetente myndigheder kan anvende forenklede procedurer for forudgående eksportanmeldelse, hvis de finder det godtgjort, at dette ikke vil medføre en risiko for ulovlig anvendelse af registrerede stoffer. Udvalgsproceduren anvendes til at fastlægge sådanne procedurer og opstille de fælles kriterier, som de kompetente myndigheder skal følge.

AFDELING 5

Eksporttilladelse

Artikel 12

1. Eksport af registrerede stoffer, der kræver toldangivelse, herunder eksport af registrerede stoffer, der udføres fra Fællesskabets toldområde efter oplagring i en frizone af kontroltype I eller på et frilager i en periode på mindst 10 dage, kræver eksporttilladelse.

Hvis de registrerede stoffer geneksporteres inden 10 dage efter at være kommet under en suspensiv procedure eller efter oplagring i en frizone af kontroltype II, kræves der ikke nogen eksporttilladelse.

Eksport af registrerede stoffer, der er opført under kategori 3 i bilaget, kræver kun eksporttilladelse, hvis der kræves en forudgående anmeldelse af eksport, eller hvis disse stoffer eksporteres til bestemte bestemmelseslande, der fastsættes efter udvalgsproceduren med henblik på at sikre et hensigtsmæssigt kontrolniveau.

2. Eksporttilladelserne skal være udstedt af de kompetente myndigheder i den medlemsstat, hvor eksportøren er etableret.

Artikel 13

1. Den i artikel 12 omhandlede ansøgning om eksporttilladelse skal mindst indeholde følgende oplysninger:

a) navn og adresse på eksportøren, på importøren i tredjelandet, på alle andre virksomheder, som deltager i eksporttransaktionen eller forsendelsen, samt på den endelige modtager

b) navnet på det registrerede stof, jf. bilaget, eller, hvis der er tale om en blanding eller et naturprodukt, navn herpå og den ottecifrede KN-kode og navnet på alle registrerede stoffer, der er indeholdt i blandingen eller naturproduktet, jf. bilaget.

c) det registrerede stofs mængde og vægt og, hvis der er tale om en blanding eller et naturprodukt, mængde, vægt, og, hvis kendt, procentdel af alle registrerede stoffer, det måtte indeholde

d) enkeltheder vedrørende transporten som f.eks. forventet afsendelsestidspunkt, transportmåde, angivelse af det toldsted, hvor toldangivelsen skal finde sted, og, såfremt oplysningerne foreligger i denne fase, identifikation af transportmiddel, rute, forventet udgangssted fra Fællesskabets toldområde og indgangssted til importlandet

e) i de i artikel 17 omhandlede tilfælde, en kopi af den importtilladelse, der er udstedt af bestemmelseslandet, og

f) nummeret på den i artikel 6 og 7 omhandlede licens eller registrering.

2. Der træffes afgørelse om ansøgningen om eksporttilladelse senest 15 arbejdsdage efter, at de kompetente myndigheder anser sagsmappen for at være komplet.

Denne frist forlænges, hvis de kompetente myndigheder i de i artikel 17 omhandlede tilfælde bliver nødt til at indhente yderligere oplysninger i henhold til andet afsnit i samme artikel.

Artikel 14

1. Indeholder ansøgningen ikke oplysninger om rute og transportmiddel, skal det af eksporttilladelsen fremgå, at virksomheden er forpligtet til at forelægge sådanne oplysninger for udgangstoldstedet eller andre kompetente myndigheder på udgangsstedet fra Fællesskabets toldområde, inden forsendelsen fysisk forlader området. I så fald påtegnes eksporttilladelsen i overensstemmelse hermed ved udstedelsen.

Forelægges eksporttilladelsen for et toldkontor i en anden medlemsstat end den, hvor tilladelsen er udstedt, skal eksportøren på anmodning forelægge en autoriseret oversættelse af dele af eller af alle oplysninger i tilladelsen.

2. Eksporttilladelsen skal forelægges på toldstedet, når toldangivelsen udfærdiges, eller, hvis en toldangivelse ikke foreligger, på udgangstoldstedet eller for andre kompetente myndigheder på udgangstoldstedet på Fællesskabets toldområde. Tilladelsen skal følge sendingen, til denne når frem til det tredjeland, som den er bestemt for.

Udgangstoldstedet eller andre kompetente myndigheder på udgangstoldstedet på Fællesskabets toldområde indføjer de nødvendige oplysninger, der er omhandlet i artikel 13, stk. 1, litra d), i tilladelsen og stempler den.

Artikel 15

Med forbehold af foranstaltninger vedtaget i henhold til artikel 26, stk. 3, udstedes der ikke eksporttilladelse, hvis:

a) de oplysninger, der er afgivet i henhold til artikel 13, stk. 1, er ufuldstændige

b) der er rimelig grund til at antage, at de oplysninger, der er afgivet i henhold til artikel 13, stk. 1, er falske eller ukorrekte

c) det i de i artikel 17 omhandlede tilfælde påvises, at de kompetente myndigheder i bestemmelseslandet ikke har godkendt importen af de registrerede stoffer, eller

d) der er rimelig grund til at antage, at det er hensigten at anvende de pågældende stoffer til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

Artikel 16

De kompetente myndigheder kan suspendere eller tilbagekalde en eksporttilladelse, hvis der er rimelig grund til at antage, at det er hensigten at anvende stofferne til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

Artikel 17

Hvor eksport ifølge en aftale mellem Fællesskabet og et tredjeland kun tillades, hvis de kompetente myndigheder i dette tredjeland har udstedt en importtilladelse for de pågældende stoffer, meddeler Kommissionen de kompetente myndigheder i medlemsstaterne navn og adresse på den kompetente myndighed i tredjelandet samt andre relevante transaktionsoplysninger fra denne.

De kompetente myndigheder i medlemsstaterne sikrer sig, at sådanne importtilladelser er ægte, eventuelt ved at anmode om bekræftelse herpå fra de kompetente myndigheder i tredjelandet.

Artikel 18

Eksporttilladelsens gyldighedsperiode, inden for hvilken de registrerede stoffer skal være udført fra Fællesskabets toldområde, må ikke overstige seks måneder fra eksporttilladelsens udstedelsesdato. På anmodning kan denne gyldighedsperiode under særlige omstændigheder forlænges.

Artikel 19

De kompetente myndigheder kan anvende forenklede procedurer ved udstedelse af eksporttilladelser, hvis de finder det godtgjort, at dette ikke vil medføre en risiko for ulovlig anvendelse af registrerede stoffer. Udvalgsproceduren anvendes til at fastlægge sådanne procedurer og opstille de fælles kriterier, som de kompetente myndigheder skal følge.

AFDELING 6

Importtilladelse

Artikel 20

Import af registrerede stoffer, der er opført under kategori 1 i bilaget, kræver importtilladelse. Der kan kun udstedes importtilladelse til virksomheder, der er etableret i Fællesskabet. Importtilladelsen udstedes af de kompetente myndigheder i den medlemsstat, hvor importøren er etableret.

Når de i stk. 1 omhandlede stoffer losses eller omlades, oplagres midlertidigt, oplagres i en frizone af kontroltype I eller på et frilager eller er omfattet af fællesskabsforsendelsesproceduren, kræves en sådan importtilladelse imidlertid ikke.

Artikel 21

1. Ansøgninger om importtilladelse jf. artikel 20, skal mindst indeholde følgende oplysninger:

a) navn og adresse på eksportøren, på importøren i tredjelandet, på alle andre virksomheder, som deltager i eksporttransaktionen eller forsendelsen, samt på den endelige modtager

b) navnet på det registrerede stof jf. bilaget eller, hvis det drejer sig om en blanding eller et naturprodukt, navnet herpå og den ottecifrede KN-kode og navnet på alle registrerede stoffer, der er indeholdt i blandingen eller naturproduktet, jf. bilaget

c) det registrerede stofs mængde og vægt og, hvis der er tale om en blanding eller et naturprodukt, mængde, vægt, og, hvis kendt, procentdel af alle registrerede stoffer, det måtte indeholde

d) hvis kendt, oplysninger om transportarrangementer som f.eks. transportmetoder og -middel samt de planlagte importaktiviteters dato og sted, og

e) den i artikel 6 og 7 omhandlede licens' eller registrerings nummer.

2. Der træffes afgørelse om ansøgningen om eksporttilladelse senest 15 arbejdsdage efter, at de kompetente myndigheder anser sagsmappen for at være komplet.

Artikel 22

Importtilladelsen følger forsendelsen fra indgangsstedet til Fællesskabets toldområde til importørens eller den endelige modtagers adresse.

Importtilladelsen skal forevises for toldkontoret, når de registrerede stoffer anmeldes til toldprocedure.

Fremlægges eksporttilladelsen for et toldkontor i en anden medlemsstat end den, hvor tilladelsen er udstedt, skal eksportøren på anmodning forelægge en autoriseret oversættelse af dele af eller af alle oplysninger i tilladelsen.

Artikel 23

Med forbehold af foranstaltninger vedtaget i henhold til artikel 26, stk. 3, udstedes der ikke eksporttilladelse, hvis:

a) de oplysninger, der er afgivet i henhold til artikel 21, stk. 1, er ufuldstændige

b) der er rimelig grund til at antage, at de oplysninger, der i ansøgningen er afgivet i henhold til artikel 21, stk. 1, er falske eller ukorrekte eller

c) der er rimelig grund til at antage, at det er hensigten at anvende de pågældende stoffer til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

Artikel 24

De kompetente myndigheder kan suspendere eller tilbagekalde en importtilladelse, hvis der er rimelig grund til at antage, at det er hensigten at anvende stofferne til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer.

Artikel 25

Importtilladelsens gyldighedsperiode, inden for hvilken de registrerede stoffer skal være indført til Fællesskabets toldområde, må ikke overstige seks måneder fra importtilladelsens udstedelsesdato. På anmodning kan denne gyldighedsperiode under særlige omstændigheder forlænges.

KAPITEL III

DE KOMPETENTE MYNDIGHEDERS BEFØJELSER

Artikel 26

1. Med forbehold af artikel 11 til 25 og nærværende artikels stk. 2 og 3 forbyder de kompetente myndigheder i de enkelte medlemsstater indførsel af registrerede stoffer til Fællesskabets toldområde eller udførsel af sådanne stoffer herfra, hvis der er rimelig grund til at antage, at det er hensigten at anvende stofferne til ulovlig fremstilling af narkotika og psykotrope stoffer.

2. De kompetente myndigheder tilbageholder eller suspenderer frigivelsen af registrerede stoffer i det tidsrum, der er nødvendigt for at kontrollere, at de registrerede stoffer er korrekt angivet, eller at denne forordnings bestemmelser er overholdt.

3. Den enkelte medlemsstat vedtager foranstaltninger, der sætter de kompetente myndigheder i stand til:

a) at få oplysninger om ordrer på eller transaktioner, der omfatter registrerede stoffer

b) at få adgang til virksomheders forretningsfaciliteter for at finde vidnesbyrd om uregelmæssigheder

c) at konstatere, at registrerede stoffer er anvendt ulovligt eller forsøgt anvendt ulovligt.

4. For at forebygge specifikke risici for ulovlig anvendelse af varer i frizoner og andre følsomme områder som f.eks. toldlagre, sikrer medlemsstaterne, at der føres effektiv kontrol af transaktioner i disse områder i alle transaktionsfaser, og at denne kontrol er mindst ligeså streng som den, der føres i andre dele af toldområdet.

5. De kompetente myndigheder kan kræve, at virksomhederne betaler gebyr for udstedelse af licenser, registreringer og tilladelser. Sådanne gebyrer opkræves på en ikke-diskriminerende måde og må ikke overstige de omtrentlige omkostninger ved behandling af ansøgningen.

KAPITEL IV

ADMINISTRATIVT SAMARBEJDE

Artikel 27

Med henblik på anvendelsen af denne forordning og med forbehold af artikel 30 finder bestemmelserne i forordning (EF) nr. 515/97 tilsvarende anvendelse. Den enkelte medlemsstat meddeler de andre medlemsstater og Kommissionen navnet på de kompetente myndigheder, der er udpeget til at fungere som korrespondenter i henhold til artikel 2, stk. 2, i nævnte forordning.

KAPITEL V

GENNEMFØRELSESBESTEMMELSER OG ÆNDRINGER

Artikel 28

Ud over de i denne forordning omhandlede gennemførelsesforanstaltninger fastsætter udvalget om nødvendigt udførlige regler til sikring af effektiv overvågning af handelen med narkotikaprækursorer mellem Fællesskabet og tredjelande med henblik på at forebygge ulovlig anvendelse af sådanne stoffer, navnlig for så vidt angår udformning og brug af eksport- og importtilladelsesformularer.

Artikel 29

Udvalgsproceduren anvendes til at tilpasse bilaget til denne forordning for at tage højde for eventuelle ændringer af bilaget til FN-konventionen.

Artikel 30

1. Kommissionen bistås af Udvalget for Narkotikaprækursorer (i det følgende benævnt udvalget).

2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 4 og 7 i afgørelse 1999/468/EF.

Perioden i artikel 4, stk. 3, i afgørelse 1999/468/EF fastsættes til tre måneder.

3. Udvalget vedtager selv sin forretningsorden.

KAPITEL VI

AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 31

Medlemsstaterne fastsætter de sanktioner, der skal anvendes ved overtrædelse af bestemmelserne i nærværende forordning, og træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at de iværksættes. Sanktionerne skal være effektive, stå i rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning.

Artikel 32

De kompetente myndigheder i medlemsstaterne meddeler mindst en gang om året Kommissionen alle relevante oplysninger om gennemførelsen af de kontrolforanstaltninger, der er fastsat ved denne forordning, og om registrerede stoffer, der er blevet anvendt til ulovlig fremstilling af narkotika eller psykotrope stoffer, og om metoder til ulovlig anvendelse og ulovlig fremstilling samt lovlig handel hermed, anvendelser og behov.

På grundlag af disse oplysninger evaluerer Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne, om denne forordning virker efter hensigten, og udarbejder i henhold til artikel 12, stk. 12, i FN-konventionen en årsrapport til forelæggelse for Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler.

Inden udgangen af august 2008 aflægger Kommissionen rapport til Rådet om, hvordan denne forordning fungerer.

Artikel 33

Kommissionen bemyndiges til på Fællesskabets vegne at fastlægge en holdning med henblik på ændringer af tabel I og II i bilaget til FN-konventionen, der er i overensstemmelse med bilaget til denne forordning.

Artikel 34

Forordning (EØF) nr. 3677/90 ophæves med virkning fra den 18. august 2005.

Henvisninger til den ophævede forordning læses som henvisninger til nærværende forordning.

Artikel 35

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den finder anvendelse fra den 18. august 2005. Imidlertid finder artikel 6, stk. 1, artikel 7, stk. 2, artikel 8, stk. 2, artikel 9, stk. 2, artikel 11, stk. 1 og 3, artikel 12, stk. 1, samt artikel 19, 28 og 30 anvendelse fra datoen for denne forordnings ikrafttræden, således at foranstaltningerne i disse artikler kan vedtages. Sådanne foranstaltninger træder tidligst i kraft den 18. august 2005.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 22. december 2004.

 

 

På Rådets vegne

 

C. VEERMAN

 

Formand

 

 

_______________

 


BILAG I

Registrerede stoffer kategori 1

 

Stof

KN-betegnelse

(hvis forskellig)

KN-kode (1 )

CAS-nr. (2 )

phenylacetone (phenylpropan-2-on)

phenylacetone

2914 31 00

103-79-7

N-acetylanthranilsyre

2-acetamidobenzoesyre

2924 23 00

89-52-1

isosafrol (cis + trans)

 

2932 91 00

120-58-1

3,4-methylendioxyphenylpropan-2-on

1-(1,3-Benzodioxol-5-yl)propan-2-on

2932 92 00

4676-39-5

piperonal

 

2932 93 00

120-57-0

safrol

 

2932 94 00

94-59-7

ephedrin

 

2939 41 00

299-42-3

pseudoephedrin

 

2939 42 00

90-82-4

norephedrin

 

ex 2939 49 00

14838-15-4

ergometrin

 

2939 61 00

60-79-7

ergotamin

 

2939 62 00

113-15-5

lysergsyre

 

2939 63 00

82-58-6

Stereoisomere former af stofferne i denne kategori, som ikke er cathin (3), når forekomsten af sådanne former er mulig.

Salte af stofferne i denne kategori, når forekomsten af sådanne salte er mulig, og der ikke er tale om salte af cathin.

(1) EFT L 290 af 28.10.2002, s. 1.

(2) CAS-nummeret (Chemical Abstracts Service Registry Number) er en unik numerisk identifikation af hvert enkelt stof og dets opbygning. CAS-nummeret er specifikt for hver isomer og for hver isomers salt. CAS-numrene for saltene i de stoffer, der er angivet ovenfor, vil ikke være de samme som de opgivne.

(3) Også kaldet (+)-norpseudoephedrin (KN-kode 2939 43 00, CAS-nummer 492-39-7).

Kategori 2

Stof

KN-betegnelse

(hvis forskellig)

KN-kode (1 )

CAS-nr. (2 )

eddikesyreanhydrid

 

2915 24 00

108-24-7

phenyleddikesyre

 

2916 34 00

103-82-2

anthranilsyre

 

2922 43 00

118-92-3

piperidin

 

2933 32 00

110-89-4

kaliumpermanganat

 

2841 61 00

7722-64-7

Salte af stofferne i denne kategori, når forekomsten af sådanne salte er mulig.

(1) EFT L 290 af 28.10.2002, s. 1.

(2) CAS-nummeret (Chemical Abstracts Service Registry Number) er en unik numerisk identifikation af hvert enkelt stof og dets opbygning. CAS-nummeret er specifikt for hver isomer og for hver isomers salt. CAS-numrene for saltene i de stoffer, der er angivet ovenfor, vil ikke være de samme som de opgivne.

 

 

Kategori 3

Stof

KN-betegnelse

(hvis forskellig)

KN-kode (1 )

CAS-nr. (2 )

saltsyre

hydrogenchlorid

2806 10 00

7647-01-0

svovlsyre

 

2807 00 10

7664-93-9

toluen

 

2902 30 00

108-88-3

ethylether

diethylether

2909 11 00

60-29-7

acetone

 

2914 11 00

67-64-1

methylethylketon

butanon

2914 12 00

78-93-3

Salte af stofferne i denne kategori, når forekomsten af sådanne salte er mulig, og der ikke er tale om salte af saltsyre og svovlsyre.

(1) EFT L 290 af 28.10.2002, s. 1.

(2) CAS-nummeret (Chemical Abstracts Service Registry Number) er en unik numerisk identifikation for hvert enkelt stof og dets opbygning. CAS-nummeret er specifikt for hver isomer og for hver isomers salt. CAS-numrene for saltene i de stoffer, der er angivet ovenfor, vil ikke være de samme som de opgivne.