L 68 Forslag til lov om revision af den kommunale inddeling.

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l68_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (24. februar 2005)

 

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om revision af den kommunale inddeling

(Lovforslag nr. L 68).

Regeringen fremlægger en samlet lovpakke på 49 lovforslag til gennemførelse af kommunalreformen. Regeringen har efter aftale med Dansk Folkeparti foretaget en række ændringer i de lovforslag, der var sendt i høring, og som nu fremsættes. Regeringen tilbyder at forhandle med alle partier i Folketinget og håber på at kunne samle et bredt flertal bag en stor del af lovforslagene. Tilbuddet om et bredt samarbejde sendes på vegne af alle de ministre, der fremlægger lovforslag om gennemførelse af kommunalreformen.

Lovforslaget om revision af den kommunale inddeling er en del af den lovgivningsmæssige gennemførelse af kommunalreformen. Lovforslaget udmønter den del af aftalen om kommunalreformen, der vedrører det nye kommunale landkort.

Lovforslaget skaber de fornødne lovmæssige rammer for, at der ved sammenlægning af kommuner foretages en revision af den kommunale inddeling ved dannelse af større og mere bæredygtige kommuner.

I lovforslaget bemyndiges indenrigs- og sundhedsministeren til at foretage en revision af den kommunale inddeling. Revisionen foretages €" med udgangspunkt i ønskerne hos kommunalbestyrelserne i de eksisterende kommuner €" ved kommunesammenlægninger på baggrund af de kriterier herfor, der er fastsat i aftalen om kommunalreformen. Revisionen skal have virkning fra den 1. januar 2007. Indenrigs- og sundhedsministeren skal senest den 1. juli 2005 udfærdige en fortegnelse over de ændringer i den kommunale inddeling, der gennemføres i medfør af loven. Indenrigs- og sundhedsministeren skal endvidere €" efter ønsker fra kommunalbestyrelserne i de kommuner, der indgår i en sammenlægning €" fastlægge de nye kommuners navne. Lovforslaget indeholder desuden en bemyndigelse for indenrigs- og sundhedsministeren til at fastsætte nærmere vilkår for gennemførelsen af ændringer i den kommunale inddeling, der indebærer deling af kommuner.

Lovforslaget indeholder regler om valg og konstituering m.v. af kommunalbestyrelsen i de nye kommuner, herunder om valgets afholdelse den 15. november 2005. I lovforslaget bemyndiges indenrigs- og sundhedsministeren til at fastsætte det antal medlemmer, der skal vælges til kommunalbestyrelserne for de nye kommuner. Antallet vil blive fastsat med udgangspunkt i ønskerne i kommunalbestyrelserne i de kommuner, der indgår i en sammenlægning, og efter kriterier fastsat i aftalen om kommunalreformen. Med lovforslaget ændres tillige bestemmelsen i lov om kommunernes styrelse om antallet af medlemmer af kommunalbestyrelsen med virkning fra valget i november 2009. Med henblik på at sikre det tyske mindretals fortsatte lokalpolitiske inddragelse indeholder lovforslaget en række regler, der øger mindretallets muligheder for at opnå repræsentation i kommunalbestyrelserne i de nye kommuner i Sønderjylland.

Lovforslaget indeholder endvidere regler om den praktiske gennemførelse af kommunesammenlægninger, herunder om sammenlægningsudvalg og om disses styrelse, kompetence og økonomi. Efter forslaget fungerer de nyvalgte kommunalbestyrelser i kommuner, der skal indgå i en sammenlægning, i 2006 som sammenlægningsudvalg, der skal forberede sammenlægningerne. Lovforslaget indeholder bestemmelser vedrørende vederlag, diæter m.v. til medlemmer af sammenlægningsudvalg.

Indenrigs- og sundhedsministeren bemyndiges efter lovforslaget til at fastsætte regler, der sikrer sammenlægningsudvalgene indflydelse på de væsentlige økonomiske dispositioner, som træffes af kommunalbestyrelsen i de kommuner, der skal indgå i en sammenlægning. Indenrigs- og sundhedsministeren bemyndiges endvidere til at godkende, at sammenlægningsudvalget træffer beslutning om en differentieret skatteudskrivning i forskellige dele af en ny kommune. Indenrigs- og sundhedsministeren bemyndiges desuden til at træffe bestemmelse om sådanne fravigelser fra gældende lovgivning, som forberedelsen og dannelsen af de nye kommuner nødvendiggør.

Med lovforslaget fastsættes regler om de nye kommuners overtagelse pr. 1. januar 2007 af de hidtidige kommuners rettigheder og pligter samt aktiver og passiver. Der er endvidere fastsat bestemmelser vedrørende retsstillingen for personale, der er ansat under de kommuner, der indgår i en sammenlægning, og som den 1. januar 2007 overgår til ansættelse under den nye kommune.

Lovforslaget indeholder regler om forlængelse af valgperioden for kommunalbestyrelserne i de kommuner, der indgår i en sammenlægning, med ét år til udgangen af 2006.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings hurtige og velvillige behandling.