L 143 Forslag til lov om krav til sikkerhed for net- og informationssystemer inden for sundhedssektoren.

Af: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)
Udvalg: Sundheds- og Ældreudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-02-2018
1. behandlet / henvist til udvalg 22-02-2018
Betænkning afgivet 24-04-2018
2. behandlet/direkte til 3. behandling 26-04-2018
3. behandlet, vedtaget 03-05-2018
Ministerområde:
Sundheds- og Ældreministeriet
Resumé:
Med lovforslaget foreslås det at implementere dele af NIS-direktivet (direktiv 2016/1148/EU af 6. juli 2016), der skal sikre et højt fælles sikkerhedsniveau for net- og informationssystemer i hele Unionen inden for sundhedssektoren.

Lovforslaget har således til formål at sikre et højt sikkerhedsniveau for net- og informationssystemer inden for sundhedssektoren for så vidt muligt at undgå hændelser, der forstyrrer behandling, pleje og patientsikkerhed i sundhedsvæsenet.

Det foreslås, at offentlige og private enheder/operatører, der leverer en væsentlig tjeneste til brug for sundhedssektoren, skal træffe passende og forholdsmæssige tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at styre risiciene for sikkerheden i net- og informationssystemer.

Desuden foreslås det, at operatører af væsentlige tjenester skal underrette sundhedsministeren og Center for Cybersikkerhed om hændelser, der har væsentlige konsekvenser for kontinuiteten af de tjenester, som de leverer. Derudover foreslås det, at sundhedsministeren fører tilsyn med de forpligtelser, der påhviler operatører af væsentlige tjenester i henhold til den foreslåede lov; at sundhedsministeren kan kræve, at en operatør af en væsentlig tjeneste stiller oplysninger til rådighed for tilsynet; og at sundhedsministeren kan påbyde operatører af væsentlige tjenester at efterkomme forpligtelser i henhold til den foreslåede lov.

NIS-direktivet berører flere ressortområder. Regeringen har besluttet, at implementeringen af NIS-direktivet skal ske sektorvis med det formål at varetage sektorspecifikke forhold, herunder at danske virksomheder ikke pålægges unødvendige byrder.

Loven træder i kraft den 10. maj 2018.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 90 (S, DF, V, LA, RV og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 19 (EL, ALT og SF).