L 25 Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, fusionsskatteloven og selskabsskatteloven.

(Lempelse af elafgift for forlystelser, ændring af reglerne om skattefri spaltning, særlige bonushensættelser, værdiansættelse af kooperationsbeskattede andelsforeningers unoterede aktier samt ændring af reglerne om sambeskatning i forbindelse med konkurs).

Af: Skatteminister Karsten Lauritzen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2016-17
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 05-10-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 27-10-2016
Betænkning afgivet 17-11-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 24-11-2016
Delt i:
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Lovforslaget gennemfører en del af regeringens aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om at lempe elafgiften for forlystelser i bl.a. forlystelsesparker. Ved ændringen opnås en lempelse i elafgiften for forlystelser på godt 90 øre pr. kWh i 2017.

Herudover foreslås det at lempe enkelte elementer af erhvervsbeskatningen, så livsforsikringsselskaber igen får fradrag for særlige bonushensættelser og kooperationsbeskattede andelsforeninger fremadrettet kan opgøre værdien af deres unoterede aktier på basis af den skattemæssige indre værdi.

Fusionsskattelovens regler om skattefri spaltning uden tilladelse fra SKAT foreslås ændret, således at der ikke kan ske omgåelse af en eksisterende værnsregel. Desuden sikrer lovforslaget, at konkursramte selskabers skattemæssige underskud i konkursåret ikke skal kunne udnyttes af tidligere koncernforbundne selskaber. Denne ændring sikrer samtidig, at der ikke opstår tvivl om, hvorvidt indkomsten for den pågældende periode tillige anses for konkursindkomst efter konkursskatteloven.

Ved 2. behandling foreslås det ved et ændringsforslag at dele lovforslaget i to lovforslag. Det ene lovforslag (A) vedrører lempelse af elafgift for forlystelser. Det andet lovforslag (B) vedrører en ændring af reglerne om skattefri spaltning, særlige bonushensættelser, værdiansættelse af kooperationsbeskattede andelsforeningers unoterede aktier og sambeskatning i forbindelse med konkurs.

Loven træder i kraft den 1. januar 2017.