Socialudvalget 2013-14
S 1050
Offentligt
1342730_0001.png
1342730_0002.png
Folketingets Lovsekretariat
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:6. marts 2014
Fax. 3393 2518[email protected]www.sm.dk
Under henvisning til Folketingets brev af26. februar 2014følger her-medministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forholdsendelige svarpå spørgsmål nr. S1050, stillet afTom Behnke (KF).
Sagsnr.2014 - 1776
Spørgsmål nr. S 1050:”Hvordan vil ministeren leve op til sine egne udtalelser til Jyllands-Postenden 25. februar 2014 og dermed sikre, at udflugter og ture fortsat er ennaturlig del af livet for handicappede i botilbud, og at kommunerne harpligt til at levere den indsats, som borgerne har behov for, som en del afdet almindelige serviceniveau?”
Svar:Som det også fremgår af artiklen, er det er et kommunalt ansvar at sikre, atborgere med handicap tilbydes en indsats, der understøtter mulighedernefor, at de har et selvstændigt liv med aktiviteter og samvær med andre, her-under også uden for den boform, de bor i.Jeg er glad for, at der er blevet sat fokus på den indsats, mennesker medhandicap tilbydes i boformerne på det sociale område. Jeg er sikker på, atdet har bidraget til, at kommunerne er blevet mere bevidste om den pæda-gogiske indsats i forhold til aktiviteter, udflugter mv.Mit ministerium er i dialogmed KL om, hvordan der kan findes løsninger inden for de nuværende lov-givningsmæssige og økonomiske rammer.Derudover vil jeg gerne fremhæve, at kvaliteten i botilbuddene bliver styrketved hjælp af det nye socialtilsyn. Socialtilsynet skal foretage en samlet vur-dering af tilbuddenes faglige kvalitet i forbindelse med godkendelse og tilsyn.Til brug herfor er der blevet udarbejdet en kvalitetsmodel, som alle botilbud,der indgår i tilsynet, godkendes efter. Kvalitetsmodellen omfatter kvalitetskri-terier og indikatorer for en række kvalitetstemaer. Et af kriterierne, der målespå, er, at tilbuddene skal styrke borgernes sociale kompetencer og selv-
2
stændighed. Herunder er der blandt andet fastsat en indikator om, at bor-gerne indgår i sociale relationer, fællesskaber og netværk i det omgivendesamfund. Målet er at give en systematisk og målrettet faglig vurdering af detenkelte tilbud.
Manu Sareen/ Hanne Stig Andersen