Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
L 133
Offentligt
1342818_0001.png
1342818_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
7. marts 2014

Besvarelse af spørgsmål 5 ad L 133 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 3. marts 2014 efter ønske fra Frank Aaen (EL).

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for, i hvilket omfang Danmark har mulighed forat fastsætte strammere regler for den finansielle sektor end de regler, derindgår i direktivet henholdsvis i lovforslaget? Og i hvilket omfang Dan-mark af egen drift uden at spørge EU sidenhen kan ændre de regler, somvedtages med dette lovforslag?

Svar:

L 133 implementerer direktiv 2013/36/EU (CRD IV), ligesom lovforsla-get indeholder konsekvensændringer som følge af forordning (EU) nr.575/2013 (CRR).Et direktiv er som udgangspunkt minimumsharmonisering, medmindreandet fremgår eller kan fortolkes af direktivet. En forordning er i mod-sætning hertil totalharmonisering (maksimumsharmonisering), medmin-dre andet fremgår eller kan fortolkes af forordningen.Ved implementering af CRD IV – som sker ved dette lovforslag – er detderfor som udgangspunkt muligt nationalt at indføre strammere regler,end hvad der fremgår af CRD IV, men de skal dog følge det overordnedeformål med CRD IV og CRR og må ikke være i modstrid hermed. Et ek-sempel på et område, hvor der i Danmark er fastsat strammere regler endi CRD IV, er aflønningsområdet, hvor der som følge af den danske politi-ske aftale om forsvarlig aflønning fra 2010 er indført skærpede afløn-ningskrav i Danmark. Et andet eksempel er fastsættelsen af SIFI-kapitalkrav (SIFI-bufferkrav), som er en mulighed men ikke et krav iCRD IV.CRR er som forordning direkte gældende og skal derfor ikke implemen-teres. På områder, der er reguleret i CRR, kan der således ikke indføresstrammere national lovgivning, medmindre det konkret fremgår af CRR,at der nationalt kan/skal fastsættes yderligere regler på området, eller hvisder f.eks. er flere alternative ordninger, som medlemsstaten kan vælgeimellem. Der er således fx i CRR mulighed for, at der nationalt midlerti-digt kan fastsættes højere krav til bl.a. institutternes kapital og risikovæg-te for at imødegå opbygning af systemiske risici.På områder, der ikke er omfattet af CRR eller CRD IV, kan der som ud-
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
gangspunkt indføres (eller opretholdes) nationale bestemmelser, forudsatat de ikke er uforenelige med CRR eller CRD IV. Som et eksempel kannævnes, at der i Danmark opretholdes regulering på realkreditområdetsom supplerende regulering i forhold til CRR/CRD IV.Som det også fremgår af lovforslaget, udsteder Kommissionen løbendeen række direkte gældende regler med hjemmel i CRD IV og CRR, så-kaldt niveau 2-regulering. Eventuelle strammere nationale regler end iCRD IV eller supplerende regler til CRR må ikke være i modstrid medgældende eller kommende niveau 2-regulering. Da niveau 2-regulering erdirekte gældende, kan der ikke indføres strammere national lovgivning pådisse områder, medmindre reguleringen giver eksplicit mulighed herfor.Ved en eventuel fastsættelse af strammere krav end i CRD IV eller sup-plerende regler til CRR skal eventuelle procedurer fastsat i CRD IV ogCRR ligeledes følges. F.eks. har Finanstilsynet i medfør af CRD IV visseoplysningsforpligtelser over for Den Europæiske Banktilsynsmyndighed(EBA) i forhold til de eksplicitte valgmuligheder, som CRD IV og CRRfastsætter for medlemsstaternes implementering.Reglerne, der foreslås vedtaget med dette lovforslag, kan senere ændresefter den almindelige lovgivningsproces uden godkendelse fra EU, dogskal der opretholdes en implementering af CRD IV’s minimumsniveau,ligesom der ikke kan indføres regler, der er i strid med CRD IV- og CRR-regelsættets formål m.v., jf. ovenfor.