L 113 Forslag til lov om ændring af færdselsloven.

(Skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand m.v.).

Af: Justitsminister Karen Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 15-01-2014
1. behandlet / henvist til udvalg 31-01-2014
Betænkning afgivet 03-04-2014
2. behandlet/direkte til 3. behandling 10-04-2014
3. behandlet, vedtaget 22-04-2014
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med loven er at gennemføre den del af regeringens strategi mod spiritus- og narkobilisme fra november 2013, der kræver lovgivning. Strategien skærper politiets fokus på personer, der bliver ved med at køre spiritus- eller narkopåvirket.

Loven indebærer, at generhvervelse af førerretten efter frakendelse som følge af spirituskørsel eller kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer m.v. også skal gøres betinget af gennemførelse af et kursus om bl.a. kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer m.v. Desuden udvides færdselslovens konfiskationsordning i sager, hvor der køres i påvirket tilstand.

Derudover indsættes der i færdselsloven en udtrykkelig hjemmel for politiet til at kunne fratage en person kørekortet på stedet (straksfratagelse) i tilfælde, hvor der er mistanke om, at den pågældende har kørt spiritus- eller narkokørsel, og samtidig er risiko for, at den pågældende umiddelbart herefter vil gøre det igen.

Endvidere indebærer loven, at en række bestemmelser om alkolåsordningen ophæves og affattes på ny for at foretage konsekvensændringer heri i lyset af de øvrige dele af loven. Med loven foreslås endelig en lovteknisk ændring af en række af færdselslovens betalingsbestemmelser.

Loven træder i kraft den 1. juli 2014. Dog bemyndiges justitsministeren til at fastsætte tidspunktet for ikrafttrædelsen af lovens § 1, nr. 11, og § 2 træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.
Afstemning:
Vedtaget 99 stemmer for forslaget (V, S, DF, RV, SF, KF, UFG) 12 stemmer imod forslaget (EL, LA) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget