Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 34 Bilag 4
Offentligt
1179238_0001.png
1179238_0002.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
København, den 14. november 2012Sagsnr.: 17647Dok.nr.: 459370
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 18. oktober 2012 stillet føl-gende spørgsmål nr. 9 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 9:

”Det fremgår af regeringens lovprogram, at ministeren i Ad L 34: Forslag til lovom ændring af lov om landbrugsejendomme og jordfordelingsloven (Nedlæggelseaf jordbrugskommissionerne og oprettelse af nye jordfordelingskommissionerm.v.)Vil ministeren tilsende udvalget en overskuelig oversigt, som ganske kort beskriveralle de enkelte forslag i lovforslaget til nye, ændrede eller ophævedebestemmelser?Spørgsmålet skal ses i sammenhæng med, at udvalget har besluttet at behandlelovforslaget ud fra en landdistriktsvinkel, jf. ULØ, alm. del – bilag 7.”

Svar:

Hermed fremsendes en oversigt over de enkelte forslag i lovforslaget:Det foreslås som den væsentligste ændring, at jordbrugskommissionerne nedlægges,og at landbrugslovens regler fremover skal administreres af NaturErhvervstyrelsen,således at alle opgaver vedrørende landbrugsloven er forankret her.Det foreslås endvidere, at kommunerne én gang i hver valgperiode i samarbejde medFødevareministeriet skal udarbejde og offentliggøre en jordbrugsanalyse.
Udover forslaget om at nedlægge jordbrugskommissionerne og ændre reglerne om jord-brugsanalyserne indeholder forslaget en række mindre ændringsforslag:
Det foreslås at ophæve den hidtidige regel om, at en restparcel fra en landbrugsejen-dom ikke må nedbringes til en størrelse under 1,5 ha.Det foreslås præciseret i loven, at en eller flere fysiske personer vil kunne få tilladel-se til at erhverve arealer til naturformål af almen samfundsmæssig karakter.Det foreslås, at den hidtidige regel om, at der ved udstykning af beboelsesbygningenfra en landbrugsejendom skal opretholdes en beboelsesbygning for hver 200 ha, op-hæves.Det foreslås præciseret, at reglerne om ægtefællers overtagelse af ejendomme veddeling af fællesbo alene gælder ved separation og skilsmisse.Det foreslås, at bestemmelsen om, at landmanden i et selskab kan eje sine aktier elleranparter via et selskab, som vedkommende selv ejer fuldt ud, ophæves.Det foreslås, at arealgrænsen på 200 ha ved supplering af landbrugsejendomme op-hæves.Vedrørende fortrinsstilling foreslås det, at der ikke mere skal være et uddannelses-krav for den, der ønsker at gøre fortrinsstilling gældende.
Endelig foreslås det som konsekvens af nedlægningen af jordbrugskommissionerne atændre sammensætningen af jordfordelingskommissionerne.Der kan desuden henvises til parallelteksten i bilag 1 til lovforslaget, hvor de gældenderegler er sammenholdt med lovforslaget.
Mette Gjerskov/Sofie Grønbek Jørgensen
2