Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
L 113 Bilag 7
Offentligt
1219429_0001.png
1219429_0002.png
1219429_0003.png
1219429_0004.png
Til lovforslag nr.L 113
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 00. februar 2013
2. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod salg af tobak og alkohol tilpersoner under 18 år og lov om forbud mod tobaksreklame m.v.(Krav om billedlegitimation og skiltning herom samt forbud mod reklame for tobaksvarer på internettet for specialbutikker)[af ministeren for sundhed og forebyggelse (Astrid Krag)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 10. januar 2013 og var til1. behandling den 18. januar 2013. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Sundhedsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for sundhed og forebyggelsesendte den 8. oktober 2012 dette udkast til udvalget, jf. SUUalm. del – bilag 16. Den 10. januar 2013 sendte ministerenfor sundhed og forebyggelse de indkomne høringssvar og etnotat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Alkohol & Samfund.Ministeren for sundhed og forebyggelse har over for ud-valget kommenteret henvendelsen.SpørgsmålUdvalget har stillet 19 spørgsmål til ministeren for sund-hed og forebyggelse til skriftlig besvarelse, som denne harbesvaret.2. Udtalelse fra ministeren for sundhed og forebyggelseMinisteren for sundhed og forebyggelse har over for ud-valget oplyst følgende:»Til Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets orienteringoptræder der en mindre fejl i det oversendte høringsnotatetaf 12. december 2012.Af høringsnotatet fremgår det, at der med lovforslagetindsættes en ny § 3. I lovforslaget er der dog tale om en ny §2 a.For det andet står der i høringsnotatet på side 7, at der erindsat ny § 3, stk. 6, for at imødekomme et ønske fra DeSamvirkede Købmænd. § 3, stk. 6, (eller § 2 a, stk. 6) erimidlertid udgået i det fremsatte lovforslag, men retstilstan-den bevaret, således at også salgssteder er forpligtet til syn-lig skiltning. Forpligtelsen er dog indskrevet i § 2 a, stk. 4,jf. side 6 i lovforslaget (til § 1, stk. 4). Her står der således:»Ved butikker forstås også salg på internettet«.Hertil kommer, at eksemplerne (f.eks. ved et pop-up vin-due), som står beskrevet i kommentaren i høringsnotatet, ik-ke er bibeholdt, men dette ændrer ikke ved salgsstedernesforpligtelse. Det vil alt i alt sige, at ønsket fra De Samvir-kende Købmænd er imødekommet, men lovteknisk på enanden måde end beskrevet i høringsnotatet.Jeg skal naturligvis beklage fejlen.«3. Indstillinger og politiske bemærkninger[Udvalget indstillet lovforslaget til <>]Dansk Folkeparti støtter forslaget, som er en understreg-ning af, at de allerede gældende regler om, at der ikke måsælges tobak og alkohol til personer under 18 år – og ikkemå sælge vin og øl til unge under 16 år, skal overholdes.
DokumentIdJournalnummer
2
I forhold til billedlegitimationen, så henvises i bemærk-ningerne til det legitimationskort med billede, som kommu-nerne kan udstede til unge over 16 år til en pris af 150 kr. Iforbindelse med det videre arbejde med området menerDansk Folkeparti, at der bør ses på muligheden for at sættebillede på sygesikringskortet. Det ville dels sikre alle ungeet gyldigt legitimationskort, som de kan bruge i denne sam-menhæng.Det ville ligeledes sikre legitimation ved brugen af syge-sikringskortet i andre sammenhænge som eksempelvis vedlægebehandling. Et af de problemer, som dette lovforslagskal imødegå er, at de unge i dag låner andres sygesikrings-
bevis og bruger det som dokumentation for deres alder i bu-tikkerne, når de køber øl eller spiritus. Netop derfor skrivesdet nu ind i loven, at der skal fremvises billedlegitimation.Med disse bemærkninger støtter Dansk Folkeparti lovfor-slaget.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S)fmd.Julie Skovsby (S) Karen J. Klint (S) Sophie Hæstorp Andersen (S)Daniel Toft Jakobsen (S) Orla Hav (S) Camilla Hersom (RV) Marlene Borst Hansen (RV) Liv Holm Andersen (RV)Jonas Dahl (SF) Eigil Andersen (SF) Özlem Sara Cekic (SF) Stine Brix (EL) Per Clausen (EL) Hans Andersen (V)nfmd.Martin Geertsen (V) Jane Heitmann (V) Sophie Løhde (V) Hans Christian Schmidt (V) Eyvind Vesselbo (V)Gitte Lillelund Bech (V) Liselott Blixt (DF) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karina Adsbøl (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Joachim B. Olsen (LA) Thyra Frank (LA) Benedikte Kiær (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 113Bilagsnr. Titel1Høringsnotat og høringssvar, fra ministeren for sundhed og forebyg-gelse2Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget3Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget4Henvendelse af 30/1-13 fra Alkohol & Samfund51. udkast til betænkning6Orientering om høringsnotat vedr. lovforslaget, fra ministeren forsundhed og forebyggelseOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 113Spm.nr.1TitelSpm. om at der ikke er tale om overimplementering af EU's tobaksdi-rektiv i dansk lovgivning med vedtagelsen af lovforslaget, til ministe-ren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om det samlede antal rygere i Danmark er stigende eller falden-de, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svarherpåSpm. om der er evidens for at lovgivning nedsætter antallet af rygere,til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilken effekt stramninger i lovningen forventes at have påunges alkoholforbrug, til ministeren for sundhed og forebyggelse, ogministerens svar herpåSpm. om ministeren påtænker andre initiativer, som kan understøtteden lovgivningsmæssige stramning i forhold til at appellere til dialogog forældreansvar på både ryge- og alkoholområdet, til ministeren forsundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorledes ministeren vil sikre håndhævelse af lovforslaget,til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren forventer bødeindtægter, til ministeren for sund-hed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren påtænker at indgå i dialog med detailhandlen omsikring af lovens overholdelse, til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren overvejer yderligere stramninger på tobaks- ogalkohol området inden for de næste par år, til ministeren for sundhedog forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om fremvisning af gyldig billedlegitimation, til ministeren forsundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om der er behov for øget kontrol, til ministeren for sundhed ogforebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om at sikre en styrket håndhævelse af loven, til ministeren forsundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpå
2
34
5
678
9
101112
4
13
14
15
1617
1819
Spm. om kommentar til henvendelse af 30/1-13 fra Alkohol & Sam-fund, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svarherpåSpm. om at oplyse om håndhævelsen i Sverige af den svenske alko-hollov i forhold til antallet af anmeldelser og afgørelser, til ministerenfor sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om tilsyn og håndhævelse af lov om forbud mod salg af tobakog alkohol til personer under 18 år, til ministeren for sundhed og fore-byggelse, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan lovens håndhævelse vil blive fulgt, til ministerenfor sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om at forbedre mulighederne for at beskytte unge som tilsigtet ilovforslaget, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministe-rens svar herpåSpm. om muligheden for at sætte billede på sygesikringskort, til mini-steren for sundhed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan implementeringen af billede på sygesikringskortkonkret kan gennemføres, til ministeren for sundhed og forebyggelse,og ministerens svar herpå