L 116 Forslag til lov om ændring af våbenloven og lov om krigsmateriel m.v.

(Civile bevæbnede vagter på danske lastskibe m.v.).

Af: Justitsminister Morten Bødskov (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2011-12
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-03-2012
1. behandlet / henvist til udvalg 10-04-2012
Betænkning afgivet 24-05-2012
2. behandlet/direkte til 3. behandling 31-05-2012
3. behandlet, vedtaget 13-06-2012
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Loven har til formål at give rederier mulighed for at få en generel våbentilladelse til at bruge civile bevæbnede vagter om bord på danske lastskibe i områder, hvor der er risiko for pirateri og væbnede overfald på skibe. Baggrunden for lovforslaget var, at den gældende tilladelsesordning i våbenloven ikke svarede til rederiernes behov for af hensyn til navnlig besætningens sikkerhed ofte meget hurtigt at få udstedt eller ændret en konkret våbentilladelse til at bruge civile bevæbnede vagter.

Herudover foreslås det, at meddelelse af en sådan generel våbentilladelse forudsætter, at rederiet overholder en række nærmere regler og vilkår, som vil blive fastsat i en ny bekendtgørelse om brug af civile bevæbnede vagter på danske lastskibe. Med bl.a. krav til våben- og ammunitionstyper og opbevaringen heraf, krav om føring m.v. af en våbenbog, vagternes egnethed, rapportering i tilfælde af overfald eller angreb og tilladelsens gyldighedstid.

Loven indeholder desuden et forslag om indførelse af en afgift på 5.000 kr. for meddelelse af en generel våbentilladelse til rederiet. Endelig indeholder loven en ændring af reglerne i våbenloven og krigsmaterielloven, der implementerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/43/EF af 6. maj 2009 om forenkling af vilkår og betingelser for overførsel af forsvarsrelaterede produkter inden for Fællesskabet (forsvarsdirektivet), således at bestemmelserne tillige finder anvendelse på udførsler til EØS-lande.
Afstemning:
Vedtaget 94 stemmer for forslaget (V, S, DF, RV, SF, LA, KF) 8 stemmer imod forslaget (EL) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget