Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 30 , L 30 A , L 30 B
Offentligt
1053129_0001.png
1053129_0002.png
J.nr. 2011-511-0079Dato: 7. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 30 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, sel-

skabsskatteloven og forskellige andre love. (Nedsættelse af grænsen

for finansielle aktiver i forbindelse med succession ved overdragelse

af aktier og justering af rentefradragsbegrænsningsreglerne).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 11 af 29. november 2011. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Thor Möger Pedersen/ Marianne Sigetty

Spørgsmål 11:

Kan ministeren uddybe, hvordan man er kommet frem til, at man ved at nedsætte grænsenfor finansielle aktiver i form af pengetanksreglen kan skaffe et merprovenu på 60 mio. kr.,da det virker lavt sat set i forhold til, at virksomheder tømmes for likviditet, eller ved at eje-ren hiver pengene ud som udbytte for at undgå pengetanksreglen?

Svar:

Det anførte varige merprovenu på 60 mio. kr. er et udtryk for den rentefordel, som statenopnår ved, at nedsættelsen af grænsen for finansielle aktiver begrænser skatteudskydelsengennem succession.Efter et par overgangsår, hvor merprovenuet ikke er fuldt indfaset som følge af bobehand-lingstid m.v., skønnes den umiddelbare provenufremrykning at udgøre ca. 150 mio. kr. år-ligt, efter at der er hensyn til, at selskaberne nedbringer deres finansielle aktiver til fordelfor aktive investeringer. Efter en årrække vil fremrykningen blive opvejet af, at de skatter,der efter gældende regler udskydes, ikke fremkommer. Samlet har staten således opnået enfremrykning af skattebetalingen og dermed en rentefordel.Der er som anført i bemærkningerne ikke oplysninger om successionsomfanget, således atdet umiddelbare merprovenu på 150 mio. kr. årligt er skønsmæssigt fastlagt. Fastlæggelsener sket under hensyntagen til de provenutab, der er anført ved de seneste forhøjelser afgrænsen for finansielle aktiver. Provenuskønnene ved disse forhøjelser gav ikke anledningtil debat.I ”Penge Magasinet” på DR1 onsdag 30. november 2011 blev det anført, at antallet af gene-rationsskifter inden for familien er faldet markant de senere år. Dette indebærer alt andetlige, at provenuskønnet i lovforslaget tenderer mod at være overvurderet. Under hensyn tilden betydelige usikkerhed, der er knyttet til lovforslagets provenuvurdering, giver disse op-lysninger dog ikke anledning til at justere skønnet.Det bør endelig bemærkes, at der er lagt samme provenuvirkning til grund som ved lempel-serne af pengetankreglen. Såfremt provenuskønnet i forbindelse med stramningen måtte en-ten over- eller undervurdere den faktiske provenuvirkning, modsvares det således af enmodgående over- eller undervurdering ved lempelserne.
Side 2