Skatteudvalget 2011-12
L 195 Bilag 81
Offentligt
1154821_0001.png
1154821_0002.png
Skatteminister Thor Möger PedersenSkatteministerietNicolai Eigtveds Gade 281402 København KDen 7. september 2012
Kære Thor Möger PedersenVedr. L 195 Forsalg til lov om ændring af ligningsloven m.v.Rejsearrangører i Danmark (RID) er brancheforening for de danske (charter-)rejsearrangører. Voresmedlemmer arrangerer ferierejser med fly, og de arrangerer hvert år godt 1 million ferierejser tiludlandet. Alle rejsearrangørerne har på ferierejsemålet en serviceorganisation med danske guider,som udgør en traditionel, integreret og påskønnet del af pakkerejsen.Vi har med en betydelig bekymring fulgt Folketingets behandling af L195. Der er ingen tvivl om, atkonsekvenserne af indførelse af fuld dansk beskatning af de i udlandet arbejdende guider vil værebetragtelig for både branchen og de pågældende unge mennesker.Vi skønner således, at de økonomiske konsekvenser af en gennemførelse af lovforslaget i denforeliggende form vil være, at de danske rejsearrangører får en meromkostning i størrelsesorden50-60 millioner årligt.Det er vigtigt for de ferierejsende, at der er guider på ferierejsemålet. Ikke alene til at gennemføreudflugter i lokalområdet men i stigende grad til at være en service-, informations- og sikkerheds-funktion på ferierejsemålene.Nogle guider arbejder på helårsdestinationer, mens de fleste opholder sig om sommeren påsommerdestinationerne (typisk i Middelhavsområdet) og skifter til fjernereliggende destinationer ivintersæsonen. De er således kun sjældent i Danmark. Og de gør således kun i begrænset omfangbrug af det danske velfærds- og service- og sundhedsudbud under deres ansættelse.Indførelse af fuld beskatning i Danmark vil ikke bare medføre markante meromkostninger forrejsearrangørerne. Det vil rokke grundlæggende ved hele branchens ”forretningsmodel”, hvor deferierejsende tilbydes en dansk guideservice, som omkostningsmæssigt bygger på lokale skatte-forhold.Der er ingen tvivl om, at indførelse af fuld dansk skattepligt på de i udlandet arbejdende danskeguider vil indebære, at arrangørerne af omkostningsmæssige årsager vil være tvunget til i højeregrad at benytte lokale guider.Det vil indebære en betydeligt dårligere service af de danske ferierejsende. Og endnu vigtigere vildet betyde tab af danske arbejdspladser.
C. F. Richs Vej 17, 2000 Frederiksberg, tlf 40 82 86 77, fax 45 74 45 01, mail: [email protected]
-2-
Sidstnævnte forhold er særligt beklageligt, da guiderne ofte er unge mennesker, som viaguidejobbet stifter bekendtskab med arbejdslivet og får både sproglig, kulturel og menneskeligerfaring gennem deres arbejde i udlandet. Mange af dem risikerer nu at blive berøvet dennemulighed.Vi håber derfor, at ministeren vil have forståelse for rejsebranchens synspunkter og lade denneforståelse komme til udtryk i det videre lovarbejde.Rejsearrangører i Danmark står selvsagt til rådighed for besvarelse af spørgsmål eller uddybning afovenstående, såfremt det måtte ønskes.
Med venlig hilsenREJSEARRANGØRER I DANMARK
Henrik SpechtDirektør
c.c. Folketingets Skatteudvalg

Fakta:

RID repræsenterer rejsearrangørerne: Spies, StarTour, Apollo, Bravo Tours, Atlantis Rejser, TravelBooking/Ung Rejs, Århus Charter, Falk-Lauritsen Rejser, Club La Santa, Folkeferie.dk, Primo Tours, Detur ogAmisol.
RIDs medlemmer sendte i 2011 knap 1,1 mio. rejsende på flyferie ud af Danmark. Det svarer til ca.85% af det samlede marked.Se tilligewww.rejsearrangorer.dk