Skatteudvalget 2011-12
L 194 Bilag 4
Offentligt
1150501_0001.png
1150501_0002.png
1150501_0003.png
1150501_0004.png
Til lovforslag nr.L 194
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. september 2012
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af ligningsloven, lov om en børne- og ungeydelse,personskatteloven(Skattereformen – forhøjelse af beskæftigelsesfradraget og topskattegrænsen, ekstra beskæftigelsesfradrag for enligeforsørgere, aftrapning af børne- og ungeydelsen for familier med høje indkomster m.v.)[af skatteministeren (Thor Möger Pedersen)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 14. august 2012 og var til1. behandling den 20. august 2012. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Skatteudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og skatteministeren sendte den 2. juli 2012dette udkast til udvalget, jf. alm. del – bilag 305. Den 14.august 2012 sendte skatteministeren de indkomne hørings-svar og et notat herom til udvalget.[Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:<Henvendelser><>ministeren har over for udvalget kommenteret deskriftlige henvendelser til udvalget. ][DeputationerEndvidere har følgende mundtligt over for udvalget rede-gjort for deres holdning til lovforslaget:<Deputationer>]SpørgsmålUdvalget har stillet 21 spørgsmål til skatteministeren tilskriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]2. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
Ane Halsboe-Larsen (S) Benny Engelbrecht (S) Jacob Bjerregaard (S) John Dyrby Paulsen (S)Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Simon Kollerup (S) Thomas Jensen (S) Nadeem Farooq (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV)Camilla Hersom (RV) Jonas Dahl (SF) Jesper Petersen (SF) Frank Aaen (EL) Stine Brix (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL)Hans Andersen (V) Gitte Lillelund Bech (V)fmd.Martin Geertsen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Henrik Høegh (V)
DokumentIdJournalnummer
2
Torsten Schack Pedersen (V) Troels Lund Poulsen (V) Mads Rørvig (V) Dennis Flydtkjær (DF) Mikkel Dencker (DF)Hans Kristian Skibby (DF) Karina Adsbøl (DF) Ole Birk Olesen (LA)nfmd.Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 194Bilagsnr.123TitelFastsat tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHøringssvar og høringsnotat, fra skatteministerenSvar på udvalgsspørgsmål på alm. del vedrørende lovforslaget.
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 194Spm.nr.1TitelSpm., om det efter ministerens overbevisning er skattereformen og detoffentlige, der skaber vækst i Danmark, eller er det det private er-hvervsliv, som skaber væksten, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvor mange der forventes at spekulere i det forhøjede be-skæftigelsesfradrag til enlige forsørgere ved, at par lader sig skille ogflytter fra hinanden, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor meget ministeren forventer, at socialt bedrageri vil sti-ge grundet øget beskæftigelsesfradrag til enlige, til skatteministeren,og ministerens svar herpåSpm., om ministeren ikke frygter, at det kan skabe problemer, når fra-drag beror på civilstand, da det kan skabe grobund for, at personerindretter deres familiemønster efter skattesystemet, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan oplyse, hvilke andre steder i skattelovgivnin-gen det er en fordel at være henholdsvis gift og ugift, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om redegørelse for, om der ikke er et hul i finansieringen afskattereformen, da den finansieres delvist ved en reduktion af Dan-marks EU-bidrag på 1 mia. kr. fra 2014, til skatteministeren, og mini-sterens svar herpåSpm., om ministeren ikke mener, at forringelsen af børnechecken erdiskriminerende over for kvinder, da de - hvis de er ugift - rammesforskelligt alt efter, om det er manden eller kvinden i forholdet, somhar en indkomst over 700.000 kr., til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren vil være indstillet på at ændre de foreslåede æn-dringer af børne- og ungeydelsen, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren kan bekræfte, at formålet med skattereformen erat sænke skatten på arbejde med henblik på at øge arbejdsudbuddet,med lavere lønstigninger til følge, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm., om ministeren vil udarbejde familietypeeksempler for folkepen-sionister, der ikke får ældrecheck, men heller ikke har så høj ind-komst, at de kun er berettiget til folkepensionens grundbeløb, som Æl-
2
3
4
5
6
7
8
9
10
4
11
12
13
14
151617
18
19
20
21
dresagen opfordrer til i sit høringssvar, til skatteministeren, og mini-sterens svar herpåSpm., om ministeren vil udarbejde et skøn over antallet af folkepensi-onister og andre grupper, der er tabere og vindere ved skattereformen,til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan oplyse, hvilke administrative grunde der gør,at man ikke kan regulere børne- og ungeydelsen, uanset om man ergift eller ugift, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren ikke mener, at det vil være oplagt at vente medændringen af børne- og ungeydelsen, til man har undersøgt mulighe-den for, at der i fremtiden kan laves et fælles husstandsindkomstbe-greb, som vil være administrativt håndterbart, og som kan understøttessystemmæssigt, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren kan oplyse, hvor meget en mindre stigning i top-skattegrænsen skal være for at finansiere, at man i stedet kunne afskaf-fe fedt- og sukkerafgiften, til skatteministeren, og ministerens svarherpåSpm. om en udbyggelse af tabel 4.3.3 og tabel 4.3.6 i lovforslagets be-mærkninger, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor mange folkepensionister der samlet set vil blive ramtaf skattereformen, til skatteministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren vil stille ændringsforslag om deling af lovforsla-get, således at den foreslåede indkomstregulering af børne- og unge-ydelsen udskilles til behandling i selvstændigt lovforslag og de øvrigeelementer i lovforslaget i et andet, til skatteministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om opdatering af den samlede finansieringsoversigt af skatteaf-talen i forhold til skattefinansiering og besparelser på offentlige udgif-ter i forhold til oversigten i lovforslaget, til skatteministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om, hvor stor en del af den samlede finansiering af skatteaftalen,der stammer fra elementer udenfor skattesystemet, til skatteministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om, at finansieringen af skattereformen bygger på antagelserom, at Danmark får en rabat fra EU, til skatteministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om ministerens tilkendegivelse om at undersøge muligheden forat rette op på det uhensigtsmæssige i, at samlevende par og ægtefællerikke vil få indkomstreguleret børne- og ungeydelsen på samme måde,til skatteministeren, og ministerens svar herpå