Skatteudvalget 2011-12
L 170
Offentligt
1132883_0001.png
1132883_0002.png
J.nr. 2011-711-0068Dato:7. juni 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 170 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige an-

dre love (Skattefri familie- og vennetjenester og skattefritagelse af vis-

se persongruppers indtægter ved arbejde i private hjem samt initiati-

ver rettet mod sort arbejde m.v.).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 74 af 6. juni 2012. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Thor Möger Pedersen/ K.- H. Ludolph

Spørgsmål:

Ministeren har i flere af sine svar anført, at SKAT fravælger kontrol på privatejendom, fordi det kræver en forudgående retskendelse. Finder ministeren det acceptabelt, at enmyndighed udviser den form for ”dovenskab” overfor sin kontrolforpligtelse?

Svar:

Jeg skal understrege, at SKAT fuldt ud lever op til sin kontrolforpligtelse. Jeg skaltillige præcisere, at SKAT ikke har hjemmel til at anmode om en retskendelse til selv at fo-retage kontrol på privat ejendom.En retskendelse forudsætter, at der er konkret og begrundet mistanke mod bestemte perso-ner om et strafbart forhold, og i den situation er det politiet, som skal stå for ransagningen.Selvom SKAT kan have en generel opfattelse af, at der udføres sort arbejde, så er der ikkeen konkret mistanke, før der foreligger oplysninger om, hvem der er på arbejdspladsen, ogderes forhold er undersøgt. En retskendelse forudsætter således oplysninger, som SKAT ik-ke er i besiddelse af, før der er gennemført f.eks. en stikprøvekontrol.Det er ikke en forudsætning for SKATs kontrolvirksomhed, at der er mistanke om strafbareforhold, men naturligvis planlægges kontrolindsatsen ud fra risikovurderinger. SKATs kon-trolhjemler har til formål at sikre, at SKAT har mulighed for at efterprøve, om erhvervs-virksomhederne efterlever reglerne i skatte- og afgiftslovgivningen og indeholder og beta-ler skatter og afgifter korrekt. Hvem, der er ansat i virksomheden og deres lønforhold, erogså relevant. Både kontrolhjemlerne og kontrollens vigtigste funktion er således præven-tiv.Dette er også begrundelsen for, at der ikke i lovgivningen stilles krav om retskendelse tiludgående kontrol over for virksomheder. Lovforslaget tilsigter at skabe en ligestilling meddenne situation, når der foreligger synlig professionel aktivitet på en privat grund. Borger-nes retssikkerhed i forbindelse med kontrollen vil følge af lov om retssikkerhed ved for-valtningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter, som gælder for alle forvalt-ningsmyndigheder.
Side 2