Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 170 , L 170 A , L 170 B
Offentligt
1131914_0001.png
1131914_0002.png
1131914_0003.png
J.nr. 2011-711-0068Dato: 6. juni 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 170 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige an-

dre love (Skattefri familie- og vennetjenester og skattefritagelse af vis-

se persongruppers indtægter ved arbejde i private hjem samt initiati-

ver rettet mod sort arbejde m.v.).

Hermed sendes revideret svar på spørgsmål nr. 69 af 30. maj 2012.Svaret er rettet, fordi der 1. afsnit af svaret var henvist til tilsvarende be-stemmelser i arbejdsmarkedsbidragsloven. Hæftelsesbestemmelserne forA-skat og AM-bidrag i dag er samlet i kildeskatteloven.
Thor Möger Pedersen/ Per Hvas

Spørgsmål:

I forlængelse af ministerens svar af 29. maj 2012 på spørgsmål 63, hvor mini-steren oplyser at kildeskatteloven og arbejdsmarkedsbidragsloven indeholder regler om so-lidarisk hæftelse vedrørende lønmodtagere, og at indkomstmodtageren og den indeholdel-sespligtige som hovedregel hæfter solidarisk for ikke indeholdt A-skat m.v., bedes ministe-ren uddybe sin besvarelse og redegøre mere detaljeret for under hvilke betingelser en løn-modtager hæfter henholdsvis ikke hæfter for en arbejdsgivers manglende indbetaling afA-skat m.v. Herunder bedes oplyst, hvor ofte SKAT har gjort et sådant fælles hæftelsesan-svar gældende. Er det endvidere ikke korrekt, at lønmodtagere der er i besiddelse af lønsed-ler, hvoraf fremgår at arbejdsgiveren har indeholdt A-skat – ikke kan komme til at hæfte forarbejdsgiverens eventuelle undladelse af at indbetale A-skat m.v., jf. kildeskattelovens §60, stk. 1, litra a, og at den praktiske hovedregel derfor er, at lønmodtagere ikke hæfter foren arbejdsgivers undladelse af at indbetale A-skat m.v.

Svar:

Som nævnt i svaret på spørgsmål nr. 63, så fremgår reglerne om indkomstmodtage-rens hæftelse, hvis denne får udbetalt A-indkomst uden indeholdelse af A-skat af kildeskat-telovens § 68. Af § 69 fremgår reglerne om den indeholdelsespligtiges hæftelse for skatter,som skal indeholdes efter kildeskatteloven. Tilsvarende gælder for arbejdsmarkedsbidrag.Efter kildeskattelovens § 69, stk. 2, hæfter den, som har indeholdt skat eller bidrag efterdisse bestemmelser, over for det offentlige for betaling af det indeholdte beløb, og hæftel-sen kan alene gøres gældende over for den indeholdelsespligtige.Der stilles ingen betingelse om, at den indeholdelsespligtige skal have handlet culpøst, forat kunne pålægges hæftelse for indeholdt, men ikke indbetalt A-skat og AM-bidrag. Det ersåledes tilstrækkeligt, at beløbene er indeholdt, men ikke er indbetalt.Hvis en arbejdsgiver har undladt at angive og oplyse, hvad der er indeholdt i løn m.v., kanSKAT efter en konkret vurdering opkræve beløb, der burde have været/er indeholdt hoslønmodtageren, hvis denne ikke ved fremvisning af lønsedler eller på anden måde kansandsynliggøre, at arbejdsgiveren rent faktisk har indeholdt korrekt.Når A-skat og AM-bidrag ikke er indeholdt som påbudt, hæfter indkomstmodtageren ogden indeholdelsespligtige som hovedregel solidarisk for den ikke indeholdte A-skat og deikke indeholdte bidrag, d.v.s. at beløbene kan opkræves enten hos indkomstmodtageren, jf.kildeskattelovens § 68, eller hos den indeholdelsespligtige, jf. kildeskattelovens§ 69, stk. 1.Kravet kan altid rettes mod indkomstmodtageren, mens den indeholdelsespligtige hæfteralene, hvis der er udvist forsømmelighed.Lønmodtageren hæfter umiddelbart i henhold til kildeskatteloven m.v. for ikke indeholdtA-skat og AM-bidrag. Ikke indeholdte beløb skal derfor som hovedregel opkræves hoslønmodtageren og reguleres over dennes årsopgørelse. Beløbene opkræves på sædvanlig vissom restskat og restbidrag.Betingelserne for at opkræve den ikke indeholdte A-skat og AM-bidrag hos den indehol-delsespligtige er, at denne har udvist forsømmelighed i forbindelse med den manglende el-ler for lave indeholdelse, og at indkomstmodtageren ikke allerede har betalt A-skat og AM-bidrag af indkomsten. Den indeholdelsespligtige anses f.eks. for at have udvist forsømme-lig adfærd i tilfælde, hvor denne undlader at indeholde A-skat og AM-bidrag i udbetalinger,der med rimelig klarhed er omfattet af kildeskattelovens § 43, stk. 1 og 2. Den indeholdel-sespligtige anses endvidere for at have handlet forsømmeligt, hvis denne mod bedre videneller på trods af et påbud herom fra SKAT undlader at indeholde A-skat m.v.
Side 2
SKAT har oplyst, at der ikke udarbejdet statistik over antal sager, hvor hæftelse for A-skatm.v. gøres gældende overfor den indeholdelsespligtige arbejdsgiver. Antallet af sager her-om kan derfor ikke oplyses.Hovedreglen er således, at lønmodtagere hæfter primært i henhold til kildeskatteloven ogarbejdsmarkedsbidragsloven for ikke indeholdt A-skat m.v., mens arbejdsgiver hæfter forindeholdt A-skat m.v. Dette betyder, at SKAT ubetinget gør hæftelse gældende mod ar-bejdsgiveren for indeholdte ikke afregnede beløb, mens den solidariske hæftelse gøres gæl-dende, hvis arbejdsgiveren har udvist den fornødne forsømmelighed, og det ikke umiddel-bart er muligt at hente den ikke betalte skat hos lønmodtageren, f.eks. hvor modtageren afsort løn ikke kan identificeres.
Side 3