Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 170 , L 170 A , L 170 B
Offentligt
1128729_0001.png
1128729_0002.png
1128729_0003.png
J.nr. 2011-711-0068Dato: 30. maj 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 170 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige an-

dre love (Skattefri familie- og vennetjenester og skattefritagelse af vis-

se persongruppers indtægter ved arbejde i private hjem samt initiati-

ver rettet mod sort arbejde m.v.).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 69 af 30. maj 2012.
Thor Möger Pedersen/ Per Hvas

Spørgsmål:

I forlængelse af ministerens svar af 29. maj 2012 på spørgsmål 63, hvor mini-steren oplyser at kildeskatteloven og arbejdsmarkedsbidragsloven indeholder regler om so-lidarisk hæftelse vedrørende lønmodtagere, og at indkomstmodtageren og den indeholdel-sespligtige som hovedregel hæfter solidarisk for ikke indeholdt A-skat m.v., bedes ministe-ren uddybe sin besvarelse og redegøre mere detaljeret for under hvilke betingelser en løn-modtager hæfter henholdsvis ikke hæfter for en arbejdsgivers manglende indbetaling afA-skat m.v. Herunder bedes oplyst, hvor ofte SKAT har gjort et sådant fælles hæftelsesan-svar gældende. Er det endvidere ikke korrekt, at lønmodtagere der er i besiddelse af lønsed-ler, hvoraf fremgår at arbejdsgiveren har indeholdt A-skat – ikke kan komme til at hæfte forarbejdsgiverens eventuelle undladelse af at indbetale A-skat m.v., jf. kildeskattelovens §60, stk. 1, litra a, og at den praktiske hovedregel derfor er, at lønmodtagere ikke hæfter foren arbejdsgivers undladelse af at indbetale A-skat m.v.

Svar:

Som nævnt i svaret på spørgsmål nr. 63, så fremgår reglerne om indkomstmodtage-rens hæftelse, hvis denne får udbetalt A-indkomst uden indeholdelse af A-skat af kildeskat-telovens § 68. Af § 69 fremgår reglerne om den indeholdelsespligtiges hæftelse for skatter,som skal indeholdes efter kildeskatteloven. Tilsvarende bestemmelser findes i arbejdsmar-kedsbidragsloven.Efter kildeskattelovens § 69, stk. 2, hæfter den, som har indeholdt skat eller bidrag efterdisse bestemmelser, over for det offentlige for betaling af det indeholdte beløb, og hæftel-sen kan alene gøres gældende over for den indeholdelsespligtige.Der stilles ingen betingelse om, at den indeholdelsespligtige skal have handlet culpøst, forat kunne pålægges hæftelse for indeholdt, men ikke indbetalt A-skat og AM-bidrag. Det ersåledes tilstrækkeligt, at beløbene er indeholdt, men ikke er indbetalt.Hvis en arbejdsgiver har undladt at angive og oplyse, hvad der er indeholdt i løn m.v., kanSKAT efter en konkret vurdering opkræve beløb, der burde have været/er indeholdt hoslønmodtageren, hvis denne ikke ved fremvisning af lønsedler eller på anden måde kansandsynliggøre, at arbejdsgiveren rent faktisk har indeholdt korrekt.Når A-skat og AM-bidrag ikke er indeholdt som påbudt, hæfter indkomstmodtageren ogden indeholdelsespligtige som hovedregel solidarisk for den ikke indeholdte A-skat og deikke indeholdte bidrag, d.v.s. at beløbene kan opkræves enten hos indkomstmodtageren, jf.kildeskattelovens § 68, eller hos den indeholdelsespligtige, jf. kildeskattelovens§ 69, stk. 1.Kravet kan altid rettes mod indkomstmodtageren, mens den indeholdelsespligtige hæfteralene, hvis der er udvist forsømmelighed.Lønmodtageren hæfter umiddelbart i henhold til kildeskatteloven m.v. for ikke indeholdtA-skat og AM-bidrag. Ikke indeholdte beløb skal derfor som hovedregel opkræves hoslønmodtageren og reguleres over dennes årsopgørelse. Beløbene opkræves på sædvanlig vissom restskat og restbidrag.Betingelserne for at opkræve den ikke indeholdte A-skat og AM-bidrag hos den indehol-delsespligtige er, at denne har udvist forsømmelighed i forbindelse med den manglende el-ler for lave indeholdelse, og at indkomstmodtageren ikke allerede har betalt A-skat og AM-bidrag af indkomsten. Den indeholdelsespligtige anses f.eks. for at have udvist forsømme-lig adfærd i tilfælde, hvor denne undlader at indeholde A-skat og AM-bidrag i udbetalinger,der med rimelig klarhed er omfattet af kildeskattelovens § 43, stk. 1 og 2. Den indeholdel-sespligtige anses endvidere for at have handlet forsømmeligt, hvis denne mod bedre videneller på trods af et påbud herom fra SKAT undlader at indeholde A-skat m.v.
Side 2
SKAT har oplyst, at der ikke udarbejdet statistik over antal sager, hvor hæftelse for A-skatm.v. gøres gældende overfor den indeholdelsespligtige arbejdsgiver. Antallet af sager her-om kan derfor ikke oplyses.Hovedreglen er således, at lønmodtagere hæfter primært i henhold til kildeskatteloven ogarbejdsmarkedsbidragsloven for ikke indeholdt A-skat m.v., mens arbejdsgiver hæfter forindeholdt A-skat m.v. Dette betyder, at SKAT ubetinget gør hæftelse gældende mod ar-bejdsgiveren for indeholdte ikke afregnede beløb, mens den solidariske hæftelse gøres gæl-dende, hvis arbejdsgiveren har udvist den fornødne forsømmelighed, og det ikke umiddel-bart er muligt at hente den ikke betalte skat hos lønmodtageren, f.eks. hvor modtageren afsort løn ikke kan identificeres.
Side 3