Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12, Skatteudvalget 2011-12
L 170 , L 170 A , L 170 B
Offentligt
1122631_0001.png
1122631_0002.png
J.nr. 2011-71-0068Dato:21. maj 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 170 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige an-dre love (Skattefri familie- og vennetjenester og skattefritagelse af vis-se persongruppers indtægter ved arbejde i private hjem samt initiati-ver rettet mod sort arbejde m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 35 af 14. maj 2012. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Thor Möger Pedersen/ Henrik Ludolph
Spørgsmål:Ministeren bedes uddybe, hvorfor SKAT skal kunne få adgang uden retskendelsetil udendørsområdet på en privat ejendom, men ikke til selve boligen. Herunder bedes oplyst,om SKAT vil kunne få adgang uden retskendelse, hvis SKAT fatter mistanke til et arbejde, derforegår i en garage, der er indbygget i en bolig, og hvor garagedøren står åben, så man udefrakan se, der foregår et arbejde som f.eks. reparation af en bil. Såfremt et sådan garagearbejde ik-ke kræver en retskendelse, hvorfor vil det så kræve en retskendelse for SKAT at få adgang tilboligen, hvis de gennem vinduerne i en bolig har observeret f.eks. et mistænkeligt malerarbej-de?
Svar:Der er ingen af de i skatte- og afgiftslovgivningen gældende kontrolbestemmelser, derindeholder hjemmel til at foretage kontrol i privatboligen hos en person, som ikke er erhvervs-drivende. I det omfang en erhvervsdrivendes forretningslokaler – f.eks. et hjemmekontor - fin-des i den private bolig, har skattemyndighederne dog adgang til denne del af den i øvrigt priva-te bolig.Den foreslåede bestemmelse udvider ikke området for, i hvilke situationer skattemyndigheder-ne har adgang til at gennemføre kontrol i den private bolig. Bestemmelsen giver således ikkehjemmel til at foretage kontrol i privatboligen. En sådan hjemmel vil efter min vurdering værefor vidtgående.
I det nævnte eksempel, hvor en garage er en integreret del af boligen, vil SKAT ikke påbaggrund af den foreslåede bestemmelse have adgang til gå ind i garagen og gennemførekontrol. Såfremt SKAT har eller får mistanke om, at der i en privatbolig foregår sort arbej-de, er det muligt via politiet at få foretaget en ransagning m.v. efter, at politiet har indhenteten retskendelse.
Side 2