Retsudvalget 2011-12
L 116
Offentligt
1123062_0001.png
1123062_0002.png
1123062_0003.png
1123062_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. maj 2012CivilkontoretInge Birgitte Møberg2012-0037-0010424185
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lovom ændring af våbenloven og lov om krigsmateriel m.v. (Civile bevæbne-de vagter på danske lastskibe m.v.) (L 116), som Folketingets Retsudvalghar stillet til justitsministeren den 25. april 2012. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lov om ændring af våbenloven

og lov om krigsmateriel m.v. (Civile bevæbnede vagter på danske last-

skibe m.v.) (L 116):

”For at sikre at brugen af den ændrede våbenlov minimeres ividest mulig omfang bedes ministeren redegøre for:- Hvilke initiativer vil regeringen tage for at sikre, at piratind-satsen bliver effektiv, så man undgår piratangreb fra f.eks.tidligere tilfangetagne, der står bag nye angreb med dertil hø-rende risiko for skibe, vagter og søfolk i området?- Hvor mange pirater den danske flåde har tilfangetaget sidenflåden startede sin indsats ved Afrikas Horn, herunder hvormange er strafforfulgt hhv. løsladt uden strafforfølgelse, her-under hvad baggrunden er for, at man ikke strafforfølger depågældende, der så bare laver nye piratangreb?- Om regeringen er enig med den socialdemokratiske for-svarsordfører, Bjarne Laustsen, der i påsken slog til lyd for atændre mandatet for indsatsen i området, så ”man i stedet af-væbner piraterne og lader dem sejle i stedet for at tage dem tilfange.”- Hvordan regeringen vil sikre danske søfolks strafferetligebeskyttelse, hvis de udsættes for piratangreb, herunder volde-lige overfald på danske skibe fra eksempelvis somaliske pira-ter?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra henholdsvis Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet, der ien fælles udtalelse bl.a. har oplyst følgende:”1.I overensstemmelse med den samlede danske pirateristra-tegi arbejder regeringen på en bred vifte af områder for at gøredet danske bidrag til de internationale bestræbelser på at be-kæmpe pirateri så effektiv som overhovedet muligt.Den danske indsats omfatter bl.a. støtte til kapacitetsopbygningi regionen. Regeringen godkendte i december 2011 Freds- ogStabiliseringsfondens program for Østafrika/Afrikas Horn,hvor der er afsat 215 millioner kr. over en fireårig periode fra2011 til 2014. Programmet har særligt fokus på at opbygge af-rikanske landes egne kapaciteter til at håndtere stabilisering,konfliktforebyggelse og herunder også anti-pirateriaktiviteterpå Afrikas Horn. Programmet indeholder bl.a. støtte til regio-nal maritim kapacitetsopbygning og støtte til FN´s indsats, derbl.a. omfatter uddannelse af anklagere og forsvarsadvokater,reform af politiet samt støtte til opførelse af fængsler.2
Herudover har regeringen truffet beslutning om fornyet udsen-delse af et maritimt flådebidrag til NATO’s Operation OceanShield fra medio oktober 2012 og ca. seks måneder frem samtudsendelse af et overvågningsfly, som efter NATO’s ønske vilindgå i operationen fra slutningen af august til slutningen afoktober 2012.Endvidere arbejder regeringen – i kraft af det danske formand-skab for den internationale juridiske arbejdsgruppe under deninternationale kontaktgruppe for pirateri ud for Somalias kyst –for at identificere praktiske løsninger på de juridiske udfor-dringer ved pirateribekæmpelse, herunder retsforfølgning ogafsoning. Retsforfølgning er således et væsentligt led i strate-gien for bekæmpelse af de somaliske pirater bl.a. for at sikre,at pirater ikke medvirker til nye pirateriangreb. Også den ind-sats, der består i at afskrække, afværge og afvæbne formodedepirater, bl.a. med det resultat at mange gidsler kan gå fri, er isig selv meget væsentlig. Det kan i øvrigt oplyses, at uansetom en formodet pirat ilandsættes eller overdrages til retsfor-følgning, overfører forsvaret alle oplysninger fremkommet iforbindelse med efterforskningen til INTERPOL, som indsam-ler oplysningerne i en global database. Herigennem sikres det,at såfremt en frigiven formodet pirat igen skulle blive standsettil søs – af den danske flåde eller af et andet land – og mis-tænkt for pirateri, vil grundlaget for en eventuel retsforfølgelsevære stærkere.

2.

Det kan oplyses, at de danske flådefartøjer siden starten påindsatsen ved Afrikas Horn har tilbageholdt 286 formodede pi-rater. Heraf er det lykkes at overdrage 41 til retsforfølgning. Itilfælde, hvor der ikke er sket retsforfølgning, har dette bl.a.skyldtes, at lande i regionen har afvist at modtage de tilbage-holdte, f.eks. under henvisning til utilstrækkelige beviser ellerud fra overvejelser om manglende kapacitet.Samtidig bør det som anført ovenfor anerkendes, at retsfor-følgning ikke er det eneste redskab, der skal fokuseres på. Denindsats, der består i at afskrække, afværge og afvæbne formo-dede pirater, bl.a. med det resultat at mange gidsler kan gå fri,er i sig selv meget vigtig. De danske fartøjers indsats gør der-for stor nytte – også i de situationer, hvor det ikke lykkes atretsforfølge og dømme alle tilbageholdte.

3.

Regeringen anser fortsat retsforfølgelse af formodede piratersom et centralt og væsentligt element i en effektiv anti-pirateriindsats. Selv om det i konkrete sager kan være vanske-ligt at retsforfølge alle mistænkte pirater, er der på nuværendetidspunkt fængslet over 1100 pirater i 20 lande verden over.Langsigtet arbejdes der fra dansk side meget aktivt på at sættelandene i regionen bedre i stand til selv at håndtere den udfor-3
dring, som pirateriet udgør, bl.a. gennem støtte til kystvagt ogbygning af ordentlige fængselsfaciliteter i Somalia og andrelande.”
4