Retsudvalget 2011-12
L 116
Offentligt
1123057_0001.png
1123057_0002.png
1123057_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
22. maj 2012CivilkontoretInge Birgitte Møberg2012-0037-0010413619
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lovom ændring af våbenloven og lov om krigsmateriel m.v. (Civile bevæbne-de vagter på danske lastskibe m.v.) (L 116), som Folketingets Retsudvalghar stillet til justitsministeren den 25. april 2012. Spørgsmålet er stillet ef-ter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov om ændring af våbenloven

og lov om krigsmateriel m.v. (Civile bevæbnede vagter på danske last-

skibe m.v.) (L 116):

”Bl.a. under henvisning til Danmarks Rederiforening, Rederi-foreningen af 2012, Søfartens Ledere, Maskinmestrenes For-ening og CO Søfart som mener, at man bør overveje at tilladepræcisionsvåben med en kaliber på 12,7 mm og uanset mini-sterens oprindelige svar til overnævntes høringssvar vil mini-steren da sikre dette fremover?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det fremgår af bemærkningerne til forslag til lov om ændringaf våbenloven og lov om krigsmateriel m.v. (Civile bevæbnedevagter på danske lastskibe m.v.) (L 116), at de civile bevæbne-de vagters våben skal bruges til selvforsvar i tilfælde af pirat-angreb, herunder til affyring af varselsskud mv. Det er på den-ne baggrund Rigspolitiets opfattelse, at de civile vagters våbenskal anvendes ved angreb, der er konstateret påbegyndt ellernært forstående.Af det fælles høringssvar af 2. marts 2012 til lovforslaget fraDanmarks Rederiforening, Rederiforeningen af 2010, Søfar-tens Ledere, Maskinmestrenes Forening og CO Søfart anføresdet i bilaget, første punkt, at blandt andet fordi visse typer afRocket Propelled Grenade (RPG) har en rækkevidde på over900 meter – mens en standardriffel har en rækkevidde på om-kring 300-400 meter – kan det overvejes at inkludere skydevå-ben på 12,7 millimeter, eventuelt med nærmere specificering aftype, således at blandt andet tungt maskingevær ikke tillades.Rigspolitiet skal hertil bemærke, at en Rocket Propelled Gre-nade (RPG) er et panserværnsvåben på størrelse med en ba-zooka, der affyrer raketter indeholdende en sprængladning.RPG’ere ses blandt andet anvendt mod let pansrede mål underkonflikten i Afghanistan.Da formålet med de bevæbnede vagter til søs er at forsvaredanske lastskibe mv. og personalet ombord fra påbegyndte el-ler nært forstående angreb, har det under denne forudsætningværet Rigspolitiets umiddelbare opfattelse, at anvendelse afvåben i kaliber 12,7 millimeter er unødvendigt kraftige og haren unødvendig rækkevidde i forhold til formålet.
2
Såfremt det imidlertid på baggrund af oplysningerne fra Dan-marks Rederiforening, Rederiforeningen af 2010, SøfartensLedere, Maskinmestrenes Forening og CO Søfart skønnesnødvendigt at kunne imødegå angreb fra eksempelvis RPG’eremed våben med en noget længere rækkevidde end standardrif-ler, giver det dog anledning til afklaring af en række forhold.Det vil således efter Rigspolitiets opfattelse blandt andet skulleafklares, hvorvidt det ved hjælp af kikkert mv. er muligt medtilstrækkelig sikkerhed at konstatere på en afstand af ca. 900meter, at et angreb fra et piratskib er iværksat eller nært fore-stående. Endvidere bør det nærmere klarlægges, hvorvidt kra-vene til de civile bevæbnede vagters uddannelse og træning ertilstrækkelig til, som skytter, at kunne udføre præcisionsskyd-ning på ca. 900 meter med en riffel i kaliber 12,7 millimeter.”Justitsministeriet kan i det hele henholde sig til udtalelsen fra Rigspolitietog skal i øvrigt bemærke, at de nærmere regler for brugen af civile, be-væbnede vagter på danske lastskibe, herunder tilladte våbentyper, påtæn-kes fastsat i bekendtgørelsesform, således at reglerne hurtigt og fleksibeltvil kunne ændres, hvis der måtte vise sig et behov herfor.
3