Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
S 729
Offentligt
940944_0001.png
940944_0002.png
940944_0003.png
940944_0004.png
FolketingetLovsekretariatetChristiansborg1218 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
7. januar 2011Lovteknikkontoret2010-790-0736MAR40732
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S 729, som medlem af Folke-tinget Carina Christensen (KF) har stillet til justitsministeren den 14. de-cember 2010.
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. S 729 fra medlem af Folketinget Carina Christensen

(KF):

”Finder ministeren det hensigtsmæssigt, at en forælder medet handicappet barn under 18 år med formue administreret afstatsforvaltningen, ikke længere kan få udbetalt midler fradenne formue, når barnet fylder 18 år?”

Svar:

1.

Justitsministeriet kan oplyse, at afgørelsen i den konkrete sag, som eromtalt i begrundelsen for spørgsmålet, er påklaget til Justitsministeriet(Civilstyrelsen), der endnu ikke har truffet afgørelse om klagen.

2.

Justitsministeriet kan imidlertid generelt oplyse, at reglerne om vær-gemål findes i værgemålsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1015 af 20. au-gust 2007.Det fremgår af værgemålslovens § 1, stk. 1, at børn og unge under 18 år,der ikke har indgået ægteskab, er mindreårige og dermed umyndige. Formindreårige er indehaveren af forældremyndigheden værge. Er der fællesforældremyndighed, er indehaverne begge værger, jf. værgemålslovens §2.For personer, der er fyldt 18 år, kan der iværksættes værgemål. Efterværgemålslovens § 5 kan der iværksættes værgemål for den, der på grundaf sindssygdom, herunder svær demens, eller hæmmet psykisk udviklingeller anden form for alvorligt svækket helbred er ude af stand til at vare-tage sine anliggender, hvis der er behov for det.Det fremgår af værgemålslovens § 25, stk. 2, 1. pkt., at værgen skal sørgefor, at den umyndiges indtægter anvendes til gavn for den pågældende.Endvidere fremgår det af § 25, stk. 2, 2. pkt., at forældre som værger kananvende barnets indtægter til dets underhold i passende omfang og underhensyntagen til deres og barnets stilling.Reglen i § 25, stk. 2, 2. pkt., om, at forældre kan anvende barnets indtæg-ter, er begrundet i forældrenes forsørgelsespligt over for deres mindreåri-ge børn, jf. §§ 13-14 i lov om børns forsørgelse. Det fremgår af betænk-ning nr. 1247/1993 om værgemål, s. 253, at der bør udvises en vis rum-melighed, så der også kan tages hensyn til, at barnets opdragelse og ud-2
dannelse i overensstemmelse med dets egne økonomiske kår kan indebæ-re visse forøgede udgifter for forældrene, f.eks. til bolig og daglige for-nødenheder. Har forældrene selv indtægter nok, kan de ikke anvendebarnets indtægter til deres egne fornødenheder. Bestemmelsen åbner så-ledes en vis – om end begrænset – mulighed for, at barnets indtægter kanforbedre familiens almindelige levevilkår.En tilsvarende regel om anvendelse af indtægter findes ikke for forældre,som er værger for deres voksne børn, idet forældrene ikke har forsørgel-sespligt, når barnet er fyldt 18 år.Det bemærkes endvidere, at der med statsforvaltningens godkendelse kanydes gaver af indtægten, jf. bekendtgørelse nr. 927 af 5. september 2006om værgemål. Godkendelse kræves dog ikke, hvis gaven har en ubetyde-lig værdi. Spørgsmålet om, hvorvidt en gave er ubetydelig eller ej, af-hænger af en konkret vurdering, som bl.a. baseres på størrelsen af de ind-tægter og udgifter, personen under værgemål har, hvem gaven skal givestil samt baggrunden herfor.

3.

Med statsforvaltningens godkendelse er der mulighed for at forbrugeaf formue, der er omfattet af et værgemål, jf. værgemålslovens § 39.Denne bestemmelse gælder både for mindreårige og for voksne underværgemål.Praksis for at godkende formueforbrug er dog forskellig afhængig af, ommidlerne tilhører en mindreårig eller voksen under værgemål.Forældre kan som værger for deres mindreårige børn og unge ikke få fri-givet formue til dækning af almindelige forsørgelsesudgifter som f.eks.bolig, mad, tøj og fritidsaktiviteter. Dette skyldes, at forældre har forsør-gelsespligt over for deres børn, hvorfor de som udgangspunkt selv skalbetale sådanne udgifter. Der kan dog undtagelsesvis frigives formue pågrund af forældrenes dårlige økonomi. Afgørelse herom træffes på bag-grund af en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde, hvor der bl.a. kanlægges vægt på oplysninger om barnets økonomiske og personlige for-hold.Anderledes stiller det sig, hvis der er tale om frigivelse af formue, dertilhører voksne under værgemål. Udgangspunktet er her, at en ansøgningherom imødekommes, såfremt den pågældende må antages at få glædeog fornøjelse af det, der søges om frigivelse af formue til. Også her træf-3
fes afgørelsen på baggrund af en konkret vurdering i hvert enkelt tilfæl-de, hvor der bl.a. kan lægges vægt på størrelsen af formuen og indtægter-ne samt oplysninger om den pågældendes alder, eventuelle sygdomme ogandre personlige forhold, samt hvad pengene skal anvendes til.
4