Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 84 Bilag 5
Offentligt
935668_0001.png
935668_0002.png

Mentor Tax Accounting SMBA

SkatteudvalgetATT: Thea HalseFolketingetMaster of Tax LawThorbjørn K.K. HenriksenKøbenhavn:Center Boulevard 52300 København VTelefon: +45 70 20 83 68E-mail: [email protected]Date: 16. december 2010
Vedr. Høring af L 84
Skattefri virksomhedsomdannelse til udenlandsk selskab:I L84 § 9 er det tilkendegivet, at der nu sker en udvidelse af de selskaber, der kan være modtagendeselskab i en skattefri virksomhedsomdannelse.Udvidelsen sker medsamtlige udenlandskeselskaber omfattet af artikel 3 i direktiv 2009/133/EF(fusionsdirektivet).Det betyder, at udenlandske interessentskaber, kommanditselskaber, andelsselskaber, foreninger mv. kanvære modtagende selskab i en skattefri virksomhedsomdannelse – blot de beskattes som et aktieselskab ien medlemsstat.En Japansk forening, der bliver skattemæssigt hjemmehørende i Sverige og aktiebeskattes i Sverige, kansåledes være modtagende selskab i en skattefri virksomhedsomdannelse.Når man taler om danske juridiske enheder, så er det kun aktie- og anpartsselskaber, der kan gøre sigfortjent til at være modtagende selskab i en skattefri omdannelse, men når det er udenlandske juridiskeenheder, så er det revl og krat.Set i det lys er det besynderligt, at danske SMBA-selskaber ikke kan være modtagende selskab i enskattefri virksomhedsomdannelse.Jeg har fuld forståelse for, at der ikke må ske formueforskydning, men det behøver heller ikke at ske.Hvis et dansk I/S med to ejere – hver 50 % - omdanner til et dansk SMBA-selskab, så sker der ikkeformueforskydning.
Master Of Tax LawCopenhagen Business School
Man skriver videre:”De udenlandske selskaber, der således foreslås omfattet af virksomhedsomdannelsesloven, sidestillesogså i andre sammenhænge med danske aktie- og anpartsselskaber. Eksempelvis sidestilles de pågældendeudenlandske selskaber med danske aktie- og anpartsselskaber i relation til fusionsskattelovens regler.”Men er det ikke allrede således i dag, jf. EU-retten. I ligningsvejledningen afsnit S.D.1.12.2 hedder det irelation til spørgsmålet om, hvornår et selskab er ubegrænset skattepligtigt til Danmark:“Ved »et dansk selskab« forstås ifølge forarbejderne et dansk aktie- eller anpartsselskab. Udenlandskeselskaber, der i kraft af, at ledelsens sæde er placeret i Danmark, er fuldt skattepligtige her i landet imedfør af SEL § 1, stk. 6, sidestilles med danske aktie- eller anpartsselskaber, når de opfylderbetingelserne for at være »et selskab i en medlemsstat«.”Anpartsselskaber kan sagtens formulere sine vedtægter, så de svarer til SMBA-selskaber. F.eks. er derintet i vejen for, at man i et ApS skriver, at overskud og stemmeret skal fordeles ligeligt – uansetstørrelsen af indskud.Anpartsselskaber, der formulerer sine vedtægter på samme måde som SMBA-selskaber, skal de sidestillesmed SMBA-selskaber i relation til skattefri virksomhedsomdannelse?
************
Med venlig hilsen
Thorbjørn K.K. HenriksenMaster of Tax Law
2