L 90 Forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Dna-profil-register.

(Frist for sletning af oplysninger om dna-profiler vedrørende sigtede, men ikke dømte personer).

Af: Justitsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 16-12-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 26-01-2010
Betænkning afgivet 16-03-2010
2. behandlet/direkte til 3. behandling 08-04-2010
3. behandlet, vedtaget 15-04-2010
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Med loven indføres en tidsfrist for, hvor længe der i dna-profil-registeret må registreres oplysninger om dna-profiler af personer, der har været sigtet, men som ikke er blevet dømt, fordi de f.eks. er blevet frifundet.

Baggrunden for lovforslaget var en dom afsagt af Menneskerettighedsdomstolen i 2008. Domstolen fandt, at Storbritannien havde krænket artikel 8 i den europæiske menneskerettighedskonvention om ret til respekt for privatlivet og familielivet ved sin håndtering af dna-profiler. Menneskerettighedsdomstolen kom med en række generelle, mere principielle betragtninger om opbevaring af dna-profiler, celleprøver og fingeraftryk.

Slettereglerne i lov om Det Centrale Dna-profil-register ændres, så oplysninger om en dna-profil skal slettes 10 år efter f.eks. frifindelse eller afgørelse om påtaleopgivelse.

Efter de hidtil gældende danske regler kunne oplysninger om dna-profiler eller fingeraftryk som udgangspunkt opbevares, indtil den registrerede fyldte 80 år, uanset om der var tale om en dna-profil eller et fingeraftryk, der stammede fra en person, som var dømt, eller fra en person, der havde været sigtet, men senere var blevet frifundet.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 94 stemmer (V, S, SF, KF, RV, EL og Christian H. Hansen (UFG)) mod 17 (DF).