Retsudvalget 2009-10
L 90
Offentligt
802268_0001.png
802268_0002.png
802268_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. februar 2010Lovafdelingen2009-730-0961LOJ42388
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 11 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om Det Centrale Dna-profil-register (Frist for sletningaf oplysninger om dna-profiler vedrørende sigtede, men ikke dømte per-soner) (L 90) som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 28. januar 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lise Von See-len (S).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 11 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af lov om Det Centrale Dna-profil-register (Frist for

sletning af oplysninger om dna-profiler vedrørende sigtede, men ikke

dømte personer) (L 90):

”Er det ministerens hensigt at de administrative regler for cel-lemateriale og fingeraftryk, udarbejdes med en sammenligne-lig tidshorisont, i forhold til de ti år i forslag om opbevaringaf DNA?”

Svar:

Som det fremgår af lovforslagets bemærkninger, vil Justitsministeriet,hvis lovforslaget vedtages, efter drøftelse med bl.a. Rigspolitiet fastsættenærmere regler om opbevaring mv. af celleprøver (biologisk materiale),der har dannet grundlag for oplysninger om en dna-profil, og af fingeraf-tryk.Det fremgår endvidere, at reglerne om fingeraftryksregistret forventesudformet med udgangspunkt i den gældende administrative praksis, samtat der herudover vil blive fastsat regler om, at fingeraftryk ikke må opbe-vares i mere end 10 år efter en frifindelse eller påtaleopgivelse mv., sva-rende til, hvad der efter lovforslaget vil gælde for oplysninger om dna-profiler.For så vidt angår opbevaring af celleprøver fremgår det, at reglerne lige-ledes forventes udformet med udgangspunkt i den gældende praksis,hvorefter materialet opbevares, så længe en til materialet tilsvarende dna-profil er registreret i dna-profil-registret. Datatilsynet har i forbindelsemed høringen over udkastet til lovforslag bl.a. peget på en række væsent-lige hensyn til beskyttelse af personoplysninger, som efter tilsynets opfat-telse bør indgå ved fastlæggelsen af perioden for opbevaring af celleprø-ver, der har dannet grundlag for oplysninger om en dna-profil i dna-profil-registret. Justitsministeriet vil drøfte disse spørgsmål nærmere medbl.a. Rigspolitiet og Datatilsynet i forbindelse med udarbejdelsen af defremtidige regler om opbevaring af celleprøver med henblik på fastsæt-telse af regler om opbevaring og destruktion af biologisk materiale, somligger inden for rammerne af persondatalovens regler om beskyttelse afpersonoplysninger. Der vil dog i intet tilfælde blive tale om at overskridefristen på 10 år for opbevaring af oplysninger vedrørende sigtede, men2
ikke dømte personer, som efter lovforslaget vil gælde for dna-profiler ogsom tilsvarende forventes fastsat for fingeraftryk.Der henvises i øvrigt til pkt. 4.2. de almindelige bemærkninger til lov-forslaget.
3