Skatteudvalget 2009-10
L 63 Bilag 5
Offentligt
765322_0001.png
765322_0002.png
765322_0003.png
765322_0004.png
765322_0005.png
Afgift på naturgasProduktion af naturgas på M/R-stationerBeskrivelse af behandlingen af gassenKort beskrevet kommer naturgassen fra Nordsøen eller Tyskland. Energinet.dk har detoverordnede gasnet i Danmark, mens de fire regionale selskaber ”overtager” naturgassennår den skal fordeles til slutbrugerne.Når gassen kommer til Danmark, indeholder gassen - ligesom råolie - urenheder. Der skerderfor en rensning i forskellige filtre samt udskillelse af vand, ligesom der tilsættesodurant.På M/R-stationerne anvendes der gas til opvarmning af gassen. Opvarmningen sker ved, atgassen løber gennem tynde rør. Rørene er i en beholder, hvor der er varmt vand. Formålmed opvarmningen af naturgassen i M/R-stationerne er:1. Undgå at naturgassen fryser til is når gassen skal trykreguleres.2. Undgå vand i naturgassen.3. Endvidere sker der som nævnt en rensning/filtrering i M/R-stationerne.Når gasen kommer fra Nordsøen, er der et tryk på naturgassen på mellem 150 og 200 bar. Idet overordnede net er der typisk en trykreduktion fra 80 bar til omkring 30 - 35 bar, mensde regionale naturgasselskaber reducerer trykket fra 30 - 35 bar og ned til det tryk, somkunden ønsker. Det laveste tryk er til private husholdninger, hvor trykket er på 0,1 bar.På en MR-station er der typisk to lokaler. I det ene lokale er alt udstyret til behandling afnaturgassen, mens gasfyret er placeret i det andet lokale. Varmen fra fyret ledes direktegennem væggen ind til lokalet, hvor gasbehandlingen foregår. Placeringen skyldes, at nårfyret starter, er der en risiko for, at der opstår en gnist, som kan medføre en eksplosion,hvis der er gas i lokalet.Fremstilling af produkterHvis der ikke foretages rensning og en opvarmning af naturgassen, kan naturgassen ikkeanvendes af forbrugerne. Så længe naturgassen ikke kan forbruges af kunderne er gassenikke færdigproduceret.Hvis man sammenligner M/R-stationer og fremstilling af gas med raffinaderier ogolieprodukter, kan også sige, at olien er fremstillet, når olien pumpes op af Nordsøen.Ved fremstilling af olie, er man ikke i tvivl om, at olien er først fremstillet, når den skalsælges til kunden.
EksempelHvis man på et raffinaderi har et olieprodukt som kan anvendes til fyringsformål, men derom sommeren er behov for et produkt til autodiesel, vil man på raffinaderiet ændreproduktet, så det kan sælges som autodiesel.Selvom man havde produceret et produkt (til fyringsformål) vil man aldrig fremføre, atændring af et olieprodukt ikke er fremstilling af et olieprodukt.NaturgasFor naturgas må det være det samme. Først når man sælger naturgassen til kunderneophører fremstilling af naturgas. Derfor skal gasforbrug på M/R-stationerne ikke belastesmed afgift.ArgumenterBestemmelsen om tung proces er en godtgørelsesbestemmelse, hvorimod artikel 21, stk. 3,i Energibeskatningsdirektivet er en fritagelsesbestemmelse og derfor har meget længererækkevidde end reglerne for tung proces, idet der klart fremgår, atforbrugafenergiprodukterpå et område,som ejes af en virksomhed, der producerer et tilsvarendeenergiprodukt, ikke udløser afgift.Det fremgår således ikke af direktivet, at forbruget skal være anvendt til direktefremstilling (som er tilfældet ved tung proces), men alene at energiproduktet skal væreanvendt på virksomhedens område til fremstilling af et tilsvarende produkt.Skatteministeren har i et svar til Skatteudvalget den 5. december 1995 har udtalt:”… Energi anvendt til fraførsel af olieprodukter fra den sidsteforarbejdningsproces til sådanne tanke mv. vil være omfattet af procesbeskrivelsen.Det gælder også energi anvendt til komprimering af gas fra raffineringsprocessensåsom butan eller propan, der tilføres lagertanke.”Heraf fremgår det, at man, med hensyn til tung proces, anser energi anvendt i forbindelsemed trykregulering som anvendt til produktion af et energiprodukt. Det må i denforbindelse være underordnet, om det er op- eller nedregulering af tryk.Når lovgiver i forbindelse med bestemmelserne om tung proces mener, at energi anvendttil trykregulering er direkte anvendt ved fremstilling af et energiprodukt, er hævning ogsænkning af trykket i M/R-stationer omfattet af artikel 21, stk. 3 iEnergibeskatningsdirektivet og dermed fritaget for afgift.Ved at sammenligne med andre energiformer vil vi belyse, hvornår der sker produktion afet energiprodukt.
2
ElektricitetElektricitet bliver produceret på kraftvarmeværker mv.Elektricitet kan dog ikke ligesom olie afhentes af forbrugerne. Det skyldes dels, atelektricitet ikke kan fyldes på tank mv., og dels at elektriciteten ved kraftværkerne har forhøj spænding (400 kV), og forbrugerne typisk kun skal have en spænding på 230 volt.Elektriciteten sendes derfor i ledninger til den resterende del af produktionsanlægget -nemlig transformatorstationernePå transformatorstationerne sker der en omformning af elektriciteten således, atelektriciteten kan anvendes af forbrugerne. Det vil sige, at energiproduktet bliver salgbar tilforbrug.Det elforbrug, der er i transformatorstationer til omformning af spændingen påelektriciteten, anses som forbrug til fremstilling af elektricitet. Det kan f.eks. væreventilation mv.Ved fremstilling af olieprodukter til forbrugere har man samlet olieproduktionen et sted,men man ved fremstilling af elektricitet har opsplittet produktionsanlægget således, atenergiproduktet til forbrugerne først er færdig, når energiproduktet har været igennemfremstilling flere steder i landet.Ved elproduktion skal der ikke betales afgift af tab og forbrug ved transformering påtransformatorstationer.NaturgasFor naturgas er situationen tilsvarende som ved elektricitet, idet man ikke kan se og røreved energiproduktet. Naturgassen bliver ligesom el leveret direkte til ”døren”.Når naturgassen kommer ”i land”, kan den ikke bruges af forbrugerne.Naturgasselskaberne kan ikke sælge gas med 80 bar eller med et tryk på 30 bar. Ved salgtil almindelige villaforbrugere er gastrykket 0,1 bar.Ved elektricitet kan man ikke levere elektricitet med 400 kV til forbrugere. Ligeledes kangasselskaberne ikke levere naturgas med 10, 20 eller 80 bar.Når vi nu skal bruge samme termer som for andre energiformer, er naturgassen såledesikke fremstillet, før gassen er klar til forbrugerne.Det forbrug af naturgas, der er fra naturgassen kommer i land, og indtil gassen er klar tillevering til kunderne, er således forbrug ved fremstilling af naturgas.
3
Hvis man leverer naturgas med højt tryk, vil en Nm3naturgas alene fylde en mikroskopiskdel af, hvad en Nm3fylder ved 0,1 bar. Alene herved er der stor forskel på den gas, der er inaturgasnettet inden M/R-stationerne og efter M/R-stationerne.Naturgasselskaberne har ligesom elselskaberne flyttet en del af produktionsanlægget tilforskellige steder i landet. Forbruget af naturgas er således stadig på naturgasselskabernesområde og bliver anvendt til produktion af naturgas.Andre argumenterLovbemærkningerne til lov 463 af 9. juni 2004Af lovbemærkningerne til lov nr. 462 af 9. juni 2004 (L 210) fremgår, at der ikke skalbetales afgift af energi, der anvendes til produktion af et tilsvarende energiprodukt. Tosteder nævnes ”naturgas til naturgas”.Det er vores opfattelse, at ”naturgas til naturgas” betyder, at produktionen af naturgasforegår indtil energiproduktet kan leveres til forbrug. Naturgassen er positivt nævnt ibemærkningerne sammen med kul. Hvis ikke forbrug af naturgas i M/R-stationer skullevære omfattet, kunne lovgiver i lov bemærkningerne blot have nævnt olie eller elektricitet.Det fremgår videre af bemærkningerne til lovforslaget, at gasforbruget til produktion afnaturgas allerede er fritaget for energiafgift. Den 1. januar 2005 blev dette udvidet til ogsåat omfatte en fritagelse for CO2-afgift.Da lov nr. 462 af 9. juni 2004 blev indført, blev der også indført, at el forbrugt tilproduktion af el ikke skal belastes med afgift. Dette gælder også elektricitet forbrugt til atopretholde muligheden for at producere el.EnergibeskatningsdirektivetDet fremgår af Energibeskatningsdirektivet artikel 21, nr. 3, at anvendelsen af naturgas pået område, hvor der produceres naturgas, ikke er en afgiftsudløsende begivenhed.Af Energibeskatningsdirektivet artikel 21, nr. 3, fremgår det af sidste punktum, at der skalafregnes afgift af energi anvendt til køretøjer. I direktivet nævnes det således positivt,hvornår der ikke et tale om produktion af et tilsvarende energiprodukt. Ved udformning afdirektivet har man haft til hensigt at fritage alt forbrug, der anvendes ved produktion af ettilsvarende energiprodukt for afgift, indtil det tidspunkt, produktet er salgbart og kanleveres til forbruger.Naturgas har ikke en brugbar form, før der har været igennem flere M/R-stationer.
4
DobbeltbeskatningHensigten med direktivet og lovbestemmelsen er, at man vil forhindre dobbeltbeskatningaf energiprodukterne. Hvis der skal betales afgift af forbrug i M/R-stationer, vil der i højgrad blive tale om en dobbeltbeskatning.
Skatteafdelingen den 26. november 2009.
Ivan IbsenPartner
Sebastian HoueCand.merc.jur.
5