Skatteudvalget 2009-10
L 21
Offentligt
750511_0001.png
750511_0002.png
J.nr. 2009-411-0023Dato: 2. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 21 -Forslag til Lov om ændring af lov om beskatning af indkomst i forbin-delse med kulbrinteindvinding i Danmark(Overdragelse af licensandelemod betaling af fremtidige efterforskningsomkostninger, finansielle ind-tægter m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 9 af 21. oktober 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 9:

Hvad er situationen for sælgeren (selskab A), hvis køberen (selskab B) går konkurs i f.eks.år 2, uden at de overdragne efterforskningsudgifter er afholdt?

Svar:

Konsekvenserne for sælgeren (selskab A) af køberens (selskab B) konkurs afhænger af,hvilke konsekvenser konkursen har for det aftalte efterforskningsprogram.Hvis efterforskningsprogrammet gennemføres på trods af konkursen - enten af konkursboeteller en tredjemand, der overtager selskab B’s rettigheder og forpligtelser i relation til detteselskabs licensandel – har konkursen ikke umiddelbart konsekvenser for selskab A.Hvis konkursen derimod indebærer, at det i år 2 kan konstateres, at efterforskningspro-grammet må opgives (og selskab A ikke kompenseres herfor) indebærer den foreslåede re-gel i kulbrinteskattelovens § 4, stk. 3, 2. pkt., at fortjenesten ved overdragelsen i forbindelsemed aftalen om ”farm out” skal medregnes til indkomstopgørelsen i år 2.Samtidig ophører den løbende ydelse (afholdelse af fremtidige efterforskningsomkostnin-ger), som var selskab A’s betaling i forbindelse med aftalen om ”farm out”. Den løbendeydelse beskattes efter reglerne ligningslovens § 12 B. I henhold til ligningslovens § 12, B,stk. 4, kan der ved ophør af den løbende ydelse fradrages et beløb svarende til forskellenmellem fortjenesten ved overdragelsen i forbindelse med aftalen om ”farm out” og de fak-tisk modtagne løbende ydelser.Hvis selskab A som følge af selskab B’s konkurs ikke modtager eller har modtaget nogenløbende ydelser overhovedet, fører ligningslovens § 12 B således til, at selskab A får et fra-drag svarende til den skattepligtige fortjeneste ved overdragelsen i forbindelse med aftalenom ”farm out”.Anvendes eksemplet fra lovforslagets bemærkninger skal fortjenesten på 20 mio. kr. såle-des medregnes ved indkomstopgørelsen i år 2. Da der imidlertid samtidig er et fradrag på20 mio. kr. efter reglerne i ligningslovens § 12 B bliver der samlet set ingen påvirkning afindkomstopgørelsen for selskab A som følge af selskab B’s konkurs.Lovforslaget fører i ovennævnte situation til, at fortjenesten og fradraget medregnes vedindkomstopgørelsen i samme indkomstår (år 2). Efter gældende regler skal fortjenestenmedregnes ved indkomstopgørelsen ved indgåelsen af aftalen om ”farm out” (år 0), mensfradraget gives ved indkomstopgørelsen i år 2.
Side 2