Skatteudvalget 2009-10
L 21
Offentligt
750508_0001.png
750508_0002.png
750508_0003.png
J.nr. 2009-411-0023Dato: 2. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 21 -Forslag til Lov om ændring af lov om beskatning af indkomst i forbin-delse med kulbrinteindvinding i Danmark(Overdragelse af licensandelemod betaling af fremtidige efterforskningsomkostninger, finansielle ind-tægter m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 8 af 21. oktober 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 8:

Hvad sker der, hvis sælgeren (selskab A) går konkurs/lukker inden de 3 år er gået, f.eks. i år 1efter overdragelsen?

Svar:

Hvis sælgeren går konkurs/lukker inden de 3 år er gået, vil konkursboet/sælgeren alt andetlige afhænde den resterende licensandel – enten til køberen (selskab B) i den tidligere”farm out” eller til tredjemand. Der vil i den forbindelse ske en opgørelse og beskatning affortjenesten ved overdragelsen i forbindelse med aftalen om ”farm out”, jf. nedenfor.Den resterende licensandel vil være mere værd end en ”almindelig” licensandel, fordi defremtidige efterforskningsomkostninger vedrørende den resterende ejerandel helt eller del-vist skal afholdes af selskab B i henhold til den tidligere ”farm out”. Den del af vederlagetfor den resterende licensandel, som er betaling for, at fremtidige efterforskningsomkostnin-ger vedrørende andelen er afholdt, skal behandles som afståelse af den løbende ydelse, somudgjorde sælgerens vederlag i forbindelse med den tidligere ”farm out”.De efterforskningsomkostninger, som den skattepligtige var forpligtet til at afholde vedrø-rende den resterende licensandel, anses herefter for afholdt i henhold til den foreslåede re-gel i kulbrinteskattelovens § 4, stk. 3, 2. pkt., og fortjenesten ved overdragelsen i forbindel-se med aftalen om ”farm out” beskattes derfor også i forbindelse med overdragelsen af denresterende licensandel.Som beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget sker beskatningen af den løbende ydelse(afholdelse af fremtidige efterforskningsomkostninger), som sælgeren i en ”farm out” mod-tager, efter ligningslovens § 12 B. Det indebærer, at den løbende ydelse kapitaliseres vedaftalens indgåelse. Denne værdi anvendes som afståelsessum ved opgørelsen af den skatte-pligtige fortjeneste ved afståelse af licensen. De løbende ydelser bliver først skattepligtige, idet omfang de samlede løbende ydelser overstiger den kapitaliserede værdi, der blev an-vendt som afståelsessum.Beskatningen kan illustreres med udgangspunkt i det eksempel, som er angivet i lovforsla-get:I eksemplet overdrager selskab A i 2010 60 pct. af licensen til B A/S, som til gengæld for-pligter sig til at gennemføre et efterforskningsprogram til 50 mio. kr. Anskaffelsessummenfor licensen er 0. Overdragelsessummen udgør 20 mio. kr. svarende til den kapitaliseredeværdi af de efterforskningsomkostninger, som B A/S forpligter sig til at afholde vedrørendeA A/S's resterende ejerandel, dvs. 40 pct. af 50 mio. kr.
Side 2
I 2011 - inden efterforskningsprogrammet er begyndt – sælger selskab A de resterende 40pct. af licensen til tredjemand for 22 mio. kr. Heraf udgør 20 mio. kr. værdien af, at defremtidige efterforskningsomkostninger afholdes af selskab BDe skattemæssige konsekvenser for selskab A ved afståelsen i 2011 er herefter følgende:Fortjenesten på 20 mio. kr. fra indgåelsen af aftalen om ”farm out” i 2010 skal medregnestil den skattepligtige indkomst.Salget af den resterende ejerandel i 2011 indebærer, at der skal medregnes en fortjeneste på2 mio. kr. til den skattepligtige indkomst.Den resterende del af vederlaget ved salget i 2011 - 20 mio. kr. – behandles efter reglerne iligningslovens § 12 B om løbende ydelser. Da vederlaget svarer præcis til den kapitalisere-de værdi af efterforskningsomkostningerne, som blev fastlagt ved aftalen om ”farm out” i2010, påvirker vederlaget ikke den skattepligtige indkomst.Samlet set skal selskab A således medregne 22 mio. kr. til den skattepligtige indkomst i2011, hvor den resterende ejerandel afstås.
Side 3