Skatteudvalget 2009-10
L 21
Offentligt
750489_0001.png
750489_0002.png
J.nr.Dato: 2. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 21 - Forslag til Lov om ændring af lov om beskatning af indkomst iforbindelse med kulbrinteindvinding i Danmark (Overdragelse af licens-andele mod betaling af fremtidige efterforskningsomkostninger, finansiel-le indtægter m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 3 af 21. oktober 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål:

Det ønskes oplyst, hvorledes der forholdes med koncessions-/licensrettigheder, hvis kon-cessions-/licenshaveren går konkurs.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, der har svaret følgende:
” En tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter meddeles altid til mindst to sel-skaber i forening. Det beror på, at Nordsøfonden, der varetager statsdeltagelsen på 20 %,automatisk deltager i alle tilladelser, der er meddelt fra 2005. Tidligere deltog DONG E&Pautomatisk med en andel på 20 %. Meget ofte er der imidlertid flere end to selskaber, derdeltager i en tilladelse. De deltagende selskaber hæfter solidarisk for opfyldelsen af forplig-telser overfor staten i henhold til tilladelsen og for erstatningskrav i medfør af undergrunds-lovens § 35, hvoraf det fremgår, at rettighedshaveren skal erstatte skader, der forvoldes vedden i henhold til tilladelsen udøvede virksomhed, selv om skaden er hændelig. Hvis et af dedeltagende selskaber i en tilladelse går konkurs, hæfter de øvrige selskaber derfor for for-pligtelserne i henhold til tilladelsen.Hvis en eller flere af indehaverne af en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrin-ter går konkurs, kan Energistyrelsen i øvrigt tilbagekalde tilladelsen. En sådan tilbagekal-delse af tilladelsen fritager ikke rettighedshaveren for opfyldelsen af de forpligtelser, derpåhviler denne i medfør af lovgivningen, tilladelsen eller andre fastsatte bestemmelser, vil-kår eller påbud. Såfremt arbejdsprogrammet for tilladelsen ikke er udført, skal indehaverenaf tilladelsen, medmindre Energistyrelsen meddeler dispensation herfra, til statskassen beta-le et beløb svarende til, hvad opfyldelsen af forpligtelserne ville have kostet. Ved beløbetsfastsættelse henses til de udgifter, som det ville medføre at lade andre udføre arbejderne forstaten på tidspunktet for tilladelsens tilbagekaldelse.”
Jeg kan henholde mig til Energistyrelsens svar.
Side 2