Skatteudvalget 2009-10
L 21
Offentligt
758411_0001.png
758411_0002.png
J.nr. 2009-411-0023Dato: 17.11.09
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 21 -Forslag til Lov om ændring af lov om beskatning af indkomst i forbin-delse med kulbrinteindvinding i Danmark(Overdragelse af licensandelemod betaling af fremtidige efterforskningsomkostninger, finansielle ind-tægter m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 24 af 12. november 2009. Spørgsmåleter stillet efter ønske af Nick Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 24:

I forlængelse af svaret på spørgsmål 8 bedes ministeren redegøre for den situation der op-står, hvis det allerede efter det første års efterforskning efter "farm out" viser sig, at der ikkeer nogen chance for at finde olie eller gas og firmaet (firma A) derfor lukker og slukker,altså uden at der er midler i konkursboet. Hvad bliver der så af den skat, der skulle være be-talt, efterhånden som firma B gennemfører sin efterforskning?

Svar:

Der bliver ikke nogen skat at betale, fordi den skattepligtige fortjeneste ved indgåel-sen af aftalen om ”farm out” og fradraget for den løbende ydelse i form af afholdelse affremtidige efterforskningsomkostninger - i overensstemmelse med forslagets formål - hen-føres til samme indkomstår.Uden lovforslaget ville firma A skulle indtægtsføre en skattepligtig fortjeneste ved indgåel-sen af aftalen om ”farm out” (år 0) og i konkursåret (år 1) kunne fradrage et tilsvarende be-løb, som med stor sandsynlighed ikke ville kunne anvendes til fradrag i anden kulbrinte-indkomst.Det er denne risiko for først at betale kulbrinteskat af fortjenesten og derefter stå med etunderskud, som ikke kan anvendes, der virker som en barriere for, at især små aktører, derefterforsker i den danske undergrund, inddrager mere kapitalstærke partnere som led i enaftale om ”farm out”. Det kan således i praksis være vanskeligt for parterne at indrette sigsådan, at efterforskningen gennemføres i samme indkomstår, som aftalen om ”farm out”indgås.I den skitserede situation indebærer forslaget følgende påvirkning af den skattepligtige ind-komst for firma A:I konkursåret (år 1) skal firma A indtægtsføre fortjeneste svarende til de efterforsknings-omkostninger, som firma B som led i aftalen om ”farm out” har afholdt i år 1 vedrørendefirma A’s resterende ejerandel. Firma A har samtidig fradrag for de pågældende efterforsk-ningsomkostninger.Når det i år 1 kan konstateres, at efterforskningsprogrammet må opgives, indebærer den fo-reslåede regel i kulbrinteskattelovens § 4, stk. 3, 2. pkt., at den resterende fortjeneste vedoverdragelsen i forbindelse med aftalen om ”farm out” skal medregnes til indkomstopgø-relsen i år 1.Samtidig ophører den løbende ydelse (afholdelse af fremtidige efterforskningsomkostnin-ger), som firma A blev berettiget til i forbindelse med aftalen om ”farm out”. Ved ophør afden løbende ydelse kan firma A fradrage et beløb svarende til forskellen mellem fortjene-sten ved overdragelsen i forbindelse med aftalen om ”farm out” og de faktisk modtagne lø-bende ydelser.
Side 2