Skatteudvalget 2009-10
L 21
Offentligt
750447_0001.png
750447_0002.png
750447_0003.png
J.nr. 2009-411-0023Dato: 2. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 21 -Forslag til Lov om ændring af lov om beskatning af indkomst i forbin-delse med kulbrinteindvinding i Danmark(Overdragelse af licensandelemod betaling af fremtidige efterforskningsomkostninger, finansielle ind-tægter m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 11 af 21. oktober 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 11:

Idet der henvises til bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser, til § 1, nr. 1 og 2,ønskes det oplyst, hvornår et overskud, der forbliver i den juridiske enhed, betragtes somgeninvesteret i kulbrintevirksomheden og hvornår det betragtes som investeret i finansielleaktiver uden direkte tilknytning til kulbrintevirksomheden.

Svar:

Der kan ikke siges noget præcist om, hvornår overskuddet forbliver i kulbrintevirksomhe-den – bortset fra de åbenbare tilfælde, hvor overskuddet eksempelvis anvendes til at købedriftsaktiver, der anvendes til kulbrinteindvinding.Hvis overskuddet forbliver i virksomheden, beskattes afkastet heraf på samme måde somanden indkomst fra virksomheden. I relation til lovforslaget er spørgsmålet, i hvilket om-fang likvide midler og fordringer mv. skal henføres til kulbrintevirksomheden, således atrenteindtægter og kursgevinster m.v. skal medregnes til kulbrinteindkomsten.Vurderingen foretages på samme måde som ved vurderingen af hvilke aktiver, der er knyt-tet til et udenlandsk selskabs ”almindelige” virksomhed gennem et fast driftssted i Dan-mark. Allokeringen af renteindtægter og kursgevinster har her betydning for, om Danmarkkan beskatte indtægterne som en del af indkomsten fra det faste driftssted, eller om denprimære beskatningsret til indtægterne tilfalder det udenlandske selskabs hjemland.Afgrænsningen af kulbrintevirksomheden i et dansk selskab er således sammenfaldendemed afgrænsningen af et fast driftssted af et udenlandsk selskab, som driver kulbrintevirk-somhed i Danmark.Tilknytningen til kulbrintevirksomheden må i sidste ende afgøres efter en konkret vurde-ring - herunder virksomhedens ledelses hensigt.Hvis overskuddet/indtægterne ved kulbrintevirksomheden opsamles på en (drifts)konto,som anvendes til betaling af virksomhedens udgifter, skal renteindtægterne fra kontoenmedregnes til kulbrinteindkomsten.I relation til fordringer er der symmetri i den forstand, at hvis et kurstab på en fordring villekunne fradrages i kulbrinteindkomsten, vil en kursgevinst på den samme fordring ogsåskulle medregnes til kulbrinteindkomsten. Renteindtægter fra sådanne fordringer vil i givetfald også skulle medregnes til kulbrinteindkomsten.
Side 2
Side 3