Skatteudvalget 2009-10
L 21
Offentligt
750476_0001.png
750476_0002.png
750476_0003.png
J.nr.Dato: 2. november 2009
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 21 - Forslag til Lov om ændring af lov om beskatning af indkomst i for-bindelse med kulbrinteindvinding i Danmark (Overdragelse af licensande-le mod betaling af fremtidige efterforskningsomkostninger, finansielleindtægter m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 1 af 21. oktober 2009. Spørgsmålet erstillet efter ønske af Klaus Hækkerup (S).
Kristian Jensen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 1:

Der ønskes en oversigt over hovedindholdet (løbetid, efterforskningsforpligtelse, evt. beta-ling (årlig eller engangsbeløb) fastlagt ved udbuddet) i de i dag gældende koncessio-ner/licenser til indvinding af kulbrinteforekomster i Danmarks undergrund.

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, der har svaret følgende:”Der er for tiden 311gældende koncessioner til efterforskning og indvinding af kulbrinter.Ud over A.P. Møller – Mærsk’s Eneretsbevilling fra 1962 er der tale om 30 nyere konces-sioner, heraf otte i det såkaldte Åben Dør område og 22 i den vestligste del af Nordsøen.Koncessionerne fremgår af oversigten i besvarelsen af spørgsmål 4.Seks af koncessionerne i Nordsøen omfatter alene afgrænsede områder omkring olie- oggasfund. Det drejer sig om tilladelse 7/86 (Amalie-delen), 7/86 (Lulita-delen), 7/89 (SydArne), 1/90 (Lulita), 4/95 (Nini) og 16/98 (Cecilie). Der er ingen udestående efterforsk-ningsforpligtelser i disse seks koncessioner.
LøbetiderA.P. Møller – Mærsk’s eneretsbevilling af 8. juli 1962 blev med Nordsøaftalen af 29. sep-tember 2003 forlænget, således at løbetiden for bevillingen rækker frem til 8. juli 2042.For alle nyere koncessioner gælder, at koncessionerne er givet med en løbetid på 6 år. Kon-cessionerne giver rettighedshaveren eneret til efterforskning og indvinding af kulbrinter ikoncessionens område.Koncessionerne kan forlænges med henblik på efterforskning med indtil 2 år ad gangen.Hvis rettighedshaveren gør fund af kulbrinter og erklærer fundet kommercielt, kan konces-sionen forlænges med henblik på indvinding for en periode på 30 år for et afgrænset områ-de, der indeholder fundet.De gældende løbetider for de enkelte koncessioner fremgår af koncessionsoversigten i sva-ret til spørgsmål 4.
EfterforskningsforpligtelserEfterforskningsforpligtelserne i Eneretsbevillingen af 8. juli 1962 fastlægges – i overens-stemmelse med aftale af 19. maj 1981 mellem Energiministeren og Bevillingshaverne –hvert 3. år for den kommende 6-års periode.Nyere koncessioners arbejdsprogrammer indeholder de efterforskningsforpligtelser, somrettighedshaveren har forpligtet sig til. Arbejdsprogrammerne for alle nyere koncessionertager sigte på, at der skal udføres mindst én efterforskningsboring inden for den 6-årige ef-terforskningsperiode.
Tilladelse 7/86 er her regnet som to tilladelser. Tilladelsen omfatter to forskellige områder omfattende delsAmalie feltet og dels Lulita feltet.Side 2
1
I Åben Dør området, hvor der sker en løbende tildeling af koncessioner, er et arbejdspro-gram normalt opdelt i tre 2-årige faser, hvor rettighedshaveren efter hver fase skal forpligtesig til yderligere efterforskning for at bevare koncessionen. Fase 2 kan f.eks. omfatte gen-nemførelse af en seismisk undersøgelse. For at bevare koncessionen i hele den 6- årige lø-betid, vil rettighedshaveren skulle forpligte sig til en efterforskningsboring.
I den vestligste del af Nordsøen, udbudsrundeområdet, indeholder arbejdsprogrammerne iflere tilfælde en fast boreforpligtelse. Hvis der ikke indgår en fast boreforpligtelse, vil detfremgå af arbejdsprogrammet, at rettighedshaveren, efter udførelsen af nogle indledendeefterforskningsarbejder (f.eks. et seismisk arbejdsprogram), skal forpligte sig til en boringfor at bevare koncessionen i hele 6-års perioden.Hvis rettighedshaverne ansøger om forlængelse af efterforskningsperioden, vil det være etvilkår for forlængelse, at rettighedshaveren fortsætter efterforskningsarbejderne.Omkostninger til f.eks. seismiske undersøgelser vil afhænge af undersøgelsens omfang.Mindre undersøgelser på land kan koste få millioner kr. eller mindre, mens større undersø-gelsesprogrammer offshore kan beløbe sig til 100-200 mio. kr.Omkostninger til efterforskningsboringer på land kan anslås 30 til 50 mio. kr. pr. boring,mens en boring i offshoreområdet budgetteres til ca. 150-500 mio. kr. afhængigt af forven-tet boredybde m.m.
BetalingBetaling for en koncession omfatter dels et ansøgningsgebyr og, såfremt ansøgningen imø-dekommes, et vederlag. Ansøgningsgebyret er på 25.000 kr., og er fastsat i bekendtgørelsenr. 419 af 2. juni 2005 om betaling af gebyrer i forbindelse med visse tilladelser efter lovom anvendelse af Danmarks undergrund. Størrelsen af vederlag fastsættes i udbudsmateria-let for det konkrete udbud. I de seneste udbudsrunder har vederlaget været fastsat til100.000 kr. Tilsvarende betaler rettighedshaveren 100.000 kr. i forbindelse med tildeling afkoncessioner i Åben Dør området. Nogle af de gældende koncessioner er givet i forbindelsemed tidligere udbudsrunder, hvor både ansøgningsgebyr og vederlag i forbindelse med til-delingen var højere.”
Jeg kan henholde mig til Energistyrelsens svar.
Side 3