Erhvervsudvalget 2009-10
L 207
Offentligt
841114_0001.png
841114_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
6. maj 2010

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 207 stillet af udvalget den 21. april

2010

Spørgsmål 1:

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 19. april 2010 fraFinanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), jf. L 207 – bilag 2.

Svar:

Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) har ved brev af 19. april 2010anmodet om foretræde for Erhvervsudvalget.FA anfører blandt andet som begrundelse for anmodningen, at FA og Fi-nansrådet i deres høringssvar opfordrede til at ændre den del af lovforsla-get, der forpligter datterselskabet til Finansiel Stabilitet A/S til at overtagealle medarbejdere i det nødlidende pengeinstitut. Det er FAs opfattelse, aten sådan forpligtelse går langt ud over, hvad der er hensigtsmæssigt. FAog Finansrådet mener desuden, at det høringsnotat, som Økonomi- og Er-hvervsministeriet udarbejdede på baggrund af høringen, er egnet til fort-sat at vække usikkerhed om betydningen af lovforslaget, og at der er stortbehov for at få afklaret det reelle indhold af lovforslaget, og om fornødentat få det ændret.Med lovforslaget foreslås indført en ordning, der skal fungere som et al-ternativ til konkurs.Det kan hertil oplyses, at en virksomheds overgang til konkursbo i kraftaf afsigelse af konkursdekret ikke er omfattet af virksomhedsoverdragel-sesloven.Lovforslag L 207Det fremgår af de foreslåede §16 e, stk. 2, og § 16 g, stk. 5, til lov om fi-nansiel stabilitet, at datterselskabet skal overtage alle pengeinstituttetsmedarbejdere og kan overtage andre gensidigt bebyrdende kontrakter ef-ter nærmere aftale med det nødlidende pengeinstitut, samt at forpligtelserover for medarbejdere, som datterselskabet overtager, overtages fuldt ud.I overensstemmelse med lovteksten fremgår det af lovforslagets bemærk-ninger, at datterselskabet skal overtage alle medarbejdere fra det nødli-dende pengeinstitut, samt at alle forpligtelser over for disse medarbejdereovertages fuldt ud.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Baggrunden herfor er,1. at datterselskabet skal videreføres, således at pengeinstituttet kanåbne igen mandag morgen.2. at overdragelsen af instituttets virksomhed til datterselskabet for-mentlig vil skulle ske i løbet af meget kort tid, typisk en weekend,og det vil næppe være muligt på den korte tid at foretage en kvali-ficeret vurdering af, hvor mange og hvilke medarbejdere der ernødvendige for at kunne videreføre instituttets virksomhed.3. at en fuld overtagelse af alle medarbejdere er den mest forsvarligeløsning i stedet for, at nogle medarbejdere skal afskediges hen-over en weekend.4. som det også følger af virksomhedsoverdragelsesloven, kan detved virksomhedsoverdragelser, som skyldes økonomiske proble-mer – hvilket vil være tilfældet ved datterselskabets overtagelse afnødlidende pengeinstitutter – blive aktuelt at afskedige medarbej-dere.Datterselskabets pligt til fuld overtagelse af alle medarbejdere er derforen måde at skabe ro og klarhed på overdragelsestidspunktet af det nødli-dende pengeinstituts virksomhed, men lovforslaget indfører ikke be-grænsninger i datterselskabets muligheder for at videreoverdrage eller af-skedige medarbejderne efter overtagelsen af det nødlidende pengeinstitut.Det er således ikke tiltænkt medarbejdere en bedre retsstilling, end densom følger af virksomhedsoverdragelsesloven.