Boligudvalget 2009-10
L 200
Offentligt
840205_0001.png
840205_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MPK/ J.nr. 2010529
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 29. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 8(BOU L 200).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål nr. 8:”Mener ministeren, at dette lovforslag vil løse det problem, hvor udlejer sigertil en mulig lejer, at han ikke kan leje lejemålet, medmindre han finder envirksomhed som stråmand, som den mulige lejer kender personligt (f.eks. etfamiliemedlem), som vil leje lejemålet af udlejeren og udleje til lejeren, og atden pågældende lejer accepterer konstruktionen med en for høj lejefastsæt-telse? Mener ministeren, at det er sandsynligt, at lejeren efter kontraktensindgåelse med en for høj lejefastsættelse vil bruge lovforslaget overfor envirksomhed/stråmand, som lejer kender personligt?”
Svar:Her er vi inde ved kernen af lovforslaget om indgreb imod spekulativ strå-mandsudlejning. Svaret på spørgsmålet fremgår da også udtrykkeligt afbemærkningerne til lovforslaget, men gentages for god ordens skyld.Efter gældende regler antages det, at lejeforholdet imellem udlejeren ogfirmaet er et erhvervslejeforhold. Hvis lejeren i fremlejeforholdet får lejened-sættelse efter lejeloven for boliger, kan firmaet derfor ikke overvælte leje-nedsættelsen på udlejeren. Firmaet vil derfor få et tab på grund af lejerensberettigede krav om lejenedsættelse. Denne omstændighed og det forhold,at firmaet som en tjeneste er stillet til rådighed af personlig bekendt (f.eks. etfamiliemedlem), vil få den konsekvens, at lejeren afholder sig fra at forlangelejenedsættelse. Det er netop dette forhold, en spekulativ stråmandsudlej-ning spekulerer i.
2
Med forslaget ændres forholdene således, at firmaet nu kan overvælteovennævnte lejenedsættelse på udlejeren, da dette lejeforhold efter ændrin-gen udtrykkeligt er omfattet af lejelovgivningen for boliger og ikke af er-hvervslejeloven. Lejeren kan således efter ændringen rejse krav om lejened-sættelse uden, at dette vil påføre firmaet et tab. Dette er simpelthen hoved-formålet med lovforslaget.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod