Boligudvalget 2009-10
L 200
Offentligt
840201_0001.png
840201_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MPK/ J.nr. 2010529
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 29. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 6(BOU L 200).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål nr. 6:”I konstruktioner, hvor stråmanden er en virksomhed, som er oprettet af ud-lejeren selv, har lejere hidtil haft store problemer med at rejse sagen. Menerministeren, at dette lovforslag vil afhjælpe dette problem, og at en lejer, somrejser sagen, dermed vil undgå at få problemer med at få forlænget sit tids-begrænsede lejemål?”
Svar:Hvis en udlejer opretter et firma, og udlejer boliger via dette firma med detformål at omgå lejelovens beskyttelsesregler, er jeg overbevist om, at bolig-retten vil tilsidesætte konstruktionen under henvisning til, at der foreliggeromgåelse.Jeg er ikke enig i, at lejere hidtil har haft store problemer med at rejse sagen.Hvis det var tilfældet, er jeg sikker på, at Lejernes LO ville sørge for, at derville blive rejst en retssag herom, som kan danne præcedens i tilsvarendesager. Problemstillingen er ikke ny, og der har været rigelig tid til at få rettensafgørelse i en sådan sag.Lejeloven indeholder regler om tidsbegrænset udlejning. Efter disse reglerkan boligretten tilsidesætte et vilkår om tidsbegrænsning, hvis vilkåret ikke ertilstrækkeligt begrundet i udlejerens forhold.Samtidigt er det klart, at en lejer, der vil indgå en tidsbegrænset lejekontrakt,må være klar over, at formålet med tidsbegrænsningen er, at lejeforholdet
2
ophører, når lejeperioden udløber. Lejeren kan derfor ikke nødvendigvishave en forventning om, at lejeforholdet fortsættes.Endelig bemærkes, at dette problem ikke relaterer sig til problemstillingenvedrørende spekulativ stråmandsudlejning men til tidsbegrænset udlejninggenerelt. Disse regler har jeg ingen planer om at ændre.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod