Boligudvalget 2009-10
L 200
Offentligt
840216_0001.png
840216_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NH/ J.nr. 2010-529
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 3. maj 2010 føl-ger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 13 (BOUL 200).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anita Knakkergaard (DF).
Spørgsmål nr. 13:” Vil ministeren herudover redegøre for proceduren, hvis en lejer ved fraflyt-ning ikke har istandsat sin lejlighed, som det foreskrives i lejekontrakten? Ogherunder hvis lejer nægter ejer adgang til deponeringskontoen? Vil udlejerskulle lægge penge ud til istandsættelse af lejligheden, da lejligheden skalvære istandsat inden denne igen kan udlejes eller er proceduren en anden?”Svar:De foreslåede bestemmelser i lovforslagets § 1, nr. 2-5, omfatter kun fremle-jeforhold, dvs. forholdet mellem lejer (fremlejegiver) og fremlejetager, menikke forholdet mellem udlejer og lejer i hovedlejeforholdet.Forslagene ændrer ikke omfanget af de krav, fremlejegiveren efter lejeafta-len og lovgivningen måtte have mod fremlejetageren. Fremlejegiveren harderfor samme pligt til istandsættelse ved fraflytning, uanset om der er indbe-talt depositum eller deponeret et tilsvarende beløb som sikkerhedsstillelse.Der stilles ikke i loven krav om, hvilke vilkår der skal gælde for frigivelse afdeponerede beløb. Fremlejegiveren og fremlejetageren må derfor selv aftalevilkårene for, at der kan frigives midler fra det deponerede beløb, enten vedlejeaftalens indgåelse, hvis deponering skal gælde fra lejeforholdets påbe-gyndelse, eller forud for, at et depositum kræves ændret til en deponering.Parterne kan eksempelvis aftale, at frigivelse af deponerede midler kun kanske, hvis fremlejegiveren og fremlejetageren er enige om størrelsen af det
2
beløb, der skal frigives, eller hvis der foreligger en endelig huslejenævnsaf-gørelse om fremlejegiverens krav mod lejeren ved fraflytning.Hvis parterne ikke kan blive enige om, hvilke vilkår der skal gælde for frigi-velse af deponeringen, kan spørgsmålet indbringes for huslejenævnet, derskal tage stilling til, om de vilkår, der kræves stillet, er rimelige og sædvanli-ge, og hvilke af disse der skal gælde.Det vil således afhænge af, hvad der er aftalt mellem parterne, om fremleje-giveren vil have behov for at foretage for eksempel istandsættelse af detlejede, før der er foretaget frigivelse af det deponerede beløb.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod