Erhvervsudvalget 2009-10
L 13
Offentligt
759911_0001.png
759911_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
18. november 2009

Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 13 stillet af Erhvervsudvalget den 10.

november 2009.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 1:

Vil ministeren overveje at indføre en model, hvorefter det bliver muligtfor en restaurant eller et diskotek at advare andre restauranter/diskotekerom ballademagere, som er blevet afvist?

Svar:

Som jeg nævnte under 1. behandlingen af lovforslaget, er det vigtigt, at vimedvirker til, at politiet har de redskaber, der er nødvendige for at sikre ettryggere natteliv.I dag er det også politiet, der udsteder restaurationsforbud, og disse for-bud udstedes sædvanligvis til en konkret restauration. Det er imidlertidogså muligt at udstede et forbud, som gælder for flere restaurationer, ek-sempelvis hvor restaurationerne ligger tæt. Der vil så være tale om et så-kaldt ”zoneforbud”.Udvalget om restaurationers adgang til identitetsoplysninger på personermed restaurationsforbud har behandlet denne problemstilling i sin be-tænkning, der ligger til grund for dette lovforslag.Det fremgår af udvalgets betænkning, at Rigspolitiet har oplyst, at manbl.a. hos Nordjyllands Politi har haft positive erfaringer med anvendelsenaf ”zoneforbud”. Dette har haft en øget præventiv effekt og har væretmedvirkende til et tryggere natteliv i Aalborgs bymidte. Et betydeligt an-tal personer har således været omfattet af restaurationsforbud, som gælderfor både restaurationerne i Jomfru Ane Gade og de nærmeste omkringlig-gende gader i Aalborg bymidte, som i denne forbindelse betragtes som etsamlet restaurationsmiljø.Det er imidlertid ikke muligt for de enkelte restauratører at få oplyst, omforbuddet også gælder for andre restaurationer.Dette spørgsmål har udvalget også beskæftiget sig med. Det fremgår afbetænkningen, at hvis et fælles privat register indrettes på en sådan måde,at restauratørerne også har adgang til oplysninger om restaurationsforbudpå andre restaurationer, vil registret få karakter af et advarselsregister.Formålet vil da være at videregive oplysninger om registrerede personertil andre restauratører med henblik på, at de kan undlade at lukke dem ind
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
på deres restauration. Datatilsynet har i juli 2008 afvist en ansøgning fraen konkret virksomhed, som netop ønskede at lave en sådan fælles advar-selsliste. Datatilsynet lagde i sin afgørelse vægt på, at der ikke inden forrammerne af persondataloven kunne ske videregivelse og registrering afoplysninger om strafbare forhold eller andre følsomme oplysninger i etadvarselsregister som det påtænkte.Datatilsynet har i øvrigt udarbejdet en række standardvilkår for sikkerhedi forbindelse med restaurationers egen registrering af gæster.På denne baggrund finder jeg ikke, at der bør kunne indføres et sådantadvarselsregister.