Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 23 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love (Justering af rentefradragsbegrænsningsreglerne m.v.) Spørgsmål er stillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr.  22 af 19. november 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen


Spørgsmål 22: Der bedes nærmere redegjort for overgangsreglerne for den foreslåede bestemmelse i den foreslåede ABL § 36 A, stk. 7, 2. sidste punktum, om overførsel af udbyttebegrænsningsreglerne efter skattefri omstrukturering, jf. lovforslagets § 2, nr. 6. Hvorledes "overføres" ikke udloddet udbytte af regnskabsmæssigt resultat efter 5. pkt. til nye selskaber efter omstruktureringen, f.eks. hvis et selskab, der er omfattet af udbyttebegrænsningen spaltes i 2 nye selskaber ved en ophørsspaltning, eller der kun sker udspaltning af et selskab ved en grenspaltning, samt hvorledes overføres udbyttebegrænsningen til et selskab, der er omfattet af udbyttebegrænsningsreglerne efter skattefri fusion med et selskab, der ikke er omfattet af udbyttebegrænsningsregler, og har det i dette tilfælde betydning, om det selskab, der er omfattet af udbyttebegrænsningsreglerne bliver det modtagende (fortsættende) selskab eller det indskydende (ophørende) selskab?

 

Svar: Ifølge ABL § 36 A, stk. 7, 2. pkt., kan ikke udloddet udbytte for regnskabsår, der svarer til indkomståret før indkomståret, hvor ombytningen gennemføres, og de følgende indkomstår udloddes.

Hvis et selskab omfattet af udbyttebegrænsningen spaltes i 2 nye selskaber ved en ophørsspaltning, overføres adgangen til at fremføre ikke udloddet udbytte for tidligere år forholdsmæssigt til de nye selskaber. Princippet er herved det samme, som det der gælder generelt ved skattefri spaltning uden tilladelse i relation til ikke udloddet udbytte fra et indkomstår forud for spaltningen. Tilsvarende gælder, hvis den ”efterfølgende omstrukturering” er en grenspaltning.

Er den ”efterfølgende omstrukturering” en skattefri fusion, der gennemføres med et selskab, der ikke er undergivet udbyttebegrænsning, vil konsekvensen være, at hele det fortsættende selskab bliver omfattet af reglerne om udbyttebegrænsning, og eventuelt ikke udloddet udbytte for tidligere Ã¥r kan dermed udnyttes i det fortsættende selskab. Dette uanset om det selskab, der er omfattet af udbyttebegrænsningen er modtagende (fortsættende) eller indskydende (ophørende) selskab.Â