Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 23 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love (Justering af rentefradragsbegrænsningsreglerne m.v.).

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske af Jesper Petersen.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 16 af 19. november 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen


Spørgsmål: Der bedes nærmere redegjort for den foreslåede bestemmelse i ABL § 36 A, stk. 7, 5. punktum om udbyttebegrænsningsreglerne efter skattefri omstrukturering, jf. lovforslagets § 2, nr. 6.

 

Svar: Efter den gældende udbyttebegrænsningsregel i ABL § 36 A, stk. 7, anses en skattefri aktieombytning, der er gennemført uden tilladelse, som en afståelse af aktierne i det erhvervede selskab på ombytningstidspunktet, hvis det erhvervende selskab i en periode på tre år regnet fra ombytningstidspunktet modtager skattefrit udbytte af aktierne i det erhvervede selskab, det overstiger det erhvervende selskabs andel af det ordinære resultat i den godkendte årsrapport for det regnskabsår, som udlodningen vedrører.

Formålet med den gældende udbyttebegrænsningsregel i ABL § 36 A, stk. 7, er at værne mod, at reglerne om skattefri aktieombytning uden tilladelse benyttes til, at en aktionær i realiteten afstår aktierne i sit selskab (det ved aktieombytningen erhvervede selskab) uden afståelsesbeskatning. Udbyttebegrænsningsreglen værner nærmere mod, at den skattepligtige avance, der ellers som følge af bestemmelsen i ABL § 36 A, stk. 5, vil opstå, hvis det erhvervende selskabs sælger aktierne i det erhvervede selskab inden for tre år efter aktieombytningen, kan blive elimineret. Reglen forhindrer således, at det erhvervede selskab tømmes for værdier ved udlodning af skattefrit udbytte til det erhvervende selskab.

Formålet med udbyttebegrænsningsreglen er således at sikre, at den egenkapital, der på ombytningstidspunktet fandtes i det erhvervede selskab, ikke kan udloddes i en periode på tre år efter ombytningen, uden at denne bliver skattepligtig.

Størrelsen af det erhvervede selskabs egenkapital på ombytningstidspunktet vil blandt andet afspejle værdien af selskabets aktier i datterselskaber og i andre selskaber. Det er derfor nødvendigt at sikre, at den egenkapital, der på ombytningstidspunktet fandtes i sådanne underliggende selskaber, ikke i udbyttebegrænsningsperioden først kan udloddes til det erhvervede selskab og derefter - uden at komme i strid med udbyttebegrænsningen - videreudloddes til det erhvervende selskab.

Efter den foreslåede ændring af ABL § 36 A, stk. 7, kan det erhvervede selskab derfor i udbyttebegrænsningsperioden ikke videreudlodde skattefri aktieudbytter og skattefri aktieavancer, som selskabet har modtaget vedrørende sine aktier i datterselskaber m.v. Sådanne skattefri udbytter og avancer skal således efter den foreslåede regel fratrækkes i det erhvervede selskabs ordinære resultat, når det skal vurderes, hvor meget der i det enkelte år kan udloddes til det erhvervende selskab.