Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 23 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love (Justering af rentefradragsbegrænsningsreglerne m.v.). Spørgsmål er stillet efter ønske af Jesper Petersen (SF).

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 13 af 19. november 2008.

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen


Spørgsmål: Ministeren bedes nærmere begrunde forslagene i § 1, nr. 26 og 27, der ændrer den af Skatterådet i sagen SKM 2008.222 SR anførte praksis.

 

Svar: Baggrunden for forslagene i § 1, nr. 26 og 27, er, at der alene bør ske dansk beskatning af den prisudvikling på den udenlandske ejendom, der er sket under international sambeskatning. Værdistigninger og værditab, der er sket inden valget af international sambeskatning, bør ikke indgå i indkomstopgørelsen.

Dette er i overensstemmelse med de almindelige principper vedrørende indgangsværdier for aktiver, der bringes ind under dansk beskatning, jf. eksempelvis selskabsskattelovens § 4 A.

I spørgsmål 15 har spørgeren vist et eksempel, hvor der er værdistigninger i perioden inden valget af international sambeskatning. Det modsatte er imidlertid også muligt.

Eksempel:

Selskab A køber i 2008 en skovejendom i Sverige for 20 mio. danske kr., hvori der anbringes en skattepligtig avance på 9 mio. danske kroner fra en dansk ejendom.

I ultimo 2010 er skovens værdi faldet til 10 mio. danske kroner. Fra og med indkomståret 2011 vælger selskabet A international sambeskatning i forventning om yderligere prisfald.

I de efterfølgende år vender udviklingen imidlertid og værdien på salgstidspunktet i 2014 er igen 20 mio. kr.

Efter gældende regler (baseret på Skatterådets praksis) vil anskaffelsessummen være 11 mio. kr. (den oprindelige anskaffelsessum på 20 mio. kr. nedbragt med 9 mio. kr.) Dette medfører, at der alene sker en beskatning af den genanbragte avance på 9 mio. kr.

Efter forslaget vil anskaffelsessummen være 1 mio. kr. (handelsværdien ved valget af international sambeskatning på 10 mio. kr. nedbragt med den genanbragte avance på 9 mio. kr.). Dette medfører en dansk beskatning af den genanbragte avance på 9 mio. kr. og af avancen optjent under international sambeskatning på 10 mio. kr. I sidstnævnte avance gives der creditlempelse for den svenske beskatning, som imidlertid i dette eksempel må forventes at være nul, idet afståelsessummen svarer til anskaffelsessummen på den svenske ejendom.