Til

                      Folketinget - Skatteudvalget

 

 

L 23 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love.

(Justeringer af rentefradragsbegrænsningsreglerne m.v.)

 

Spørgsmål er stillet efter ønske af Jesper Petersen.

 

Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på spørgsmål nr. 12 af 19. november 2008

 

 

 

 

 

 

Kristian Jensen

                                                                 /  Lise Bo Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål: I forlængelse af ovenstående spørgsmål bedes belyst, i hvilket omfang, der kan undgås CFC beskatning på grund af bestemmelsen i LL § 16 H, stk. 2, og dette bedes illustreret ved følgende eksempel:

Personen P ejer hele aktiekapitalen i det dansk selskab S. P er klar over, at der er en potentiel køber til aktierne i S, men et salg vil udløse en betydelig skattepligtig aktieavance for P.
P erhverver derfor et svensk selskab AB, der erhverver en svensk skov. Derefter foretager P en skattefri aktieombytning efter ABL § 36 A ved apportindskud af sine aktier i S i det svenske AB. Derefter afhænder AB aktierne i S til en ekstern køber. Aktiesalget vil ikke udløse svensk beskatning, da der ikke har været avance efter svenske regler i ABs ejertid, men der vil være en betydelig avance opgjort efter danske regler. Provenuet af aktiesalget placeres i svensk skov eller ejendom, således at der ikke af provenuet skabes CFC indkomst.

Vil en aktieavance hos det svenske selskab opgjort efter danske regler, herunder under iagttagelse af reglerne i ABL § 36 A, blive CFC beskattet hos A efter reglerne i LL § 16 H?

 

Svar: For så vidt angår selskaber, der er hjemmehørende i EU eller EØS, kan CFC-beskatningen - efter anmodning fra den skattepligtige – bortfalde, hvis den skattepligtige kan dokumentere, at selskabet reelt er etableret i det pågældende land og dér udøver reel økonomisk virksomhed vedrørende CFC-indkomsten, jf. ligningslovens § 16 H, stk. 2.

Med hensyn til det i spørgsmålet opstillede eksempel bemærkes det, at det ikke bringer personen P ud af reglerne om CFC-beskatning, at det svenske holdingselskab også ejer en svensk skov.

For at undgå CFC-beskatning efter den særlige regel i ligningslovens § 16 H, stk. 2, for selskaber, der er hjemmehørende i EU eller EØS, er det en betingelse, at det svenske selskab udøver reel økonomisk virksomhed vedrørende CFC-indkomsten. Det er ikke tilstrækkeligt, at selskabet driver reel økonomisk virksomhed vedrørende anden indkomst, eksempelvis indkomst fra skovbrug. I eksemplet er ikke oplyst hvilke aktiviteter, det svenske holdingselskab udøver i forhold til aktiebesiddelsen i det danske driftsselskab, men den blotte besiddelse af aktierne kan ikke sidestilles med reel økonomisk virksomhed.

Hvis P i eksemplet skal undgå at blive omfattet af CFC-reglerne, vil det derfor kræve, at den svenske skov i salgsåret har en indkomst af mindst samme størrelse, som den skattepligtige aktieavance, eller en indkomst som udløser en svensk skat, som mindst svarer til ¾ af den danske skat (herunder skat af aktieavancen), som ville være pålagt et dansk selskab.